Gemeente Lisse

Minimabeleid gemeente Lisse

In december 2000 stelde de gemeenteraad het Minimabeleid gemeente Lisse 2001 vast en met ingang van januari 2001 is dit in werking getreden. Het doel van het Minimabeleid is het (onder voorwaarden) verstrekken van bepaalde vergoedingen aan door de gemeente aangewezen groepen van personen. De belangrijkste wijziging ten opzichte van vorig jaar is de invoering van het zogeheten draagkrachtbeginsel. Hierdoor kunnen ook inwoners, die eerder niet binnen de gestelde doelgroep vielen, nu toch voor een gedeeltelijke vergoeding in aanmerking komen. Van het Minimabeleid 2001 kunnen dus meer mensen gebruik maken dan voorheen. Als u vorig jaar net niet in aanmerking kwam, is het wellicht mogelijk dat u dit jaar wel een beroep kunt doen op één of meerdere vergoedingen.

Waarvoor kunt u nu precies gebruik maken van het Minimabeleid 2001 en wat is de hoogte van de vergoedingen?

Per lid van een huishouden gaat het om een bedrag van f. 150,- ( 68,07) per jaar t.b.v. maatschappelijke activiteiten in de sfeer van zorg, educatie, sport en recreatie en abonnementen (voorheen declaratiefonds).
Per kind dat deelneemt aan het middelbaar onderwijs (en geen recht heeft op een bijdrage in het kader van de Wet Studiefinanciering) gaat het om een bedrag van f. 200,- ( 90,76) per jaar.
Eenmaal per drie jaar is er een bedrag beschikbaar van f. 850,- ( 385,71) voor zelfstandige huishoudens die tenminste drie jaar een inkomen ontvangen op het niveau van het sociaal minimum (= 110% van het minimuminkomen). Dit bedrag is bedoeld voor de aanschaf van duurzame gebruiksgoederen. Van deze voorziening zijn meerderjarige thuiswonende kinderen uitgesloten.
Eenmaal per jaar is er een bedrag beschikbaar van f. 700,- ( 317,65) voor zelfstandige huishoudens ter voorziening in de bijzondere noodzakelijke kosten van het bestaan, zoals bijvoorbeeld kosten voor de aanschaf van een bril, gehoorapparaat, eigen bijdrage tandartskosten, kosten van huishoudelijke- en gezinshulp, maaltijdvoorzieningen en dieetkosten.
Van deze voorziening zijn meerderjarige thuiswonende kinderen en jongeren van 18 tot 21 jaar uitgesloten.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de vergoedingen uit het Minimabeleid en hoe u deze kunt aanvragen? Lees dan de folder: Minimabeleid gemeente Lisse 2001. De folder is verkrijgbaar bij de sector Welzijn in het gemeentehuis. Let op: aanvragen moeten vóór 1 april 2001 zijn ingediend!

Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen

Huishoudens met een minimum-inkomen hebben het financieel vaak krap. Voor menig Lisser is het soms moeilijk om de gemeentelijke belastingen volledig te betalen. Soms kan een betalingsregeling verlichting brengen. In een aantal gevallen is het echter niet mogelijk om aan de verplichtingen te voldoen. De gemeente kan aan burgers met een laag inkomen gehele of gedeeltelijke kwijtschelding verlenen voor aanslagen van gemeentelijke belastingen.

Het kwijtscheldingsbeleid is van toepassing op de volgende gemeentelijke belastingen:

onroerende-zaakbelastingen,
roerende-zaakbelastingen,
rioolafvoerrecht en
afvalstoffenheffing.

Of u in aanmerking komt voor een kwijtschelding hangt af van:

uw betalingscapaciteit: met andere woorden: hebt u na aftrek van vaste lasten als huur en ziektekosten nog voldoende inkomen over voor het betalen van gemeentelijke belastingen. uw vermogen.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en hoe u dit kunt aanvragen? Lees dan de folder: Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. De folder is verkrijgbaar bij de sector Welzijn in het gemeentehuis. Let op: aanvragen moeten binnen 6 weken na ontvangst van de aanslag zijn ingediend!

Voorlichtingsbijeenkomsten en intakedagen Minimabeleid/kwijtschelding

Wij kunnen ons voorstellen dat het niet voor iedereen even eenvoudig is om precies na te gaan of u in aanmerking komt voor de vergoedingen uit het Minimabeleid of voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Om hierin meer duidelijkheid te brengen organiseren wij enkele voorlichtingsbijeenkomsten op:

dinsdagmiddag 13 februari 2001 vanaf 14.00 uur in het gemeentehuis, kamer 201
woensdagmiddag 14 februari 2001 vanaf 14.30 uur in dienstencentrum De Beukenhof, Eikenlaan 2a
maandagochtend 19 februari 2001 vanaf 11.00 uur in woonzorgcentrum Rustoord, Rustoordlaan 1.

Wanneer u hulp wilt bij het invullen van de formulieren kunt u een afspraak maken met een medewerker van de sector Welzijn, telefoon: 433138. U kunt dan een afspraak maken voor één van de volgende intakedagen:

dinsdag 20 februari 2001 tussen 9.00 en 12.30 uur of tussen 13.30 en 16.00 uur
donderdag 22 februari 2001 tussen 9.00 en 12.30 uur dinsdag 27 februari 2001 tussen 9.00 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.00 uur.

U bent van harte welkom!