Persmededeling van de CVP
(5 februari 2001)

CVP IN DIALOOG MET BROEDERLIJK DELEN OVER CENTRAAL-AFRIKA

Een delegatie van Broederlijk delen was te gast op het partijbureau van de CVP om er toelichting te geven bij het rapport "een jaar Centraal-Afrikabeleid van Belgie 1999-2000". Broederlijk Delen is een van de Centraal-Afrikaspecialisten onder de Vlaamse NGO's. Hun analyses en aanbevelingen werden positief onthaald.

De CVP stelde op haar beurt haar standpunt m.b.t. Centraal-Afrika voor. Het feit dat minister Michel een grote interesse en bedrijvigheid toont t.a.v. Centraal-Afrika is zeker positief. De dood van Laurent Desiree Kabila en het aantreden van Joseph Kabila creeren een nieuwe gelegenheid voor politieke en diplomatieke initiatieven in de Congolese crisis. Er zijn op dit ogenblik mogelijkheden waar de regering op moet inspelen. De CVP waarschuwt tegelijk voor overdreven optimisme. We hebben ook ernstige bedenkingen bij de manier waarop minister Michel soms optreedt. Bovendien: wat men aankondigt, moet men ook uitvoeren.

Hieronder de voornaamste elementen uit het CVP-standpunt.


* Geen cavalier seul. De CVP vraagt de regering om internationaal overleg te plegen en niet "cavalier seul" te spelen. Het Belgische Afrikabeleid moet beter afgestemd worden op het EU-beleid. Intensief overleg met de contactgroep Verenigde Staten, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk is nodig. Belgie moet de rol van stille bemiddelaar aannemen. Dat is niet mediageniek, maar wel het meest effectief. Het Europees voorzitterschap van Belgie biedt hiertoe uitstekende mogelijkheden.


* Mensenrechten niet vergeten. De CVP meent dat minister Michel en de regering schendingen van de mensenrechten en het humanitair recht consequent onder ogen moeten nemen. Een meer moedige en evenwichtige houding bij het aanklagen van die schendingen is nodig zeker tegenover de systematische schendingen door (of met indirecte steun van) de Rwandese en Oegandese strijdkrachten in Oost-Congo.


* Voorwaardelijke budgettaire steun. Budgettaire steun aan oorlogsvoerende landen moet worden gekoppeld aan de vooruitgang in het vredesproces (cfr. rapport in het Europees Parlement van Johan Van Hecke van oktober jl.). Minister van Financien Reynders moet bewerkstelligen dat IMF en Wereldbank de indirecte financiering van oorlogvoerende partijen stopzetten.


* Wapenembargo. De CVP pleit voor een wapenembargo, niet alleen voor Kongo maar voor heel de regio van de Grote Meren. De Europese Raad Algemene Zaken overwoog dit twee weken geleden. Overwegen is echter niet genoeg.


* Vredesmacht. Belgie moet bij de VN-Veiligheidsraad aandringen op een vredesmacht met een mandaat onder hoofdstuk VII van het Handvest van de UNO, met de bedoeling de vreemde machten uit het land te verdrijven en de milities te ontwapenen. Een groter engagement van Belgie t.a.v. MONUC is daarbij nodig. Zoniet is het Belgisch pleidooi ongeloofwaardig.


* Slimme sancties. Belgie (en de andere EU-lidstaten) moet(en) meer 'smart sanctions' toepassen tegen protagonisten die zich niet inschrijven in een constructieve vredeslogika. Enkele voorbeelden: de weigering van visa of de bevriezing van buitenlandse tegoeden om politieke verantwoordelijken of militairen die het vredesproces belemmerden of opriepen tot geweld, te pareren.


* Staatssecretaris Boutmans is al te vaak onzichtbaar achter de brede rug van Minister Michel. Zijn departement is nochtans een van de belangrijkste uitvoerders van het Afrikabeleid op het terrein. Boutmans moet dringend werk maken van een coherent actieplan voor de ontwikkelingssamenwerking in die regio.

De CVP is op elk van deze punten bereid constructief aan het Centraal-Afrikabeleid mee te werken en zal haar verantwoordelijkheid opnemen in alle parlementen.

Stefaan De Clerck
Algemeen Voorzitter

Luk Vanmaercke
Woordvoerder
02/238.38.75