Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 9 februari 2001

Nieuwbouw Educatiepaviljoen noodzakelijk voor uitvoering ambities NAi breidt educatie-activiteiten drastisch uit

tentoonstelling ontwerpen Educatiepaviljoen: 9 februari t/m 8 maart 2001

Vanaf de start van de educatieve activiteiten van het Nederlands Architecturinstituut (NAi) in 1997 is de belangstelling hiervoor enorm toegenomen. Iedere maand nemen meer dan 1000 kinderen en jongeren deel aan deze activiteiten. Dit heeft het NAi gesterkt in de overtuiging dat haar takenpakket pas vervolmaakt is, als er een onderkomen en een vaste basis komt voor alle educatieve activiteiten: het Educatiepaviljoen. In het huidige gebouw van het NAi is geen ruimte voor workshops, tentoonstellingen en projecten gericht op grote aantallen studenten, scholieren en kinderen. Wil het NAi aan de steeds groeiende vraag blijven voldoen, dan is uitbreiding in zowel de huisvesting als in de personele sfeer onontbeerlijk. Na een positief advies van de Raad van Cultuur aangaande onder andere het educatiebeleid van het NAi en na de toekenning van het ministerie van OCenW van de gevraagde subsidie, heeft het NAi heeft een plan ontwikkeld voor een nieuw te bouwen, wederom door de architect Jo Coenen ontworpen, Educatiepaviljoen. Nieuwbouw is noodzakelijk voor de uitvoering van de ambities van het NAi op educatief gebied.

provisorium In de opzet van het gebouw van het NAi is destijds geen ruimte bedacht voor workshops, tentoonstellingen en projecten, gericht op grote aantallen scholieren en studenten. Daar educatie een speerpunt werd in het beleid, is noodgedwongen een deel van de reguliere tentoonstellingsruimte provisorisch ingericht als workshopruimte. Deze situatie is niet langer houdbaar. De museumbezoekers ondervinden hinder en de ruimte heeft onvoldoende voorzieningen. Het belangrijkste is echter dat de vraag naar educatieve activiteiten substantieel toeneemt. Door deze groei kunnen de grote aantallen studenten en kinderen in de toekomst in deze ruimte niet langer gehuisvest worden.

educatieve activiteiten Reeds enkele jaren organiseert het NAi onderwijsactiviteiten, waarmee het de belangstelling voor architectuur op een plezierige en speelse wijze wil stimuleren bij studenten, jongeren en kinderen. Door hen te laten nadenken over de directe woon- en leefwereld leren zij op een andere manier kijken naar hun eigen huis, wijk en stad. De jaarlijks terugkerende 'International NAI Summer Masterclass' heeft zich inmiddels een plek verworven in de architectuurwereld. Naast deze activiteiten voor architectuurstudenten is er ook veel te doen voor middelbare scholieren en kinderen van de basisschool. De eerste groep bezoekt het museum door het volgen van een actief lesprogramma dat aansluit bij de permanente tentoonstelling 'Twee eeuwen architectuur in Nederland'. De jongere kinderen maken kennis met basisbegrippen uit de architectuur en ontwerpen bijvoorbeeld zelf een gebouw. Daarnaast zijn er iedere eerste zondag van de maand kinderworkshops aan de hand van wisselende thema's zoals 'Het stadion van je dromen', 'Maak een huis van snoep' of 'Wonen in de wolken'.
In het huidige gebouw is niet genoeg ruimte voor zo veel activiteiten. Bovendien verdraagt het knutselen met snoepgoed zich niet met het tentoonstellen van kostbare tekeningen van bijvoorbeeld Berlage. Ook is er een duidelijke behoefte aan een leslokaal waar geconcentreerd geluisterd en gewerkt kan worden.

het nieuwe paviljoen Jo Coenen heeft de opdracht gekregen een nieuw gebouw te ontwerpen voor bovenstaande activiteiten. Hij heeft zijn oorspronkelijke ontwerp voor het NAi-gebouw verrijkt met een nieuw driehoekig gebouwdeel, dat naast de bestaande tentoonstellingsvleugel zal verrijzen. Het nieuwe paviljoen telt twee verdiepingen. Op elke verdieping is een tentoonstellingszaal en een atelier- of lesruimte. De onderste verdieping (niveau - 2) bevindt zich geheel onder de grond en wordt onder andere belicht door daglicht, dat in de patio valt. De verdieping daarboven (niveau - 1) is ongeveer een halve meter in de grond verzonken. Hierdoor ontstaat een laag, bescheiden gebouw dat een verbindende strook vormt tussen het NAi-gebouw en de daarnaast gelegen villa's. Aan de zijde van de arcade is een extra ingang gecreëerd. In de onderste laag bevindt zich het Media-Atelier, waar het maken van drie dimensionale presentaties en computergestuurd ontwerpen centraal staan. Er zal tevens een bibliotheek met architectuurboeken- en tijdschriften voor kinderen worden gehuisvest. Op de bovenste verdieping wordt een werkatelier ingericht waar de workshops plaatsvinden. Hier zullen ook de educatieve tentoonstellingen te zien zijn.
Een algemene educatieve tentoonstelling geeft een overzicht van de wereldgeschiedenis van de architectuur. Aan de hand van beroemde gebouwen als de piramide van Cheops en het Griekse Parthenon, maakt de bezoeker een wandeling door deze geschiedenis. Uiteraard speelt de Nederlandse architectuur een belangrijke rol. In de presentatie wordt veelvuldig gebruik gemaakt van multimedia toepassingen zoals 'virtual reality'.
'Material World' is een interactieve tentoonstelling over het gebruik van bouwmaterialen in de architectuur. Bedoeld voor een breed publiek biedt 'Material World' inzicht in de achtergronden en het gebruik van verschillende bouwmaterialen. Bijzonder is dat de bezoeker zelf kan ervaren wat de extreme eigenschappen zijn van materialen zoals hout, metaal of beton, door het uitvoeren van verschillende spannende proeven.
Het NAi bezit één van de grootste maquettecollecties ter wereld. Deze collectie geeft een prachtig beeld van de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Modellen van gebouwen blijken bij uitstek geschikt om uitleg te geven over architectuur. Bezoekers kunnen namelijk in één oogopslag een compleet gebouw overzien. Dit initiatief haakt in op de recente trend in de culturele wereld om collecties uit het depot vaker ten toon te stellen voor publiek. Voor de allerjongste bezoekertjes is het de intentie een permanente bouwspeeltuin aan te leggen, waar zij naar hartelust kunnen bouwen met bijvoorbeeld zachte bouwblokken of buigzaam bamboe. In de waterbak maken zij kennis met de boogconstructie van een brug. Tot slot kunnen zij de werking van molens ontdekken door te draaien aan grote raderen.

tentoonstelling buitenterrein NAi Vijf kinderen van de Rotterdamse basisschool De Stelberg hebben in een aantal workshops bij het NAi een voorzet gedaan voor het mogelijke interieur van de museumzaal. Foto's van de tekeningen en maquettes die zij gemaakt hebben zijn samen met ontwerpschetsen van Jo Coenen nog tot en met 8 maart 2001 te zien in de mupi's op het buitenterrein van het NAi, de plek waar het educatiepaviljoen zal verrijzen.



Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Angeli Poulssen, Martine Heijnen, Astrid Karbaat, Cornelis Krul), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: info@nai.nl.


NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - info@nai.nl

veranderd: woensdag, 14 februari 2001