Voedingscentrum
T-bone steak nu toch gevaarlijk door BSE?
9 februari 2001
De overheid zal de ruggengraat gaan behandelen als BSE-riskant. Dit
betekent dat de ruggengraat wordt vernietigd en niet meer in
consumentenproducten mag worden gebruikt.
Het verbod op de ruggengraat verhoogt de veiligheid van het rundvlees
nog weer iets verder. De Europese Commissie gaat over tot dit verbod
omdat in enkele landen nu meer koeien met BSE worden gevonden door het
testen van grote aantallen runderen met de snelle BSE-testen. Het
beleid tegen BSE gaat bovendien nog steeds gebukt onder
wetenschappelijke onzekerheden.
Overigens komt u zelden een deel van de ruggengraat tegen in
consumentenproducten.
Bij de slager komt u het vrijwel nooit tegen. Alleen in restaurants
kunt u in de T-bone steak een stukje ruggengraat tegenkomen.
Formeel is het verbod op de ruggengraat nog niet ingevoerd; dat kan
nog enkele weken duren.
Behalve de ruggengraat is nu ook een afkeuring uitgesproken over de
vleesdeeltjes die mechanisch nog van koeienbotten kunnen worden
verwijderd (seperatorvlees). Ook deze maatregel zal in de winkel geen
merkbaar effect geven. Ook deze maatregel verhoogt de veiligheid nog
weer iets verder.
Overigens is het verwijderen van de ruggengraat uit het karkas van de
koe een maatregel die voor nogal wat praktische problemen kan zorgen.
Verwijdering zal daarom waarschijnlijk niet uitsluitend in het
slachthuis gebeuren, zoals het verwijderen van de andere BSE-riskante
delen. Andere schakels in de distributie kunnen hier ook bij betrokken
worden.
Er zijn ook maatregelen op rundvet besproken, maar daar is nog geen
besluit over genomen.