0100,0100,0100Times New RomanPERSBERICHT

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN

STICHTING NATUUR EN MILIEU EN ZUID-
HOLLANDSE MILIEUFEDERATIE


Utrecht, 6 februari 2001

Staat voor de rechter wegens foute bestrijdingsmiddelenwet

Stichting Natuur en Milieu en de Zuid-Hollandse Milieufederatie hebben vandaag de staat voor de rechter gedaagd wegens overtreding van de Europese regels voor bestrijdingsmiddelen. De nieuwe Nederlandse Bestrijdingsmiddelenwet staat het gebruik toe van gevaarlijke, milieuschadelijke
bestrijdingsmiddelen. Dat is in strijd met de Europese Gewasbeschermingsrichtlijn. De milieuorganisaties vinden het onacceptabel dat Nederland zich daar niet aan houdt. De gevaarlijke middelen hebben ernstige gevolgen voor bodem, grond- en oppervlaktewater en de daarvan afhankelijke planten- en dierenwereld. De organisaties eisen dat de rechter de Bestrijdingsmiddelenwet buiten werking stelt.

De vereniging van waterleidingbedrijven VEWIN heeft vandaag een soortgelijke dagvaarding verzonden.

De nieuwe Bestrijdingsmiddelenwet staat het gebruik toe van elf met naam genoemde milieugevaarlijke bestrijdingsmiddelen. De mogelijkheid van latere uitbreiding wordt opengehouden. Het zijn middelen die de Commissie Toelating Bestrijdingsmiddelen indertijd heeft verboden op grond van milieuschadelijkheid. De landbouwsector meende echter niet zonder deze vergiften te kunnen (ze waren 'onmisbaar'). Twee tijdelijke regelingen voor toelating werden vervolgens met succes bij de hoogste rechter aangevochten door Natuur en Milieu en de Zuid-Hollandse Milieufederatie. De Tweede Kamer ging daarna akkoord met een wijziging van de Bestrijdingsmiddelenwet die het mogelijk maakt dat de middelen alsnog worden toegelaten, eerst voor twee jaar, en daarna voor nog eens vier jaar. De wet stelt de eerste twee jaar helemaal geen milieu-eisen, en daarna slechts zeer soepele. Het is deze wet die nu voor de rechter wordt aangevochten.

De Europese Gewasbeschermingsrichtlijn dateert uit 1991. Daarin staat "dat de bescherming van de gezondheid van mens en dier en van het milieu voorrang moet hebben op het streven naar een betere plantaardige productie". Met andere woorden: milieubescherming gaat boven landbouwbescherming. De elf 'onmisbare' middelen in kwestie zijn erkend schadelijk. In 1993 maakten het Ministerie van Landbouw en de land- en tuinbouwsector bindende afspraken om de middelen te saneren: per 2000 zouden ze niet meer worden gebruikt. Toen puntje bij paaltje kwam, verzette de sector zich hevig en kreeg uiteindelijk de Tweede Kamer mee. De nieuwe, met de Europese richtlijn strijdige Bestrijdingsmiddelenwet was het gevolg.

Nadere inlichtingen:

Stichting Natuur en Milieu: Hans Muilerman, tel 030- 2331328 (privé 0252-517742)

Marijke Brunt, tel 030-
2331328 (privé 030-2316169)

Zuid-Hollandse Milieufederatie: Joost Rutteman, tel. 010- 4765355 (privé 010-2131624)