Provincie Utrecht

Persbericht
29 januari 2001

Milieuvergunning voor uitbreiding stortplaats Smink blijft in stand

De nieuwe milieuvergunning voor de stortplaats van Smink in Amersfoort blijft voorlopig gewoon van kracht. Dat heeft de Raad van State beslist naar aanleiding van het verzoek van de vereniging Geen Uitbreiding Stort (GUS) om de vergunning te schorsen. Dat betekent dat de Raad van State de argumenten van de provincie Utrecht heeft overgenomen. De provincie is van mening dat de redenen van de vereniging om de vergunning buiten werking te stellen niet spoedeisend zijn. De provincie laat weten dat ze tevreden is met de uitspraak.

De bewoners, verenigd in GUS, zijn tegen de uitbreiding van de stortplaats en hebben daartegen beroep aangetekend bij de Raad van State. Het beroep wordt in een zogenaamde bodemprocedure behandeld. De behandeling daarvan laat nog geruime tijd op zich wachten, terwijl intussen wel al de nieuwe vergunning geldt. Daarom wilde GUS dat de verleende vergunning voorlopig geschorst zou worden, in afwachting van de bodemprocedure.

De Raad van State oordeelde dat het niet nodig is de vergunning tijdelijk op te schorten. De firma Smink kan immers nog niet beginnen met de daadwerkelijke uitbreiding van de stort. Het bestemmingsplan Lindeboom, waarin de uitbreiding van de stort planologisch wordt geregeld, is namelijk nog niet definitief vastgesteld en wordt naar verwachting eind 2001van kracht. Tot dan kan het bedrijf niet starten met de aanleg van nieuwe stortcompartimenten.

Ook Smink had aan de Raad van State gevraagd een aantal voorschriften in de vergunning te schorsen. Vertegenwoordigers van de provincie hebben bij de behandeling voor de Raad van State aangegeven dat ze het bedrijf op drie punten tegemoet wilden komen. De Raad van State volgt nu het provinciale standpunt en heeft - met uitzondering van de drie bewuste voorschriften - alle andere onderdelen van de vergunning in stand gelaten. Dat betekent bijvoorbeeld dat er nu strengere eisen gelden voor de geuroverlast en voor de maximale afstand tussen de onderkant van de afvalberg en het grondwater.

Nu de vergunning van kracht blijft, kan ook de sanering van de oude vuilstort De Lindeboom ter hand worden genomen. De sanering is nodig omdat dit terrein deel uit gaat maken van het afvalverwerkingsbedrijf.

Voor nadere informatie: Karin Obdeijn, 030 - 258 2192 of Karin.Obdeijn@province-utrecht.nl

Terug