Partij van de Arbeid

Voordracht nieuw bestuur 5 februari 2001 PvdA

Aan het partijbestuur van de Partij van de Arbeid Herengracht 54
Postbus 1310
1000 BH Amsterdam

Amsterdam, 5 februari 2001

Geacht bestuur,

Namens de onafhankelijke commissie bied ik u hierbij het advies aan inzake de voordracht van kandidaten voor het nieuw te vormen Dagelijks Bestuur van de Partij van de Arbeid. De voordracht bestaat uit twee delen: een voordracht volgens de huidige statuten en reglementen (een Dagelijks Bestuur bestaande uit 7 leden en een Partijbestuur bestaande uit 10 door het congres te kiezen leden) en een voordracht volgens de voorstellen van de commissie Brouwer (een Dagelijks Bestuur bestaande uit 11 in functie te kiezen leden). Het heeft de commissie verheugd een keuze te kunnen maken uit vele kandidaten uit alle geledingen van onze partij en onze samenleving. De belangstelling voor deelname aan het bestuur was groter dan verwacht.
Ingevolge goed gebruik in onze partij zal een alfabetische lijst toegevoegd worden van namen van kandidaten die een bereidverklaring hebben gezonden, maar niet op de voordracht voorkomen, maar wel op deze lijst geplaatst wensen te worden, zodat het partijcongres zich een oordeel kan vormen.
Tenslotte is een verslag van werkzaamheden met bijlagen door de adviescommissie meegezonden, waarin zij aangeeft op welke gronden het advies tot stand is gekomen.
De commissie is gaarne bereid de voordracht nader mondeling toe te lichten.

Met vriendelijke groet
namens de onafhankelijke adviescommissie

Rein Welschen
voorzitter



VERSLAG ONAFHANKELIJKE ADVIESCOMMISSIE
In de vergadering van 24 november 2000 heeft het Partijbestuur besloten de voordracht voor een nieuw te vormen bestuur te laten opstellen door een onafhankelijke commissie. De commissie bestond uit drie leden: Rein Welschen (voorzitter), Frits Castricum en Joke van Doorne; Annie Brouwer was als voorzitter van de commissie Partijvernieuwing adviserend lid. De commissie werd ambtelijk ondersteund door Coby Admiraal, scoutingsfunctionaris partijbureau.

De opdracht
Het Partijbestuur heeft de commissie verzocht een voordracht te doen voor de samenstelling van het nieuwe Partijbestuur. Het Dagelijks Bestuur bestaat in ieder geval uit:
* de voorzitter

* de eerste vice-voorzitter

* de internationaal secretaris, tevens tweede vice-voorzitter
* de penningmeester

* de secretaris

* het Dagelijks-Bestuurslid belast met doelgroepen (voorheen Rooie Vrouwen)

* minimaal 1 en maximaal 5 leden die andere taken verrichten als de coördinatie kenniscentra, de coördinatie van de partijmedia, scouting en werving, regionale contacten en communicatie en ICT. Conform de huidige statuten is 1 algemene zetel beschikbaar. Het congres heeft hier de afgelopen periode op experimentele basis vanaf geweken. In de voorstellen voor partijvernieuwing wordt uitgegaan van een bestuur van minimaal 7 en maximaal 11 leden.

Indien noodzakelijk kan de commissie ook een voordracht doen voor de 10 rechtstreeks door het congres te kiezen leden voor het Partijbestuur.
Leden van de partij zijn tot 18 december 2000 in de gelegenheid gesteld namen te noemen van kandidaten voor de verschillende functies. De commissie is vrij voor genoemde datum zelf kandidaten te scouten.

De werkwijze
De commissie kwam in totaal zeven maal voltallig bijeen; ook is diverse malen telefonisch vergaderd. Allereerst werd kennis genomen van de taakopdracht. Erg veel tijd had de commissie niet tot haar beschikking. Immers, op 5 februari 2001 diende er een voordracht te liggen, terwijl de bereidverklaringen pas op 15 januari 2001 binnen dienden te zijn. Om direct aan de werkzaamheden te kunnen beginnen, is de commissie bij zichzelf te rade gegaan en heeft op eigen initiatief contact gezocht met een aantal personen die zij geschikt achtte voor de bestuursfuncties. In oriënterende zin werd hen gevraagd of zij hierover wilden nadenken en of zij een bereidverklaring wilden indienen. De commissie heeft in totaal met ruim 30 personen die een bereidverklaring hadden ingestuurd gesprekken gevoerd; daarnaast is ook met een aantal personen telefonisch contact geweest.

De commissie heeft gesprekken gevoerd met alle personen die zich kandidaat hebben gesteld voor het voorzitterschap. Daarnaast ook met een aantal personen die zich voor een bepaalde andere functie kandidaat hadden gesteld. Ook zijn er gesprekken gevoerd of is er telefonisch contact geweest met een aantal leden van het zittende Dagelijks Bestuur.
De hoeveelheid binnengekomen bereidverklaringen heeft de commissie verrast: na de bestuurscrisis in het najaar was de verwachting dat niet velen zich zouden aanmelden voor een bestuursfunctie. Het tegendeel bleek echter het geval. Het grote aantal bereidverklaringen, hoe verheugend ook, maakte het voor de commissie onmogelijk om alle kandidaten voor een gesprek uit te nodigen. De commissie heeft naar eigen inzicht en afgaande op persoonlijke gegevens en motivatie vermeld in de bereidverklaringen, een keus moeten maken wie van de kandidaten zij het meest in aanmerking zagen komen.
In het Dagelijks Bestuur zijn veel verschillende taken te onderscheiden. Er is naar kandidaten gezocht, die passen bij elk van die taken.Veel zeer goede kandidaten zijn om die reden niet voorgesteld. De commissie zocht 'het beste elftal', niet de elf beste generalisten.
De conflictueuze situatie in en om het Dagelijks Bestuur heeft een grote impact op de gehele partij. Een vrijwel volledige vernieuwing van het Dagelijks Bestuur én de aanbeveling aan de partij de leden van het huidige Dagelijks Bestuur hun door iedereen gewaardeerde ervaring en kwaliteiten op andere posities in de partij te laten inzetten, is volgens de commissie het beste antwoord op de ontstane situatie. De commissie waardeert het dat de leden van het huidige Dagelijks Bestuur hiervoor de ruimte hebben geschapen. Zij hebben aangegeven slechts op verzoek kandidaat voor het nieuwe bestuur te willen zijn.
Door de commissie is gezocht naar een zo groot mogelijke vernieuwing van het bestuur; echter, doordat bij enkele van de kandidaten een ruime bestuurservaring zit wordt continuïteit gewaarborgd. Uiteraard heeft de commissie naast kwaliteit ook aandacht besteed aan de verhouding mannen en vrouwen, de vertegenwoordiging van minderheden, de spreiding naar leeftijd, belangstelling en ervaring en waar mogelijk naar regionale spreiding. Het bleek niet mogelijk mathematisch aan alle wensen tegemoet te komen.
De commissie is zich ervan bewust dat de meeste aandacht zal uitgaan naar de partijvoorzitter. Toch dient benadrukt te worden dat het voortzetten van de partijvernieuwing, zeker in jaren met verkiezingen, een zeer koersvast en energiek politiek management van het hele bestuur vereist. Met kandidaten is hierover gesproken en ook op dit criterium is geselecteerd. Overigens geven alle kandidaten, met wie is gesproken, aan dat zij partijvernieuwing conform de commissie-Brouwer niet als het 'einde', maar als een begin beschouwen. Veel denk- en uitvoeringswerk moet worden gedaan om de partij voor leden en kiezers aantrekkelijk te laten zijn.

Op basis van de zware taken waar het nieuwe bestuur de komende jaren voor staat, alsmede via de criteria hierboven genoemd komen wij tot de volgende voordrachten:

Dagelijks Bestuur
conform voorstellen Brouwer

Sharon Dijksma, voorzitter
Schelto Patijn, 1e vice-voorzitter
Alvaro Pinto, 2e vice-voorzitter, tevens internationaal secretaris Wim Jacobs, penningmeester
Miriam de Meijer, secretaris
Maria Scali, belast met doelgroepen
Steven de Waal, coördinatie partijmedia
Helen Burleson, scouting en werving
Hans Agterberg, regionale contacten
Jan van Zijl, coördinatie Kenniscentra
Martijn van Dam, communicatie en ITC

Dagelijks Bestuur
conform huidige statuten

Sharon Dijksma, voorzitter
Schelto Patijn, 1e vice-voorzitter
Alvaro Pinto, 2e vice-voorzitter, tevens internationaal secretaris Wim Jacobs, penningmeester
Miriam de Meijer, secretaris
Maria Scali, belast met ROSA
Steven de Waal, algemeen bestuurslid

Leden Partijbestuur

Helen Burleson
Hans Agterberg
Jan van Zijl
Martijn van Dam
Queenie Reesinck
Joris Kiestra
Marije Laffeber
Henri Lenferink
Els Kuijper
Lydi Moll

De overwegingen, motivatie per kandidaat die een rol hebben gespeeld:

Sharon Dijksma: van alle voorzitterskandidaten is zij het best in staat om evenwichtig beide hoofdtaken te vervullen; de hoofdtaken zijn, zoals gezegd, de partij met succes door de komende verkiezingscampagnes heen te loodsen en met veel kracht de partijvernieuwing ter hand te nemen; zij combineert een aantal positieve punten: jeugd en ervaring, grote kennis van de partij, een groot organisatorisch vermogen, een echte teamplayer. Schelto Patijn: enorme politieke en bestuurlijke ervaring, een bindende figuur met grote netwerken, prima gekwalificeerd voor beide hoofdtaken; goed dat de bereidheid er is deze ervaring aan de partij ter beschikking te stellen.
Alvaro Pinto: zoals iedere internationaal secretaris heeft hij veel geïnvesteerd in de opbouw van een effectief netwerk buitenland; die investering moet in de komende jaren nog beter gaan renderen; mede gezien de wijze waarop hij deze functie de afgelopen jaren heeft vervuld ligt herverkiezing voor de hand.
Wim Jacobs: brengt grote ervaring mee uit het bedrijfsleven; hij heeft overigens een historie van bestuurlijke functies in vele linkse organisaties; hij kan een goede bijdrage leveren rond ideevorming partijvernieuwing, maar kent daarnaast ook de processen die tot uitvoering leiden.
Miriam de Meijer: heeft grote politieke en bestuurlijke ervaring, een grote kennis van de partij, een typische ambassadeur van het Noorden die overigens in veel partij-instellingen in het hele land actief is; een rustig en goed organisator die zeker in staat is de vele taken van secretaris goed te vervullen.
Maria Scali: een praktische organisator met veel ervaring met primaire doelgroepen van de partij; zij is goed thuis in maatschappelijke problemen aan de basis; heeft bovendien door persoonlijke historie interessante ervaring met de Nederlandse cultuur. Steven de Waal: kritisch en eigenzinnig man, beroepsmatig betrokken bij de meest gecompliceerde organisatievraagstukken en verbeteringsprocessen; zeer overtuigd van de noodzaak tot partijvernieuwing en in staat ideeën om te zetten in werkelijkheid. Helen Burleson: enthousiast en ervaren bestuurder uit Amsterdam Zuidoost, zij brengt onmisbare maatschappelijke en politiek-bestuurlijke ervaring in en staat garant voor een stevige bijdrage aan een positief functionerend bestuur. Hans Agterberg: enthousiaste, zeer ervaren partijman; sociaal-bewogen; beschikt over een groot bindend vermogen.
Jan van Zijl: zeer ervaren oud-kamerlid die nu vanuit een andere positie naar dat werk kan kijken; door zijn ervaring en netwerken in staat aan de hoofdtaken van het bestuur een grote bijdrage te leveren; zal in dit kader de Kenniscentra verder door ontwikkelen. Martijn van Dam: jong, maar reeds gekend als een energiek regionaal politicus met een grote voorkeur voor en ervaring in nieuwe communicatievormen en -technieken.
Queenie Reesinck: gedegen bestuurder, veel ervaring met doelgroepen, groot organisatorisch vermogen, zicht op maatschappelijke problemen, stelt zich onafhankelijk op.
Joris Kiestra: heeft een veelzijdige ervaring zowel binnen als buiten de partij; beroepsmatig betrokken bij organisatie-ontwikkeling; heeft grote belangstelling voor allianties tussen de partij en andere maatschappelijke organisaties.
Marije Laffeber: jong, enthousiast, ervaring met nieuwe communicatietechnieken, binnen de JS ervaring opgedaan met het organiseren van participatie van jongeren en vrouwen aan de politiek. Henri Lenferink: bevlogen en ervaren bestuurder, politiek en organisatorisch sterk, scherpe ideeën over partijvernieuwing. Els Kuijper: goed bestuurder en organisator, brengt grote-stad ervaring mee, is stevig geworteld in de sociaal-democratische traditie.
Lydi Moll: creatief, onafhankelijk, heeft veel beroepsmatige ervaring met veranderingsprocessen.

Eindhoven, 5 februari 2001