Politiebericht Friesland: Friesland 9-02-2001
Politieberichten van 9/2 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Dronrijp: snelheidscontrole
Woensdag tussen 16.00 en 17.30 uur werd een snelheidscontrole gehouden op de Rijksstraatweg onder Dronrijp. Ter plaatse werden 174 voertuigen gecontroleerd. Hiervan reden er 15 te snel. De hoogste snelheid was 112 kilometer per uur, terwijl aldaar 80 is toegestaan.

Beetgumermolen: verkeerscontrole
Donderdag tussen 15.00 en 16.00 uur werd op `t Bosk een verkeerscontrole gehouden. 45 bestuurders werden gecontroleerd. 5 bestuurders kregen een bekeuring, daar zij hun autogordel niet droegen.

Leeuwarden: mishandeling
Vrijdag omstreeks 02.00 uur liep een 25-jarige inwoner van Leeuwarden samen met zijn vriend, een 26 jarige man, eveneens uit Leeuwarden over de Nieuwestad. Hij (aangever) zag toen dat een onbekende jongeman een andere jongen mishandelde. De aangever zei hier wat van en werd toen door die onbekende jongeman belaagd. Na een discussie liep de aangever met zijn vriend door. Zij werden toen achtervolgd door die onbekende jongen met zijn twee vrienden. Op Over de Kelders werden zij ingehaald en ontstond er een vechtpartij. De aangever kreeg een vuistslag in het gezicht, gleed uit en kreeg toen hij op de grond lag verschillende klappen en schoppen van de drie jongens. De aangever raakte daarop even bewusteloos en werd door omstanders ontzet. De aangever is door een ambulance naar het MCL-Zuid gebracht voor onderzoek. Ook de vriend van de aangever werd geslagen en heeft ook aangifte gedaan. De drie verdachten, waren jongens in de leeftijd van 18 tot 21 jaar. De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt eventuele getuigen om zich te melden, telefoon 0900 8844.

Sneek: inbraak opticien
Vrijdag tussen 02.50 en 03.10 uur werd ingebroken bij een opticien aan de Gedempte Haven. De toegangsdeur werd geforceerd Uit de winkel werden een tonometer en een autoreflektor(meetapparaat) weggenomen. Een voorbijganger hoorde het alarm en zag de deur openstaan en waarschuwde de politie. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op. De bedrijfsleider, een 38-jarige inwoner van Scharnegoutum, heeft aangifte gedaan.

Drachten; inbraak woning
Vrijdag tussen 00.05 en 05.15 uur werd ingebroken in een woning aan de Wildzang. Terwijl de bewoners boven lagen te slapen, kwam men de woning binnen door verbreking van een raam aan de achterzijde. Uit de woonkamer werden een computer, een videocamera en een cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 34-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: milieu controle
In het kader van het project `Jiskefet` werd op woensdag 7 februari een controle uitgevoerd door de politie Heerenveen, in samenwerking met de afdelingen milieu van de politie Friesland en de gemeente Heerenveen, op de afgifte van gevaarlijk afval via de bedrijfsafvalcontainer. 10 afvalcontainers van 9 bedrijven werden overgebracht naar het terrein van de gemeentelijke reiniging in Heerenveen. De inhoud werd geïnspecteerd. Tegen 3 bedrijven (1 x Joure en 2 x Heerenveen) werd proces-verbaal opgemaakt ter zake het afgeven van gevaarlijk afval aan een niet vergunde inzamelaar. Drie bedrijven kregen een waarschuwingsbrief in verband met een geringe hoeveelheid. Op drie bedrijven was niets aan te merken. Er werden bedrijven in de gemeente Heerenveen en Skarsterlan gecontroleerd. Het afval bestond uit restanten vloeibare verf en oplosmiddelen, oliefilters, spuitbussen, kitspuiten, TL-buizen en batterijen.

Leeuwarden: fietsen NS-station
Afgelopen week werden 20 fietsen verwijderd bij het NS-station aan het Staionsplein. De fietsen waren niet geplaatst inde aldaar staande houders. Ook werden deze week 34 fietsen, na betaling van een boete van f 40.- ,teruggegeven aan de eigenaars. 18 fietsen werden verkocht.

Drachten: diefstal uit auto
Afgelopen nacht werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Hooglandswyk. Vermoedelijk heeft men met een valse sleutel het portier geopend. Uit de auto werd een radiocassetterecorder weggenomen. De eigenaar, een 36-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Nij Beets: snelheid
Vrijdag omstreeks 10.45 uur werd op de Domela Nieuwenhuisweg een bestuurder van een personenauto bekeurd. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Goengahuizen, reed met een snelheid van ongeveer 170 kilometer over de weg, alwaar 80 is toegestaan. Na correctie bleek de bestuurder met een snelheid van 155 kilometer per uur te hebben gereden. Een overschrijding van 75 kilometer. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272