Tie Holding NV

TIE: OPERATIONELE WINST BEREIKT

Omzet 1e kwartaal verdrievoudigd; Jaaromzet verdrievoudigd ook

dinsdag, 6 februari, 2001

Het aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde eCommerce-softwarebedrijf TIE Holding N.V. ('TIE') heeft in het 1e kwartaal (1 oktober t/m 31 december 2000) een omzetstijging gerealiseerd van 220% in vergelijking met dezelfde periode uit het vorige boekjaar. Bovendien blijkt uit de kwartaalcijfers dat TIE nu al operationele winst heeft gemaakt (exclusief R&D kosten).

Het management verwacht dat TIE deze zomer een positief EBITDA zal bereiken en dat de omzet in het lopende boekjaar zal verdrievoudigen ten opzichte van de EUR 9 miljoen in 2000. De omzet in het 1e kwartaal steeg met 36% in vergelijking met het 4e kwartaal van het vorige boekjaar. Deze toename is geheel toe te schrijven aan autonome groei. De netto-omzet in het 1e kwartaal bedroeg EUR 5,1 miljoen. In dezelfde periode van het vorige boekjaar was dat EUR 1,6 miljoen; in het vorige kwartaal EUR 3,8 miljoen.

Het operationele resultaat was in het 1e kwartaal EUR 802.000 hoger dan in het voorgaande kwartaal (EUR 155.000 ten opzichte van
-647.000). Het verlies voor belastingen (EBITDA) verbeterde van EUR. 3,6 miljoen in het 4e kwartaal van 2000 tot EUR. 2,8 miljoen in het afgelopen kwartaal.

Path to Profitability (P2P)

TIE begon het boekjaar 2001 (op 1 oktober 2000) aan de hand van een Annual Operating Plan dat uitging van een verveelvoudiging van inkomsten en een sterke groei in operationele kosten. De veranderde omstandigheden op de financiële markten, was reden voor het management om een Profit Improvement Plan te introduceren. Dit plan verlegt de focus van TIE van expansie naar consolidatie en integratie, waarmee het Path-to-Profitability (P2P) in kaart gebracht wordt. Dit moet leiden tot een positieve cash flow en een positief EBITDA in het huidige boekjaar 2001. TIE zet haar groeistrategie voort, maar zal de nadruk leggen op het in evenwicht brengen van cash flow en kosten. De resultaten van dit plan zullen al in het volgende kwartaal duidelijk zichtbaar worden.

Voorzichtigheidshalve schrijft TIE investeringen in Research & Development en acquisities op zo kort mogelijke termijn af. Dit heeft als voordeel dat investeringen in groei nu, niet jarenlang zwaar op de balans wegen. In de komende 5 kwartalen zal de afschrijving op goodwill EUR 1,8 miljoen per kwartaal bedragen.

Expansie door partnerships

Afgelopen december versterkte TIE haar kaspositie met een kredietfaciliteit van EUR 2,5 miljoen. Dit biedt TIE de nodige financiële speelruimte. TIE onderhandelt momenteel met verschillende bedrijven over financiële en strategische partnerships om de expansie door te zetten.

CEO Dick Raman: "In het afgelopen kwartaal heeft TIE een aantal overeenkomsten met prominente bedrijven gesloten. De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn goed. Ondanks het veranderde sentiment in de markt, groeit B2B eCommerce sterk, terwijl er nog onvoldoende spelers zijn die hiervoor software en diensten leveren. Dit schept goede mogelijkheden voor TIE. De leidende positie die TIE inneemt in de wereldwijde standaardisatie van B2B (ebXML) maakt het mogelijk een voorsprong op de concurrentie te nemen met nieuwe softwareproducten en diensten. ebXML zal in mei dit jaar definitief gereed zijn, maar de tussentijdse resultaten zijn al opgenomen in de nieuwe lijn B2B eCommerce-software van TIE: Enterprise Portal."

Verwachtingen

Het jaar 2000 was een overgangsjaar. De komende jaren zullen bewijzen hoe goed de visie en ervaring van TIE klanten kan helpen om hun bedrijfsprocessen te stroomlijnen en te besparen op hun kosten door samen te werken met partners in de Supply Chain. De hoogwaardige softwareproducten en toegewijde, ervaren medewerkers van TIE zijn een belangrijke factor om dit te bereiken. Het solide businessmodel van TIE zal zich blijven bewijzen. De strategie is daarbij altijd duidelijk geweest en is niet veranderd. Snel inspelend op de veranderende marktomstandigheden, is TIE vastbesloten om de belofte aan de aandeelhouders waar te maken: waardevermeerdering van TIE en een continue groei in de toekomst.

Profiel TIE

TIE Holding N.V. waarvan de aandelen sinds maart 2000 genoteerd staan aan de Amsterdamse beurs, ontwikkelt en verkoopt hoogwaardige, op XML/EDItm gebaseerde B2B eCommerce-software en -services. Dankzij de software en diensten van TIE kunnen gebruikers snel en efficiënt elektronisch zaken met elkaar doen. Door 'Digital Business Communities' (DBC's) op te zetten biedt TIE kopers en aanbieders in de Supply Chain de mogelijkheid tot efficiënte samenwerking ('Collaboration'). TIE heeft een brede klantenkring in de Benelux en is een vooraanstaand speler in Europa. De klanten van TIE bestrijken vele marktsectoren, waaronder retail, gezondheidszorg, bank- en verzekeringswezen, transport, productie en voedingsmiddelen.