Partij van de Arbeid

Wie wordt de nieuwe voorzitter?

start

Sharon Dijksma Bouwe Olij Bart Tromp

Start

Voordracht Welschen



Dijksma

Sharon's website

Brief aan de leden

Pro-Dijksma


Koole

Ruud stelt zich voor

PvdA als democratische ledenpartij

Pro Koole


Olij

Bouwe's website

CV, columns e.d.

Pro-Olij


Tromp

Verkiezingssite

partijhervorming!

Campagnepartij of partijdemocratie?

Pro-Tromp

Willem Minderhout


Het Register

Brieven uit het land

Uit de pers

NRC Poll


Voorpagina

Ruud Koole

Oegstgeest, 6 februari 2001

Ruud Koole kandidaat voorzitter Partij van de Arbeid

Het is goed dat er bij de aanwijzing van een voorzitter van de PvdA gekozen kan worden tussen verschillende kandidaten. Men moet die kandidaten niet als vijanden van elkaar beschouwen, maar als voorstanders van verschillende ideeën en benaderingen. Daarmee wordt de interne democratie van de PvdA gediend. Bij partijdemocratie hoort immers dat het congres de kwaliteiten en de ideeën van verschillende kandidaten kan wegen en een keuze kan maken.

Ruud Koole (47 jaar) brengt vele kwaliteiten met zich mee die hij graag als partijvoorzitter wil inzetten voor de PvdA. Hij kan bogen op een uitgebreide bestuurlijke ervaring, weet mensen te binden, staat bekend als een zeer inspirerend docent, en paart zijn kennis van de politieke processen aan enthousiasme om van de PvdA een levendige, democratische en op de toekomst gerichte partij te maken.

Geboren en getogen in Zeeland, woonde Ruud Koole na zijn middelbare schooltijd in Groningen, waar hij contemporaine geschiedenis studeerde en later acht jaar lang directeur was van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de universiteit aldaar. In de twee jaar daartussen verbleef hij in Parijs voor zijn studie politieke wetenschappen. De laatste tien jaar woont hij - met vrouw en drie kinderen - in Oegstgeest, onderbroken door een verblijf van een half jaar in Boston (Verenigde Staten). Hij is als hoofddocent politieke wetenschap aan de Leidse universiteit verbonden en specialiseerde zich in de Nederlandse en vergelijkende politiek, met een nadruk op het functioneren van politieke partijen.

Aan de Leidse universiteit heeft hij, naast zijn onderwijs en onderzoek, veel ervaring opgedaan als faculteitsbestuurder, waarbij hij in roerige tijden van reorganisaties en bezuiningen veel waardering kreeg voor zijn bindende karakter en overtuigingskracht. Dat laatste kwam hem ook te pas toen hij voorzitter was van de commissie van de PvdA in Zuid-Holland die in 1999 het verkiezingsprogramma voor de Statenverkiezingen opstelde en verdedigde. In verschillende hoedanigheden is hij de laatste jaren in de PvdA aktief geweest.

Ruud Koole zet zich sterk in voor de PvdA als een democratische ledenpartij. Hierover publiceerde hij in Socialisme & Democratie van december 2000 / januari 2001 een uitgebreide beschouwing. Al eerder had hij in vele andere publikaties gepleit voor een vitale vereniging van leden met een duidelijk sociaal-democratisch profiel. De huidige toestand van de PvdA beziet hij daarom met zorg.

Het profiel is te flets. Een duidelijker positiebepaling van de PvdA ter linkerzijde van het midden acht hij noodzakelijk. In de politiek worden compromissen gesloten, maar het compromis moet niet uitgangspunt, maar hoogstens resultaat zijn bij politieke onderhandelingen. Een scherp sociaal-democratisch profiel is daarom van groot belang. Ook in een rijke samenleving als de Nederlandse is de strijd tegen sociale uitsluiting en sociale ongelijkheid onverminderd noodzakelijk. Scherpere grenzen moeten worden gesteld bij de bescherming van het milieu. Een radicale democratisering van de Europese Unie moet krachtig door de PvdA en haar zusterpartijen worden nagestreefd. Internationale solidariteit dient voor de samenwerking tussen sociaal-democratische partijen in Europa en daarbuiten hoog op de beleidsagenda te staan.

Een vitale ledenvereniging is, volgens Ruud Koole, de beste manier om het profiel van de PvdA scherp te houden. Tussen de politieke professionals in de partij en de vereniging van leden dient een evenwicht te bestaan. Dat evenwicht staat onder druk, niet alleen in de PvdA, en niet alleen in Nederland. Overal dreigt een dominantie van politieke professionals, die van en voor de politiek leven. Die professionals zijn noodzakelijk, maar moeten worden gevoed door een vereniging van leden die op een andere manier in de samenleving aktief zijn. Dat brengt een gezonde spanning in de partij, die ook voor het voortbestaan van de partij op langere termijn nodig is. De ledenvereniging en de (Haagse) professionals moeten op een evenwichtige manier naast elkaar staan, niet tegenover elkaar. Het zijn de twee `gezichten' van de partij, die beide herkenbaar moeten zijn. Uiteindelijk moeten zij samen proberen de sociaal-democratische idealen te verwezenlijken. Omdat de trend juist gaat in de richting van versterking van de overheersing van de partij door professsionals, is een krachtige impuls om te partij te vernieuwen in de richting van meer invloed voor de leden van groot belang, aldus Ruud Koole. Hij denkt daarbij onder meer aan het volgende.

* Veel is al gewonnen wanneer de interne spelregels van de partij worden gerespecteerd. Maar dat is niet voldoende.
* De kenniscentra, die een prachtige kans bieden om leden op hun verschillende interessegebieden voor kortere of langere tijd te mobiliseren, moeten steviger worden verankerd in de regio (door deze bijvoorbeeld te koppelen aan de grotere afdelingen) en er moet een verband met de formele besluitvormingsstructuur worden gelegd (bijvoorbeeld door leden van kenniscentra het recht te geven op het partijcongres eigen voorstellen te verdedigen en daardoor mogelijk een meerderheid van het congres te overtuigen). De kenniscentra moeten `getrokken' worden door mensen van buiten de kring van beroepspolitici, juist om de geluiden vanuit de samenleving zo goed mogelijk in de partij te laten doordringen.
* Ledenraadplegingen over door de leden belangrijk geachte onderwerpen zouden, mits zorgvuldig vormgeven, gehouden moeten kunnen worden op initiatief van de leden. Het gebruik van moderne media is hierbij van groot belang.

* Het door de commissie-Brouwer voorgestelde Politiek Forum versterkt in ongewijzigde vorm het centralisme binnen de partij. Maar met meer beslissende bevoegdheden en met een andere samenstelling, waarbij de afgevaardigden van de leden in afdelingen of gewesten een grote stem krijgen zou het de interne checks and balances van de partij kunnen versterken.

Het resultaat is een partij van de leden, en niet alleen voor de leden. Een partij waarin echte verantwoordingsprocessen kunnen plaatsvinden, waardoor wantrouwen plaats kan maken voor vertrouwen.Vertrouwen van de leden in de beroepspolitici, maar ook vertrouwen van de partijtop in de leden. Een partij met leden die trots zijn op hun partij en daardoor als `ambassadeurs' van de partij onder de kiezers kunnen optreden. Een democratische partij die open staat voor geluiden uit de samenleving, duidelijke standpunten in neemt en gericht is op de toekomst, zal ook bij de kiezers een warm onthaal vinden.

Ruud Koole is graag bereid om zijn kennis en ervaring van buiten de professionele politiek in te zetten om van de PvdA die democratische ledenpartij te maken. Maar dat kan natuurlijk alleen wanneer de leden van het congres hem daartoe in staat stellen. Hij vraagt daarom de leden van de PvdA om hun vertrouwen.

Ruud Koole

Anna van Burenlaan 13

2341 VE Oegstgeest

email: koole@fsw.leidenuniv.nl

tel. 071-5156247

(Ruud Koole is ook bereikbaar via Michael Juffermans: 06-28340085)

BEREIDVERKLARING

Bij de bereidverklaring om zich kandidaat te stellen voor een functie in het partijbestuur is aan alle kandidaten gevraagd een aantal vragen te beantwoorden.

Hier volgen de antwoorden van Ruud Koole bij zijn bereidverklaring de kandidatuur voor de functie van partijvoorzitter te aanvaarden.

Waarom wilt u kandidaat zijn voor het partijbestuur?

Om er aan bij te dragen dat in het publieke debat sociaal-democratische waarden en idealen weer een belangrijke rol spelen. Dat kan het beste met een partijorganisatie waarin de interne democratie wordt gerespecteerd en die zich open stelt voor wat er in de samenleving (bij de kiezers en in maatschappelijke organisaties) aan ideeën, wensen en noden leeft. Een partij ook die toekomstgerichtheid koppelt aan historisch besef, die politieke en electorale strijd verbindt met fatsoenlijke omgang van mensen met elkaar, en die solidariteit een belangrijke plaats geeft naast kunde en inzicht.

Wat zou de rol van het partijbestuur de komende jaren moeten zijn?

Versterking van de partij als ledenvereniging, waar de spelregels van de interne besluitvorming worden nageleefd, waar checks and balances bestaan en waar PvdA-politici meer dan in de afgelopen jaren verantwoording afleggen voor hun politieke stellingsnames. Het bevorderen van de kenniscentra als broedplaatsen van ideeën en hun plaats in de partijorganisatie steviger verankeren (ook op regionaal niveau). Er voor zorgen dat de ondersteuning en dienstverlening door het partijbureau optimaal functioneert. Het aanwakkeren van politiek-inhoudelijke discussies die het sociaal-democratisch profiel van de PvdA versterken. En natuurlijk het voorbereiden van - hopelijk succesvolle - verkiezingen.

Welke inbreng zou uzelf (als voorzitter) kunnen leveren?

Niet alleen initiatieven nemen tot discussies over politiek-inhoudelijke kwesties, maar er tevens op toezien dat de resultaten daarvan een belangrijke rol spelen in de besluitvorming in de partij. In publieke discussies verkiezingsprogramma en andere standpunten van de partijorganisatie verdedigen. Verschillende stromingen en opinies in de partij bij elkaar brengen. Contact onderhouden met afdelingen en gewesten, met maatschappelijke organisaties en wetenschappelijke instellingen en met andere politieke partijen. En - met respect voor ieders eigen positie - een constructieve dialoog onderhouden met PvdA-ers in parlement en regering.

Welke eigen ervaringen en activiteiten zijn vermeldenswaard voor uw kandidatuur?

Deskundigheid op het terrein van politieke stelsels en in het bijzonder van politieke partijen, opgedaan in mijn functie als hoofddocent Nederlandse en vergelijkende politiek (Universiteit Leiden). Leidinggevende ervaring opgedaan o.m. als directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (Universiteit Groningen), als lid van het bestuur van de Faculteit Sociale Wetenschappen (Universiteit Leiden). Daarnaast o.a. lid bestuur Vereniging Thorbecke; lid bestuur Stichting Het Parool. Ervaringen in PvdA-verband o.a.: jarenlang lid WBS-werkgroep `Partijpolitieke processen'; voorzitter programmacommissie Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland (1999); kandidaat Eerste Kamer (1999) lid scoutingsnetwerk (2000) ; adviseur partijbestuur inzake overheidssubsidiëring politieke partijen (2000); gespreksleider/inleider diverse partijbijeenkomsten.

08/02/01