Referendum Nieuws, 6 februari 2001

BLOEMENDAAL STELT EINDELIJK REFERENDUM IN

Na Zandvoort wordt Bloemendaal spoedig de tweede gemeente in Zuid-Kennemerland met een eigen referendumverordening. Hierdoor kunnen burgers via het inzamelen van handtekeningen straks direct referenda aanvragen.

Initiatieven in de gemeenten Haarlem, Velsen en Haarlemmerliede voor een dergelijke verordening zijn door de betreffende gemeenteraden afgewezen. In Heemstede en Bennebroek staat het referendum nog niet op de agenda.

Na het debat omtrent de vorming van Bloemenstede (een fusie tussen Bloemendaal, Heemstede en Bennebroek) werd de invoering van het referendum in Bloemendaal inzet van de verkiezingen. De nieuwe coalitie nam het referendum op in het college-programma 1998-2002. Nu, drie jaar later, lijkt het er eindelijk van te komen. Komende donderdag staat het referendum op de agenda van de raadscommissie Bestuurs- en Personeelszaken, Communicatie, Cultuur en Sport. Op donderdag 22 februari komt het referendum plenair in de gemeenteraad.

Bloemendaal heeft 17.000 inwoners en is de rijkste gemeente van Nederland. Enkele jaren geleden kwam Elite Research uit op 600 Bloemendaalse miljonairs. Volgens schattingen is 1 op de 3 a 4 huishoudens door de gestegen huizenprijzen echter al miljonair.

+++++ www.referendumplatform.nl +++++