Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Twentse techniek opent weg naar nieuwe coatings

Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn er in geslaagd een zeer dichte en fijnkorrelige coating te maken met veelbelovende industriële toepassingen. Het afdeklaagje bestaat uit kristallen van zirkoniumoxide (ZrO2) van slechts tien nanometer. Het NWO-Prioriteitsprogramma Materialenonderzoek en de Technologie-stichting STW financierden het onderzoek.

Het bijzondere is dat de coating verkregen is bij lage temperaturen van slechts enkele honderden graden Celsius. Met een speciale techniek, de gemodificeerde emulsie-precipitatie, zijn zirkoniumoxide en andere lastige oxiden aan te brengen op bijvoorbeeld staal en kunststoffen. Het is voor het eerst gelukt om goede lagen te produceren met deeltjes kleiner dan twintig nanometer. De resultaten van het onderzoek verschijnen binnenkort in het vooraanstaande vaktijdschrift Advanced Materials.

Het maken en bestuderen van zogenaamd nanokristallijn materiaal met een zeer kleine korrelgrootte heeft de laatste twintig jaar een grote vlucht genomen. Deze materialen zijn ondere andere interessant voor toepassingen in coatings en composieten (samengestelde materialen). Zo is in de industrie grote vraag naar keramische coatings die tal van materialen beschermen tegen roest, hitte en slijtage. Daarnaast moeten coatings ook nog economisch rendabel zijn en aangebracht kunnen worden bij relatief lage temperaturen.

De Twentse onderzoekers Fiona Woudenberg, N. Sibelt en Henk Verweij van het MESA+ onderzoeksinstituut en W. Sager van de groep Membraantechnologie slaagden erin een afdeklaag te maken die voldoet aan de eisen van de industrie. De materiaalonderzoekers gebruikten tetragonale zirkoniumoxidedeeltjes (t-ZrO2). Dit keramische materiaal is zeer geschikt als coating voor onderdelen van motoren omdat het niet alleen beschermt tegen slijtage, maar ook tegen corrosie en thermo shocks.

De onderzoekers losten de zirkoniumdeeltjes op totdat een vloeistof ontstond met daarin zwevende deeltjes ZrO2 van zon tien nanometer groot. Deze deeltjes bleken gestapeld te kunnen worden tot één- en meerlaagse nanocoatings zonder de extra behandelingen die bij andere methoden noodzakelijk zijn. De Twentse methode produceerde goedwerkende lagen bij een temperatuur onder de tweehonderd graden Celsius. Het proces is geschikt voor grootschalige industriële toepassing en opent de weg naar nanocoatings die uit meer soorten deeltjes bestaan.



Nadere informatie bij:

* prof. dr. ir. Henk Verweij, (UT, Chemische Technologie)
* tel. (053) 4894124 of (053) 4892860 (secretariaat), fax (053) 4894683

* e-mail h.verweij@ct.utwente.nl

Laagjes van zirkoniumoxide die geproduceerd zijn bij temperaturen van respectievelijk 500 (A), 200 (B) en 600 (C) graden Celsius. Bij B is het laagje amorf met bij de pijltjes een kristalstructuur. Bij C is het laagje polykristallijn.