Gemeente Utrecht

11,7 MILJOEN GULDEN SUBSIDIE VOOR RESTAURATIE KASTEEL DE HAAR EN WILLIBRORDUSKERK

Voor de restauratie van kasteel De Haar en de Willibrorduskerk heeft het Rijk 11,7 miljoen gulden beschikbaar gesteld. Staatssecretaris R. van der Ploeg (ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) heeft dat woensdagavond bekendgemaakt. Voor kasteel De Haar in Haarzuilens is 10 miljoen gulden beschikbaar gesteld; voor de Willibrordus-kerk in Utrecht 1,7 miljoen gulden.

Wethouder Monumenten van de gemeente Utrecht Jan van Zanen reageerde verheugd op de toezeggingen. De subsidie vormt een substantieel aandeel in twee voor Utrecht belangrijke restauraties. Van Zanen sprak de hoop uit dat in de toekomst extra budget beschikbaar komt om beide projecten geheel af te ronden.

Het kabinet heeft in totaal 197 miljoen gulden uitgetrokken voor de restauratie van belangrijke rijksmonumenten in het gehele land die nodig hersteld moeten worden en waarvan de aanpak veel geld kost.

Voor twee monumenten in de gemeente Utrecht is een aanvraag voor een subsidie in het kader van het besluit rijkssubsidiëring grootschalige restauraties(de zogenaamde 'kanjerregeling') ingediend.

Kasteel De Haar geldt als een van de grootste Nederlandse kastelen en is met zijn rijke en bijna on-Nederlandse uiterlijk een bijzonder monument. Het kasteel dateert oorspronkelijk uit de 14de eeuw en was sinds de 15de eeuw in bezit van de familie Van Zuylen van Nyevelt. Geleidelijk raakte het ernstig in verval, waarna het aan het eind van de 19de eeuw grondig gerestaureerd werd door architect Pierre Cuypers. Cuypers, ook bouwer van het Rijksmuseum en Amsterdam CS, was dé restauratie-architect uit die tijd. Hij maakte gebruik van de middeleeuwse muren en funderingen en voegde aan gebouw en tuin een flink aantal onderdelen toe, zodat het behalve een middeleeuws vooral een laat 19de-eeuws kasteelcomplex genoemd mag worden. De Haar is verder bijzonder vanwege de omvangrijke en fraaie tuin rondom het slot en de samenhang met het landgoed en het dorpje Haarzuilens.

Het kasteelcomplex is het gedeelde eigendom van Stichting De Haar en de Vereniging Natuurmonumenten. De totale restauratie van kasteel en bijgebouwen kost ongeveer 45 miljoen. Met het nu beschikbare subsidie plus de eigen bijdrage van de eigenaar kunnen enkele fasen van het werk uitgevoerd worden. Een startdatum is nog niet bekend.

De Sint Willibrorduskerk is een parochie-kerk uit 1877, gebouwd door architect A. Tepe (ook bouwer van de Martinuskerk aan de Oude Gracht). Deze neo-gothische kerk - ingeklemd tussen de Minrebroederstraat, Korte Jansstraat en Annastraat - is bijzonder door zijn architectuur en vooral door het gave interieur. Diverse beroemde kunstenaars uit de late 19de eeuw werkten mee aan het kerkinterieur. Het meest opvallend is de volledige en fraaie beschildering die in deze vorm in Nederland niet meer voorkomt.

De meeste restauratiekosten (totaal bijna 18 miljoen) zitten in het wind- en waterdicht krijgen van de kerk en in het herstel van het schilderwerk. Voor dat laatste onderdeel is eerder ook Europese subsidie verkregen. Met het nieuwe subsidie kan de sinds 1990 lopende restauratie direct worden voortgezet.