persbericht
Bits of Freedom
maandag 5 februari 2001

ONGEVRAAGDE EMAIL VOOR GOED DOEL WEKT IRRITATIE

De actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) en enkele grote internet providers om massaal ongevraagde email ('spam') te versturen is mogelijk in strijd met de algemene voorwaarden van de providers zelf. De meeste providers verbieden hun klanten om spam te versturen ook wanneer dit een niet-commerciele boodschap behelst. Wanneer de SHO en de providers hun plan doorzetten zal dit resulteren in de grootste verzending van ongevraagde email ('spam') in de Nederlandse geschiedenis.

Het versturen van spam wordt door internet gebruikers gezien als een irritante reclame uiting. Veel internet gebruikers willen alleen spam ontvangen wanneer zij expliciete toestemming hebben gegeven. Een dergelijke regel staat bekend als 'opt-in'. Ook EU commissaris Erkki Liikanen heeft zich recent voorstander van een opt-in getoond. De in Nederland door de overheid aangehangen opt-out legt een onredelijke last op de schouder van de gebruiker.

De intenties van het doel van de inzamelingsactie staan niet ter discussie. Het gevaar is echter dat providers deze verzending van spam als een test case gaan zien. Bij succes zou dit kunnen leiden tot vervolgacties waarbij het al lang niet meer gaat om goede doelen. Het plan kan dan ook worden gezien als een massage die de abonnees van internet providers moet voorbereiden op meer van hetzelfde.

Bits of Freedom is tegen het gebruik van spam:

omdat het de internetgebruikers geld kost om de spam te downloaden (de ontvanger betaald)

omdat spam leidt tot overlast en vaak een bron van dubieuze aanbiedingen is


noot voor de redactie,