Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht Ministerraad
9 februari 2001

MEER INVLOED AANDEELHOUDER EN WERKNEMER OP BESTUUR GROTE

ONDERNEMING

De ministerraad heeft er op voorstel van ministers Korthals van Justitie, Zalm van Financiën, Jorritsma van Economische Zaken en Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mee ingestemd een brief over structuurregime naar de Tweede Kamer te zenden. Daarin geeft het kabinet aan het advies van de Sociaal Economische Raad over het functioneren en de toekomst van wettelijke regels voor grote vennootschappen over te nemen. Het vennootschapsrecht wordt hiertoe aangepast. De raad van commissarissen van grote bedrijven zal niet langer zelf bepalen wie tot commissaris wordt benoemd; aandeelhouders en werknemers gaan dat doen . De bevoegdheden van de algemene vergadering van aandeelhouders worden uitgebreid: zo krijgen aandeelhouders de mogelijkheid de Raad van Commissarissen te ontslaan.

Achtergrond
Stuctuurvennootschappen zijn grote ondernemingen met een kapitaal van meer dan 13 miljoen euro, een ondernemingsraad en meer dan honderd werknemers. Deze vennootschappen zijn verplicht een raad van commissarissen (RvC) in te stellen. De RvC speelt een centrale rol in de onderneming. Hij benoemt houdt toezicht op het bestuur van de onderneming. De raad stelt de jaarrekening van de onderneming vast en het bestuur kan belangrijke besluiten (fusie, aandelenuitgifte etc) slechts nemen met instemming van de RvC. De benoeming van commissarissen geschiedt in beginsel bij coöptatie, dus door de raad zelf. Bij de gewone vennootschap speelt de algemene vergadering van aandeelhouders de centrale rol. Zij benoemt de eventuele raad van commissarissen en het bestuur en neemt en controleert de belangrijkste besluiten.
Met de Sociaal Economische Raad constateert het kabinet dat het zogenoemde duale stelsel van het structuurregime met een bestuur en een onafhankelijk toezicht daarop, nog steeds de beste waarborg vormt voor een goed functionerende bestuurlijke inrichting van grote ondernemingen. Het doel daarbij is en blijft - naast de invloed van de kapitaalverschaffers ­ de zeggenschap van de werknemers te verankeren in de structuur van de grote onderneming. Het functioneren van de structuurregeling kan echter verbeterd worden door zowel aandeelhouder als werknemer meer invloed te geven op het bestuur van de onderneming, aldus zowel de SER als kabinet.

De reikwijdte van het structuurregime
De ondergrens voor de toepassing van de structuurregeling gaat omhoog van 13 miljoen euro aan kapitaal en reserves naar 16 miljoen euro. Bij structuurvennootschappen waarvan het kapitaal direct of indirect wordt gehouden door een beperkte kring van natuurlijke personen (bijvoorbeeld familiebedrijven) worden de bevoegdheden van de raad van commissarissen beperkt ten gunste van de aandeelhouders.

Versterking positie aandeelhouders en werknemers
De algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) zal net als bij de gewone vennootschap onder het nieuwe structuurregime de bevoegdheid krijgen de jaarrekening vast te stellen. Verder krijgt deze de bevoegdheid met een meerderheid van tweederde van de stemmen te besluiten tot ontslag van de gehele raad van commissarissen. Besluiten die het karakter of de identiteit van de vennootschap sterk veranderen, behoeven in de toekomst de goedkeuring van de AvA. Ook de benoeming van de leden van de raad van commissarissen gaat plaatsvinden door de AvA. Daarbij krijgt de RvC in beginsel een bindend recht van voordracht dat door de AvA doorbroken kan worden met een meerderheid van tweederde van de stemmen, waarbij tenminste eenderde van het




geplaatste kapitaal is vertegenwoordigd. Werknemers krijgen meer invloed door dat de ondernemingsraad (OR) op zijn beurt een voordrachtsrecht krijgt voor ten hoogste eenderde van de door de RvC bindend aan de AvA voor te dragen kandidaten. Ook komt er een wettelijke verplichting voor AvA, RvC en OR om gezamenlijk een profielschets op te stellen voor de raad van commissarissen. Op die manier kan beter worden vastgesteld aan welke eisen een kandidaat moet voldoen. Certificaathouders ­ dat zijn kapitaalverschaffers die geen stemrecht hebben in de AvA ­ krijgen dat stemrecht in het nieuwe structuurregime wel inzake een aantal onderwerpen ten aanzien waarvan de positie van de AvA wordt versterkt, zoals de benoeming van commissarissen.

RVD, 09.02.2001