OOSTERHOUT STELT VOLKSINITIATIEF IN
De gemeente Oosterhout (NB) heeft, op initiatief van de lokale partij Groen Brabant, op 30 januari unaniem twee verordeningen aangenomen die een correctief referendum en een volksinitiatief mogelijk maken. Het Referendum Platform adviseerde deze gescheiden in te stellen zodat, indien het gemeentelijk referendum gelijkgeschakeld wordt, het volksinitiatief kan blijven bestaan. In de raad zitten Gemeentebelangen, CDA, VVD, PvdA, Groen Brabant, D66 en een onafhankelijk raadslid. De verordeningen werden unaniem aangenomen. Oosterhout telt 52.000 inwoners.
Hiermee is Oosterhout de tweede gemeente met een volksinitiatief; de eerste was Nijmegen in mei 2000. Het is niet van Zwitserse kwaliteit maar voor Nederlandse begrippen zijn de Oosterhoutse verordeningen (de hoofdvoorwaarden zijn gelijk) een progressieve verordening. Weliswaar kan de raad, naast de standaard uitgezonderde onderwerpen (begroting en belasting, 'kwetsbare groepen', benoemingen, rechtspositionele regelingen, ....), niet nader gespecificeerde "andere dringende redenen" aanhalen om een referendum-aanvraag af te wijzen, en is de termijn van 4 weken voor het inzamelen van de handtekeningen (in aantal gelijk aan de kiesdeler) wat kort. Maar er is vrije handtekeningeninzameling en de opkomstdrempel is met 20 procent in ieder geval haalbaar. Vanaf deze plek de felicitaties van het Referendum Platform!
Inmiddels de 'vervaldatum' voor gemeentelijke verordeningen veranderd. Gemeenten die voor 15 februari 2001 een eigen referendumverordening heeft ingesteld, mogen deze de komende 5 jaar behouden. De gemeente Bloemendaal heeft dus nog 6 dagen.
Info: gemeente Oosterhout, tel 0162-489911
+++++ www.referendumplatform.nl +++++