In Hoorn weerspiegelen spelletjes



de absurditeit van WO II.

Is oorlog op zich al absurd, wat moet men zich voorstellen van spelletjes waarmee de actuele oorlog op tafel kon worden gespeeld? Op het moment dat Engeland zich voorbereidde op de "Blitzkrieg" van Hitler, speelde de Duitse jeugd gezellig "Wir fahren gegen Engeland", een soort ganzenbord waarmee Groot-Brittannië moest worden ingenomen. Na de Japanse aanval op Pearl Harbor konden de Amerikanen revanche nemen in het spel "Bomb Tokyo". En in Nederland leerde men spelenderwijs wat te doen bij een luchtaanval. Het zijn slechts enkele voorbeelden uit de tentoonstelling "De oorlog op tafel", die van 1 februari tot en met 6 mei 2001 te zien is in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn.

Het is een tentoonstelling die de bezoeker zal verrassen. Ten eerste door de enorme hoeveelheid spellen en legpuzzels die de oorlogsperiode heeft voortgebracht. Het materiaal komt uit vele landen, onder andere Duitsland, België, Nederland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, IJsland, Finland, Polen, Japan en Rusland. De collectie is bijeengebracht door de Nederlandse verzamelaar Gejus van Diggele, aangevuld met enkele bruiklenen van andere verzamelaars.

De tweede reden voor verrassing schuilt in de aard van de spellen. De propagandaspellen geven een duidelijk beeld van de slinkse methodes die de nazi's gebruikten om het volk te laten geloven dat deze oorlog niet kon worden verloren. Maar vergelijkbare technieken zien we ook bij de spellen uit Engeland en Amerika. Andere spellen weerspiegelen het dagelijks leven in oorlogstijd, soms met relativerende humor, soms op een manier die laat zien hoe bizar de realiteit toen was. Bij weer andere spellen is juist niets terug te vinden van de spanning en het leed. Alsof er toen helemaal geen oorlog was. Voor veel mensen boden spellen de mogelijkheid om even te ontsnappen aan de werkelijkheid. Dat zien we ook bij de spellen die door gevangenen werden gemaakt, vaak met uiterst primitieve middelen en op het gevaar af door de bezetters gestraft te worden.
De schaarste aan materialen, die zich in de oorlogsjaren openbaarde, is ook af te zien aan de spellen en de legpuzzels uit die tijd. Maar er waren ook spelletjes en legpuzzels die de bevolking moed gaven om in de komst van vrede te blijven geloven. En de bevrijding bracht een stroom van spellen en legpuzzels voort, die de emoties van toen nu nog helder zichtbaar maken.

/2

/2

"De oorlog op tafel" laat de oorlogsgeschiedenis zien vanuit een nieuwe, onverwachte invalshoek. Om die reden is het een tentoonstelling voor alle leeftijden. Voor hen die WO II zelf hebben meegemaakt en voor hen die zoiets nooit willen meemaken.

Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4, 1621 BE Hoorn. Telefoon 0229-214001.

Openingsuren: dinsdag t/m zondag van 10-17 uur. Site: WWW.MUSEUMHOORN.NL

Het Museum is voorzien van een MuseumCafé, een lift en een Erfgoedwinkel.

Entreeprijzen: volwassenen f 5,-; kinderen van 4-16 jaar, CJP en 65+ f 4,-; scholen f 2,50. Met MuseumJaarKaart gratis entree en met Rabopas en NS-MJK-kaart 50 % reductie.

De expositie "De oorlog op tafel" is van 1 februari t/m 6 mei 2001 in Hoorn te zien.

Voor scholen is er op verzoek een educatief pakket beschikbaar.

EINDE PERSBERICHT