Keywords:
Persbericht d.d. 3/2/2001
En wat maakt de Tophoreca vandaag met Varkensvlees?
Het Voorlichtingsbureau Vlees kan met de wedstrijd Tophoreca &
Varkensvlees, die van januari tot en met december 2000 duurde,
terugzien op een succes. Ruim 100 cuisiniers gingen de uitdaging Wie
zet het mooiste varkensvleesgerecht op de menukaart? aan. Varkensvlees
biedt uitgebreide mogelijkheden door de veelzijdigheid aan vleesdelen.
Dit resulteerde, aldus de jury, in een groot aantal kwalitatief
hoogstaande inzendingen waaruit elk kwartaal een winnaar gekozen moest
worden. De vier kwartaalwinnaars zijn geworden: Eric van Veluwen van
De Woeste Hoeve, Vincent Banning van Résidence Roosendael, Leo van
Kempen van Auberge de Kievit en Stefan Zijta van Hof van Sonoy. Zij
kregen door het Voorlichtingsbureau Vlees een truffeltrip aangeboden
naar de Périgord in Frankrijk.
Varkens en truffels hebben een erg goede relatie. Varkensvlees is een
betaalbare, zeer smakelijke combinatie met truffels en deze truffels
worden vaak door varkens gezocht. Mensenneuzen kunnen het niet, neuzen
van getrainde varkens wél. Varkens zijn in staat de truffels te
ruiken, die in de Dordogne net onder de grond rond de wortels van
eikenbomen groeien. De gitzwarte truffel is de trots van de Franse
keuken, varkensvlees de trots van de Nederlandse keuken; een mooie
combinatie zo vonden wij.
Tijdens de truffelreis is er door de koks samen met een varken gezocht
naar truffels én gevonden! Er werd een heerlijk diner bereid met
Nederlands varkensvlees en truffel waarmee de koks hun creativiteit
ter plekke konden laten zien. Ook hier bleek de oneindige variatie met
varkensvlees. In een andere keuken met al dan niet bekende
ingrediënten werd het Nederlands varkensvlees heel verrassend
neergezet. Het zijn vaak de eenvoudige combinaties die het
varkensvlees zo eigentijds en lekker maken.
Ter afsluiting van deze wedstrijd zal er nog een grote finale
plaatsvinden op een speciale locatie in Nederland. De kwartaalwinnaars
kunnen hun kookkunsten en winnende gerecht nogmaals voor een
deskundige jury presenteren, waarna er een algehele winnaar bekend
wordt gemaakt die de Gouden Krulstaart in ontvangst mag nemen!
Om ook te genieten van de heerlijke combinatie van varkensvlees met,
in dit geval truffelolie, het volgende recept:
Carpaccio van rosé gebakken varkenshaasjes
Recept voor 4 personen
Ingrediënten:
50 g boter
4 eetl. truffelolie
50 g parmezaanse kaas (versgemalen, grove krullen)
50 g pijnboompitten
75 g sla (gemende met rucola)
2 varkenshaasjes (à 250 gram)
snufje peper
snufje zout
keukentouw
1. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en rooster hierin de
pijnboompitten in ca. 3 minuten rondom goudgeel
2. Bestrooi de varkenshaasjes met peper. Vouw het dunne uiteinde van
de staart dubbel en bind dit vast met keukentouw, zodat de haas overal
even dik is.
3. Verhit boter in een koekenpan en bak hierin de varkenshaas in ca.
12 minuten rondom goudbruin en rosé. Bestrooi de varkenshaas licht met
zout
4. Verdeel de sla over 4 borden. Snijd de varkenshaas in dunne plakken
en verdeel deze over de 4 borden.
5. Besprenkel het vlees met de truffelolie. Garneer de broden met
Parmezaanse kaas en pijnboompitten. Direct serveren.
Lekker met Ciabatta brood.
Voedingswaarde p.p. ca.
Energie: 1950 kJ/460 kcal
Eiwit: 36 gram
Vet: 35 gram
Koolhydraten: 3 gram