Provincie Limburg

MOGELIJKHEDEN VOOR EDELHERT EN WILD ZWIJN IN BRABANT EN LIMBURG?

Gezamenlijk bericht van de provincies Noord-Brabant en Limburg en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, directie Zuid.
MOGELIJKHEDEN VOOR EDELHERT EN WILD ZWIJN IN BRABANT EN LIMBURG ?

Zijn delen van Noord-Brabant en Limburg geschikt als leefgebied voor het Edelhert en het Wild zwijn? Deze vraag heeft onderzoeksinstituut Alterra onderzocht in opdracht van de provincies Noord-Brabant en Limburg en het ministerie van Landbouw, Natuur-beheer en Visserij, directie Zuid. Het onderzoek richtte zich op de levensvatbaarheid, de landbouw-situatie en de verkeersveiligheid.

In Nederland leven nu Edelherten op de Veluwe en in het gebied Oostvaardersplassen. Wilde zwijnen komen voor op de Veluwe en in het Meinweggebied. De laatste jaren zijn er door aankoop en ontwikkeling van gronden in Noord-Brabant en Limburg grote aaneen-gesloten natuur- en bosgebieden ontstaan, ook wel de Ecologische Hoofd-structuur genoemd. Door voortzetting van dit beleid ontstaan de komende jaren nog meer aaneengesloten gebieden. Doel is om deze gebieden zo natuurlijk mogelijk te ontwikkelen. Daarbij kunnen ook Edelherten en Wilde zwijnen een rol spelen.
Presentatie en discussie
Alterra, Research Instituut voor de Groene Ruimte, presenteert de resultaten van het het onderzoek op donderdag 1 februari aan de opdrachtgevers. Deze zijn vertegenwoordigd door de gedeputeerden L. Verheijen van Noord-Brabant en
mw. O. Wolfs van Limburg en plaatsvervangend directeur J. Jansen van de directie Zuid van het ministerie van LNV en vervolgens aan een groot aantal genodigde organisaties op het gebied van natuurbeheer, landbouw, jacht, wegbeheer en bestuurders uit België, Duitsland en Nederland.
Aansluitend aan de presentatie vindt er op basis van de conclusies uit het rapport een discussie plaats tussen deze organisaties, de opdrachtgevers en G. Groot Bruinderink van Alterra. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 1 februari 2001 om 10.00 uur in het gemeente-huis van Weert, onder leiding van de burgemeester van Weert, C. Majoor.