Verslag NEVI Congres 31 januari 2001

Op woensdag 31 januari jongstleden vond het NEVI (Nederlandse Vereniging voor Inkoop) Purchase Congres plaats in de Meervaart te Amsterdam.
Aan de vooravond van een snelle verdere electronificatie en informatisering van het zakendoen, was dit congres een welkome bijdrage voor inkopend Nederland.
De congresmiddag werd geopend door dhr. Van der Meer (directeur van NEVI) waarin hij ondermeer de nadruk legde op de te realiseren vakopleiding E-Procurement via NEVI Opleidingen en Shell. Benadrukt werd dat tijdens het congres de vierde editie van het NEVI Purchase Game werd gehouden. In deze finale streden tien teams om de titel: "Inkoopmangementteam van het Jaar".

Tijdens dit congres kwamen een aantal interessante praktijk voorbeelden aan de orde. Als eerste spreker trad Jeroen Harink namens PriceWaterhouseCoopers op. Hij schetste een duidelijk beeld van de voor-en nadelen van e-Procurement en de positie van Nederland op dit gebied in het internationale veld. Hij demonstreerde aan de hand van een demo dat EMRO veel vergt van een organisatie omdat de bestelfunktie bij de eindgebruiker ligt i.p.v. bij de afdeling inkoop. Bij het e-reversed auction model moet de inkoper weer goed nadenken wanneer hij deze too wil inzetten, want een verkeerd inkoopmoment kan desestreus zijn.

Ber Timmer (voorzitter van het EP-NL project onder de vlag van ECP.NL) schetste onder andere de historie van van het EP-NL project en de behaalde resultaten. Er is van start gegaan met een tweetal nieuwe projecten te weten Inhuur Uitzendkrachten en Technische Materialen. In de wachtstand staan nog de werkgroepen Transport en ICT Goederen en Diensten.

Haajie van der Brug (Shell) verschafte het publiek een blik in de "inkoop keuken" van Shell. Opvallend was dat ook Shell, in vergelijking met vorig jaar wat voorzichtiger is geworden. Winst halen op het gebied van elektronisch inkopen is een lange termijn visie, zeker wanneer er nog geen goed vendor management is bij de leveranciers. Daarentegen zijn besparingen op korte termijn natuurlijk wel haalbaar. Haaije van der Brug ziet als grootste struikelblok voor elektronisch inkopen de volgende punten: het gebrek aan een ERP integratie en het gebrek aan "business rules".

Max Boodie van Berenschot wist op een ludieke wijze de aandacht van het publiek te vragen in zijn presentatie. "Waarom zouden we nu wel en waarom juist niet aan e-procurement doen?" Hij introduceerde de "Van Blommenstein" matrix die een onderdeel zal gaan vormen van de NEVI Navigator. Deze matrix moet inkopers ondersteunen bij de keuze voor een specifieke vorm van e-Procurement.

Ook ING gunde ons een blik achter de schermen. Met een video bedoeld als awareness creator voor het ING personeel wereldwijd werd de aandacht gevestigd op de veranderingen die e-Procurement teweeg brengt in het middenkader (de werkvloer).

Ton van Rooijen (Universiteit van Nyenrode) gooide het over een hele andere boeg. "E-Procurement bestaat niet!", was zijn stelling. Hij benadrukte de importantie van ASP (Application Service Provider) als het hulpmiddel voor elektonisch inkopen. Men moet gaan denken in oplossingen "between companies", e-marktplaatsen dus. Bij de inkoop moet ook veel sterker de aandacht komen te liggen op het denken vanuit de consument en niet vanuit de leveranciers.

Een boeiende paneldiscussie sloot de congresmiddag af. Panelleden waren dhr. Telgen (Universiteit Twente), dhr. Broeder (NIC Inkoop Facility) en dhr.Ubbink (Emeritor). Zij kregen ook vanuit het publiek pittige vragen zoals;

* Hoe kunnen we elektronisch inkopen aan het MKB overbrengen?
* Wat zal de betekenis van ASP in de toekomst worden?
* Hoe staat het met inkoopwetgeving op Europees niveau?
En nog vele andere interessante discussies completeerde dit interessante NEVI Purchase Congres.