Gemeente Grave


Stadhuis

Toerisme

Wonen en Werken

Ruimtelijke ontwikkeling

Documenten

Inhoud

Nieuws

Op deze pagina vindt u in het kort de belangrijkste, gemeentelijke nieuwtjes. De nieuwsberichten staan op volgorde van datum van verschijnen, van onder naar boven. Nieuwsberichten blijven staan zolang de berichten nog actueel zijn. Nieuwberichten worden van "onder naar boven" op datum geplaatst.




5 februari 2001; Gemeentelijk projectenwinkeltje gaat sluiten

Op 12 februari 2000 opende drs. P.L.B.A. van Geel, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, het gemeentelijk projectenwinkeltje. In dit projectenwinkeltje kunnen belangstellenden kennis maken met de stedenbouwkundige plannen die in Grave in voorbereiding of ontwikkeling zijn. Het expositiemateriaal bestaat uit studies, situatieschetsen, bouwtekeningen, maquettes, kortom uit materiaal dat gebruikelijkerwijs rond de ontwikkeling van stedenbouwkundige projecten wordt vervaardigd. Het winkeltje is bedoeld als experiment en is - voorzover bekend - uniek. Het idee om een projectenwinkeltje te openen ontstond vanuit de gedachte dat het publiek vaker de gelegenheid moet hebben de meestal fraaie studies, tekeningen en maquettes te zien. Het gaat daarbij om materiaal van "toparchitecten" als Jo Coenen, Cees Rijnboutt, Ralph Erskine en wijlen Aldo van Eijck.

Het winkeltje is nu een jaar open. Hoewel het experiment als geslaagd wordt beschouwd, heeft het college toch besloten om er mee te stoppen. De stedenbouwkundige ontwikkeling verloopt minder snel dan was voorzien. De bedoeling was om regelmatig nieuw materiaal te presenteren in het projectenwinkeltje maar dat is door de minder snelle voortgang niet goed mogelijk. In het begin bezochten veel belangstellenden het projectenwinkeltje, maar de laatste tijd is het aanmerkelijk rustiger. Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat het expositiemateriaal niet regelmatig vernieuwd wordt. Het college heeft de afweging "kosten versus baten" moeten maken en heeft toen besloten het projectenwinkeltje te sluiten. Het winkeltje sluit per 1 maart as. Woensdag 14 februari is de laatste dag dat het publiek tijdens de gebruikelijke openingsuren - iedere woensdag van 13.00 - 16.00 uur - in het projectenwinkeltje terecht kan. Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met het bureau Algemeen Juridische zaken en Voorlichting, de heer H. Ruijs, tel 477299.




20 januari 2001: Snoeien van struikgewas

Op diverse locaties in de gemeente wordt de komende weken gesnoeid. Het gaat om de locaties: hoek provinciale weg/Stoofweg (aan de zijde van het Hockeyveld), Dokter Kanterslaan, Burgemeester Raymakerslaan en omgeving en de Chamillylaan. Het snoeiwerk is nodig om verjonging van de beplanting te stimuleren. En om te voorkomen dat de onderbeplanting afsterft is het nodig dat daarop voldoende licht aanwezig blijft. Snoeien stimuleert de struiken om weer nieuwe uitlopers te maken. Zo ontstaat de komende jaren weer voldoende onderbeplanting en struikgewas. Er wordt dus gesnoeid onder het motto "Snoei geeft groei". Bij het snoeien worden op voldoende afstand van elkaar enkele grotere struiken gehandhaafd die uit kunnen groeien tot bomen.Een voorbeeld van deze snoeiwijze is vorig jaar uitgevoerd op de hoek provinciale weg/Borretweg. Het is een in de wereld van de "plantsoenendienst" veel gebruikte en met succes toegepaste werkwijze. Het snoeihout wordt plaatselijk verkleind of afgevoerd. Dit is afhankelijk van de plaats. Meer weten: bureau Beheer en Milieu, de heer W. Brands, tel.477284.




20 januari 2001: Kappen van bomen op diverse locaties

Vanaf 18 januari as. worden er op diverse locaties in de gemeente bomen gekapt. Het gaat om het kappen van populieren, wilgen, platanen en iepen. De locaties waar populieren en wilgen worden gekapt zijn: Schrijfakkerweg, Lage weg, Valkhofscheweg, Hoogveldscheweg, Broekstraat en Turnhoutseweg. Deze bomen zijn gezien hun (verminderde) vitaliteit kaprijp. Regelmatig breken er zware takken af en bij storm zijn ze gevaarlijk voor het verkeer. Essent heeft de gemeente gewezen op de gevaren van het afbreken van zware takken in de nabijheid van elektriciteitshuisjes. Ook zorgen enkele bomen voor schade aan het wegdek, wat ook gevaar voor het verkeer oplevert. Aan de Pater van de Elzenstraat worden vijf platanen gerooid. Deze bomen veroorzaken door hun wortelgroei zodanige schade aan het trottoir dat het handhaven van de bomen onveilig wordt. Bij een parkeerplaats aan de Johan Graaf van Hornestraat worden twee iepen gerooid. De iepen zijn te groot geworden en zorgen voor overlast en gevaar voor de omgeving. Bovendien bestaat er het gevaar van de iepenziekte. Voor al deze bomen is een vrijstelling of een kapvergunning verleend. Wilt u meer weten over het kappen van deze bomen, neem dan contact op met het bureau Beheer en Milieu, de heer W. Brands, telefoon 477284.




20 januari 2001: Aanpak illegale ingebruikname groenstroken

In januari 1997 heeft de gemeenteraad een beleidsnotitie vastgesteld over het openbaar groen in de bebouwde kom. In deze notitie is een onderverdeling gemaakt tussen functioneel groen en restgroen. Door de gemeenteraad is bepaald dat het functioneel groen in eigendom en beheer van de gemeente dient te blijven. De reststroken kunnen worden verkocht of tegen betaling van een jaarlijkse vergoeding aan de bewoners van de aangrenzende woningen in gebruik gegeven worden. Een groot aantal bewoners heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om via koop of huur van grond hun tuin te vergroten. Er is echter geconstateerd dat ook veel bewoners illegaal grond van de gemeente in gebruik heeft genomen. Bij het laatste grootschalige groenonderhoud is een begin gemaakt met de inventarisatie van deze illegale situaties in het Estersveld. De inventarisatie heeft plaatsgevonden aan de Van Rechterenlaan, de Burgemeester Raijmakerslaan en (een gedeelte van) de Dokter Kanterslaan. In totaal gaat het om circa 150 gevallen. Gezien dit grote aantal zal de aanschrijving van de overtreders in gedeelten plaatsvinden. Daar waar het gaat om reststroken zal grond in eerste instantie aan de bewoners aangeboden worden. Op deze manier zal er een legalisatie plaatsvinden van een gedeelte van de illegale situaties. De functionele groenstroken komen niet voor ingebruikgeving in aanmerking. In deze gevallen zal de bewoners dan ook worden verzocht het illegale gebruik te staken. Mocht deze aanschrijving niet het gewenste resultaat tot gevolg hebben, dan zal de gemeente de illegale situaties aanpakke door het inzetten van bestuursrechtelijke of privaatrechtelijke middelen. Meer informatie: bureau Ruimtelijke Ontwikkeling, mevrouw A.D. Wessels, tel. 477266.




20 januari 2001: Wijzigingen Wvg-vervoersvoorziening

Nieuwe cliënten die een vervoersvoorziening aanvragen krijgen sinds 1 januari 2001 een keuze voorgelegd. Men kan kiezen uit: of een vast bedrag per jaar van f 810,-- zonder indiening van declaraties, of een taxi-/rolstoeltaxikostenvergoeding op declaratiebasis (nota`s taxi-ondernemer) tot een maximaal, persoonlijk toegekende percentage. Voor bestaande cliënten geldt een overgangsregeling. Voor hen geldt dat het huidige maximaal verkrijgbare bedrag van f 2.162,-- in vier stappen wordt afgebouwd naar f 810,--. Ook bestaande cliënten kunnen, indien zij dit willen, al gebruik maken van de nieuwe regeling. Alle bestaande Wvg-cliënten krijgen overigens eind januari nog persoonlijk uitleg over de wijzigingen. Hierbij wordt ingegaan op de genoemde keuzemogelijkheden in relatie tot de persoonlijke situatie.



6 december 2000; Afval wegbrengen; legitimatie verplicht

Met enige regelmaat komt het voor dat mensen die afval wegbrengen naar de mini-milieustraat aan de Koninginnedijk te Grave, de milieustraat te Haps of de vuilstortplaats te Haps, hun afval aldaar niet mogen storten omdat zij zich niet kunnen legitimeren. Het gemeentebestuur wijst er u op dat u - als u afval aanbiedt via een van de hiervoor genoemde mogelijkheden - in alle gevallen een geldig legitimatiebewijs moet kunnen tonen. Een geldig legitimatiebewijs is een paspoort, een rijbewijs, of een Europese Identiteitskaart. Kunt u zich niet legitimeren dan loopt u het risico dat u teruggestuurd wordt. De legitimatieplicht is ingevoerd omdat in de verschillende omliggende regio's andere tarieven gelden voor het storten van afval. Zo moet bijvoorbeeld een inwoner van Uden betalen voor het storten van puin. In onze regio is dat gratis. Het is echter niet de bedoeling dat er afvaltoerisme ontstaat waarbij mensen met hun afval naar een regio gaan waar het storten goedkoper of gratis is. Vandaar dat u moet kunnen aantonen dat u gerechtigd bent om uw afval te storten. Hebt u vragen over dit onderwerp? Bel dan met het Regionaal Milieubedrijf, mw. A. v.d. Doelen, telefoon 0485 - 338300.

© copyright 2000 Gemeente Grave, aan de gegevens op deze website kunnen geen rechten worden ontleend