Politiebericht Friesland: Friesland 8-02-2001
Politieberichten van 7/2 (13.00 uur) t/m 8/2 (07.00 uur)

Hurdegaryp: aanhoudingen
Woensdag omstreeks 11.00 uur zijn drie inwoners van Leeuwarden, een man van 26, een vrouw van 28 en een jongen van 15 jaar, aangehouden op verdenking van woninginbraak. Een getuige zag in de Zomerstraat een onbekende auto de oprit van een woning oprijden, waarvan hij wist dat de bewoners niet aanwezig waren. Hij blokkeerde met zijn eigen auto de oprit en ging polshoogte in de woning nemen. Daar trof hij een aantal onbekende personen aan. Hij verliet vervolgens de woning weer en waarschuwde de politie. Deze kon twee verdachten in hun auto bij de woning aanhouden. Een derde verdachte was de woning te voet uitgevlucht, maar kan kort daarop in Hurdegaryp worden aangehouden. In de auto van de verdachten werden goederen aangetroffen die afkomstig waren uit de eerder genoemde woning, zoals een TV-toestel en een videorecorder. De drie verdachten werden naar het politiebureau overgebracht en daar ingesloten.

Sneek: verdachten overval C1000 aangehouden
In de nacht van 27 op 28 december vond in Sneek bij de C1000 supermarkt een overval/gijzeling plaats. Het rechercheteam is sindsdien voortdurend met het onderzoek bezig geweest. Dit heeft dinsdagochtend geleid tot meerdere huiszoekingen en zes aanhoudingen. Dinsdagochtend, 6 februari omstreeks 06.30 uur zijn op vijf locaties in Leeuwarden en Sneek huiszoekingen gedaan door ongeveer 40 medewerkers van politie en justitie. Daarbij werden onder andere 13 vuurwapens (waaronder enkele replicas) en ongeveer 600 gram harddrugs (vermoedelijk cocaïne en speed - dit wordt nog onderzocht) aangetroffen en in beslag genomen. In een woning in Sneek werd ook nog een hennepkwekerij aangetroffen. Deze werd ontmanteld. 32 hennepplanten met bijbehorende apparatuur werden in beslag genomen. Bij de actie werden zes personen afkomstig uit Leeuwarden en Sneek
-vijf mannen en één vrouw - aangehouden en ingesloten. Twee van hen zijn dinsdagmiddag na verhoor weer heengezonden in verband met hun geringe betrokkenheid. De overige vier zitten nog vast en zijn in verzekering gesteld. In verband met het onderzoek kan verder geen informatie gegeven worden over het onderzoek of de identiteit van de verdachten. Het rechercheteam werkt op dit moment nog met 12 politiemensen aan deze zaak. De recherche sluit niet uit dat binnenkort meer aanhoudingen in deze zaak zullen volgen.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Van dinsdag op woensdag werd bij een bedrijf aan de Poolsterweg een ruit ingeslagen. Een achter deze ruit staande computer met randapparatuur werd weggenomen. Men is niet in het gebouw geweest. Een medewerker van het bedrijf, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: ontzegging rijbevoegdheid
Woensdag omstreeks 13.05 uur werd op de Oostergrachtswal een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Amsterdam, bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De man had een ontzegging van de rijbevoegdheid tot 11 maart 2001. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Twijzelerheide: mishandeling
Woensdag omstreeks 00.30 uur werd een 30-jarige inwoner van Zwaagwesteinde in een café in Twijzelerheide mishandeld door een 41-jarige inwoner van Twijzelerheide. Volgens de aangever bestond er geen aanleiding tot deze mishandeling. De aangever werd een paar keer geschopt en geslagen. Het linkeroog van de aangever `zat dicht`. De man heeft aangifte gedaan. De verdachte moet nog worden gehoord.

Heerenveen: vernielingen
Het afgelopen weekend werden bij een in aanbouw zijnde school aan de Saturnus verschillende thermopaneruiten vernield. Namens een bouwbedrijf uit Gorredijk heeft een 42-jarige inwoner van Sint Nicolaasga aangifte gedaan. Hoe groot de schade precies is, is niet bekend. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 14.30 uur werd een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake winkeldiefstal. De verdachte had bij een winkel aan de Nieuwestad een broek weggenomen en werd op de Weaze aangehouden. De verdachte had de gestolen broek verkocht aan een onbekende prostituee. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Namens het winkelbedrijf deed een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

Damwoude: handel softdrugs
Woensdag omstreeks 16.10 uur werden op de Conradi Veenlandstraat twee inwoners van Damwoude, 19 en 16 jaar, aangehouden ter zake handel in softdrugs. Bij de beide jongens werd een kleine hoeveelheid softdrugs (3 zakjes wiet) in de kleding aangetroffen. De jongens werden overgebracht naar het bureau. De softdrugs werden in beslag genomen. Tegen de jongens is proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: lokaalvredebreuk
Woensdag omstreeks 17.15 uur werd een 32-jarige inwoner van Dokkum (asielzoeker) aangehouden. De man had een centrumverbod voor de duur van veertien dagen gekregen voor het AZC in Dokkum in verband met herhaaldelijk drankmisbruik. Ondanks het feit dat de man daar niet mocht komen, wilde hij het AZC-terrein niet verlaten. Ook nadat nog twee keer werd gevorderd het terrein te verlaten, deed de man dit niet. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Wolvega: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 15.20 uur vond op de Drafsportlaan een aanrijding plaats tussen een bromfietser en een voetgangster. De voetgangster, een 54-jarige inwoonster van Wolvega, stak de weg over. Toen zij de weg was opgelopen zag zij van links een bromfiets naderen. De vrouw is toen weer achteruit gelopen en werd toen aangereden door een bromfietser, die van de andere kant kwam en haar reeds te dicht was genaderd en een aanrijding niet meer kon voorkomen. De bromfietser, een 16-jarige jongen van Blesdijke reed tegen de vrouw aan, die daardoor ten val kwam. De vrouw werd gewond (neus gebroken en gekneusde ribben) afgevoerd naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: straatroof
Woensdag omstreeks 18.15 uur werd een 68-jarige inwoonster van Leeuwarden op de Skrok beroofd van haar tas. De vrouw liep ter hoogte van de garage toen zij van achteren werd benaderd door een onbekende jongen. Deze griste de tas van haar schouder. Doordat de vrouw de tas stevig vasthield, kwam zij ten val en moest zij de tas loslaten. De vrouw werd voor onderzoek naar het MCL-Zuid gebracht. In de tas zat een portemonnee met een klein geldbedrag en een rijbewijs, alsmede een sleutelbos. Het signalement van de jongen: leeftijd tussen de 12 en 15 jaar, lengte ongeveer 1.70 meter, half lange witte jas met blauwe stukken aan de voorzijde ter hoogte van de zakken. Hij droeg een baseballpet.

Drachten: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.35 uur werd op de Stationsweg een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 45-jarige inwoonster van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 335 ugl. Zij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Grou: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.35 uur werd op de Stationsweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 50-jarige inwoner van Grou, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 630 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 7 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Bolsward: inbraak garage
Donderdag omstreeks 03.45 uur zag een politiepatrouille dat bij een garagebedrijf aan de Sneekerstraat een personenauto met draaiende motor in de glazen pui staan. In de showroom werd eveneens een auto met draaiende motor aangetroffen. Het bleek dat de verdachten met een baksteen de ruit van de pui hadden vernield en daardoor het bedrijf waren binnengekomen. De auto in de pui, die vast kwam te zitten op de hoge drempel, werd vermoedelijk gebruik om een andere auto uit de showroom te kunnen wegnemen. Uit het garagebedrijf werd niets ontvreemd. De eigenaar van het garagebedrijf, een 56-jarige inwoner van Bolsward, heeft aangifte gedaan en kon nog niet zeggen hoe groot de schade precies was. Verder bleek dat de men de afgelopen nacht ook had ingebroken bij een garagebedrijf aan de Westhemstraat in Sneek en bij een garagebedrijf in Hommerts. Voor zover nu is na te gaan werd bij deze garagebedrijven niets weggenomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Bureau Voorlichting en PR: 058 - 880 8272