Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MINSZW: Verstand:9,5 miljoen subsidie experimenten Dagindeling

Nr. 2001/24
5 februari 2001

Staatssecretaris Verstand verleent ruim 9,5 miljoen subsidie aan experimenten Dagindeling

Staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in totaal ruim 9,5 miljoen gulden subsidie toegekend aan 32 experimenten in het kader van de Stimuleringsmaatregel Dagindeling. De experimenten zijn bedoeld om de combinatie van werk en privéleven gemakkelijker te maken.

Het is de vierde en laatste keer dat in het kader van de Stimuleringsmaatregel Dagindeling subsidie wordt toegekend aan experimenten van overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Eerder kregen al 105 andere experimenten subsidie. In totaal was voor de maatregel 60 miljoen gulden beschikbaar. De experimenten zijn zoveel mogelijk gespreid over het hele land.

Een groot aantal van de 32 experimenten die nu worden gesubsidieerd, heeft betrekking op persoonlijke dienstverlening, opvang voor kinderen en het gebruik van het schoolgebouw voor andere activiteiten en diensten (brede school). Opvallend zijn twee experimenten van sportclubs die buitenschoolse opvang organiseren in combinatie met sportactiviteiten.

In een aantal experimenten speelt ICT of telewerken een belangrijke rol. Zo wil de verzekeringsmaatschappij Interpolis een instrument ontwikkelen om de bij telewerken benodigde capaciteit te voorspellen en de productiviteit meetbaar en stuurbaar te maken. Daardoor wordt telewerken wellicht ook voor andere functies mogelijk.Verder zijn er experimenten die zich richten op allochtonen. Zo neemt de Stichting Amsterdam Thuiszorg twee groepen Turkse en Marokkaanse mantelzorgsters in dienst. Dit zijn vrouwen die thuis de zorg op zich hebben genomen voor bijvoorbeeld zieke ouders. Zij kunnen dit nu doen onder de vlag van de thuiszorgorganisatie.

De vereniging Humanitas in Amsterdam gaat experimenteren met een franchise-organisatie voor huishoudelijke diensten en klussen in en om het huis. In eerste instantie zullen drie vestigingen worden opgezet. De gemeente Heerhugowaard gaat in een nieuwbouwwijk de voorzieningen zoveel mogelijk op elkaar afstemmen, zowel wat betreft de ruimte (dicht bij elkaar) als wat betreft de openingstijden. Opvallend is nog een project uit de gas- en cv-installateursbranche om oplossingen te zoeken voor 'het wachten op de loodgieter'.

Nieuwe projecten stimuleringsmaatregel dagindeling

Gemeente Sluis-Aardenburg: Multifunctioneel educatief centrum. Realiseren van een brede plattelandsschool met geïntegreerde voorzieningen en aangepaste openingstijden.

Stichting Pyloon, Zaandam: Erbij blijven, thuis en op het werk. Bemiddeling in dienstenaanbod voor mantelzorgers en ontwikkelen van nieuw dienstenaanbod. Hierbij werken diverse gemeenten in de provincie Noord-Holland samen.

Gemeente Nijmegen: Wijkproject Limos terrein. Samenwerking van asielzoekerscentrum, kinderopvang en dinerservice.

Stichting Stimuland, Deventer: Kinderopvang op de boerderij. Realiseren van kinderopvang op de boerderij.

Vereniging S.V. Kampong, Utrecht: Vrije tijd en sportiviteit een vanzelfsprekendheid. Ontwikkelen van buitenschoolse opvang op terrein van sportvereniging i.s.m. kinderopvangorganisaties.

Vereniging Sportclub Buitenveldert, Amsterdam: Niemand buitenspel. Realiseren van buitenschoolse opvang bij sportclub in samenwerking met lerarenopleiding.

Stichting LMC Rotterdam: Dagindeling Zuidplein. Samenwerking tussen onderwijs-, zorg-, en dienstverleningsvoorzieningen in de wijk Zuidplein in Rotterdam.

Tiye international, Utrecht: kinderopvangvoorziening voor zmv onderneemsters en werkneemsters met onregelmatige werktijden. Realiseren van opvang voor kinderen van zwarte- en migrantenvrouwen met onregelmatige werktijden in Utrecht.

Stichting het Uilennest, Delft: Onderwijs, opvoeding en opvang. Ontwikkelen van totaalpakket aan pedagogische diensten in kinderrijke buurt.

Vereniging Dorpenoverleg Midden Drenthe, Beilen: t Komp veur Mekaar. Realiseren van voorzieningen op maat voor en met dorpsbewoners en ondernemers naar Zweeds voorbeeld.

Stichting De Zuidwester, Etten-Leur: Adviesmethode BSO. Het gebruiken van multifunctioneel ingerichte internaatsgebouwen voor 24-uurs opvang voor kinderen. In samenwerking met Brabantse gemeenten en bedrijven.

Gemeente Almere: Brede School ontwikkeling. Koppelen van voorzieningen op het terrein van Welzijn, Jeugdzorg, Cultuur en Sport aan het nieuwe schoolgebouw.

Hogeschool Drenthe, Onderwijscentrum Meppel: Expertisecentrum à la Carte. Realiseren van samenhangend aanbod van opvang, educatieve recreatie en ontspanning.

Stichting Koppel, Ede: Een BSO tuin voor Emst. Combineren van buitenschoolse opvang, speeltuin en activiteiten voor kinderen.

Vereniging Humanitas, Amsterdam: Columbus. Realiseren van pilot van landelijke franchiseorganisatie voor huishoudelijke diensten en klussen in en om het huis. Op drie experimentlocaties.

Van den Bergh Nederland B.V: Quality Time centre Feijenoord. Ontwikkelen van een opvang- en dienstenaanbod voor de werknemers van Van den Bergh en de buurtbewoners in de deelgemeente Feijenoord.

Brekend Vaatwerk, Emmen: Noaberschapsbank. Opzetten van een ruilmarkt voor onderlinge dienstverlening en communicatie (nabuurschap), ondersteund door ICT.

Start Holding B.V., Gouda: Nanny Service. Bieden van vraaggestuurde verzorging en begeleiding van kinderen van 0-16 jaar aan huis. In samenwerking met de Stichting Kinderopvang Humanitas Heerlen en Start Flexservice te Gouda.

Stichting Zorggroep, Almere: Gezondheid bij de tijd. Experimenten met tijden in de zorg door verlengde openingstijden en bewerkstelligen van cultuuromslag bij medewerkers op dit gebied.

Stichting Vervoersbalans Noord-Nederland, Leeuwarden: Woon-Werk Vervoer op maat. Bieden van vervoersoplossingen op maat voor enkele instellingen en bedrijven in Noordwest Friesland.

Projectbureau Multiculturalisatie en Emancipatie, Amsterdam: Herinrichting Polderweggebied. Opstellen van een stedenbouwkundig programma en exploitatieplan voor dienstenknooppunt afgestemd op wensen van taakcombineerders in het Polderweggebied in Amsterdam-Oost.

Gemeente Middelburg: 1-loket maatwerk dagindeling Walcheren. Middelburg, Vlissingen en Veere werken samen met ziekenhuizen, kinderopvang en ouderenzorg om voor taakcombineerders een toegankelijk overzicht van voorzieningen en vervoer te realiseren.

Gemeente Wieringen, Hippolytushoef: Dagindeling gemeente Wieringen. Het vergemakkelijken van de mobiliteit van taakcombineerders door de inrichting van het openbaar vervoer in de regio aan te vullen met alternatieven. In samenwerking met diverse organisaties zoals ANBO en MKB.

Bestuursdienst gemeente Heerhugowaard: Randvoorwaarden inrichten nieuwe en bestaande wijk en integratie basisvoorzieningen. Het uitwerken van een andere inrichting van een nieuwbouwwijk waar het .schoolgebouw plus. niet alleen voldoende is, maar voorzieningen in tijd en ruimte zijn afgestemd ondersteund met een beheersmodel.

FNV Bondgenoten, Utrecht: Campagneweek .Bij de Tijd.. Ontwikkelen van activiteiten en instrumenten voor de campagneweek van de FNV .Bij de Tijd..

Peter Rooze Consultancy BV, Amsterdam: Duojob Diagnosetool. Ontwikkelen van een Internet diagnose-instrument om bestaande banen tot parttimebanen of duobanen te reconstrueren. In samenwerking met FNV Bondgenoten, AWVN, SMO en VHTO.

Stichting Amsterdam Thuiszorg: Een goede dag. Thuiszorg Amsterdam gaat twee pilotgroepen van Turkse en Marokkaanse mantelzorgsters in dienst nemen. Zij neemt hun patiënten op in de zorg en gaat met deze groep vrouwen specifieke arbeid-zorgcombinaties ontwikkelen.

Stichting Vrouwenvakschool Noord- en Oost Nederland, Assen: Agrarisch Diensten Adviseur. Aanstellen van een agrarisch dienstenadviseur om arbeid en zorgtaken op het platteland beter te kunnen organiseren.

Ziekenhuis Rijnstate, Arnhem: Arbeidstijdenmanagement voor specialisten. Project om een modelbeschrijving te maken voor de invoering van ander arbeidstijdenmanagement. Aanleiding is dat door de toename van vrouwelijke artsen en schaarste aan personeel meer rekening moet worden gehouden met specifieke arbeidstijdenwensen.

Opleidings en ontwikkelingsfonds voor loodgieters-, fitters-, en cv-bedrijven, Woerden: Installatie van een nieuwe dagindeling. Zoeken van creatieve en nieuwe mogelijkheden om de dienstverlening in de installatiebranche af te stemmen op de veranderende dagindeling van haar klanten. Er wordt een pilotteam van monteurs samengesteld in Overijssel, Drenthe en de Noordoost Polder.

N.V. Interpolis Schade, Tilburg: Sturing versus vrijheid bij project telewerken. Ontwikkelen van een hulpmiddel om de, veronderstelde, hogere productiviteit van telewerkers te meten versus controlemiddelen, waardoor telewerken meer kan worden toegepast bij ook andere functiegroepen.

Waterbedrijf Gelderland, Velp: Flexibel werken. Twee projecten: telewerken en werken vanuit huis met als doel de werk-privé balans te verbeteren en het reizen te verminderen.

05 feb 01 11:47