PERSBERICHT



Rotterdam, 1 februari 2001

Benchmark analyseert ondernemingsklimaat in Europa

Nederland biedt bedrijven gezond ondernemingsklimaat

Nederland biedt voor ondernemers het beste klimaat als het gaat om de voorwaarden voor het aantrekken en binden van personeelsleden en de arbeidswetgeving. Dit blijkt uit de vandaag verschenen benchmark die is uitgevoerd door Arthur Andersen en GrowthPlus. Landen als de VS, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje laat Nederland op dit onderdeel ruim achter zich. Op de twee andere onderzochte onderdelen, Financiering en Bedrijfsomgeving scoort Nederland minder goed. In de totale benchmark eindigt Nederland op een gedeelde vierde plaats samen met Italië. Het Verenigd Koninkrijk komt in het onderzoek als beste uit de bus. De benchmark met de naam Not Just Peanuts is nu voor het eerst verschenen en zal jaarlijks terugkeren.

Het benchmarkrapport analyseert het ondernemingsklimaat in Europa en is gebaseerd op feiten en tastbare informatie. De onderwerpen waarop is onderzocht, Mensen, Financiering en Bedrijfsomgeving, zijn door de 500 snelst groeiende ondernemers van Europa als meest belangrijk benoemd. Ze hebben volgens deze groep ondernemers de meeste invloed op hen en op hun vermogen te groeien en aldus werkgelegenheid te creëren. Door een eenvoudig puntensysteem waren de onderzoekers in staat om verschillen duidelijk in beeld te brengen. Landen die beter dan standaard scoorden kregen 3 punten per onderwerp, een standaard score leverde 2 punten op en minder dan standaard was goed voor 1 punt. De eindscore is:

Verenigd Koninkrijk 49

V.S. 45

Spanje 43

Italië / Nederland 42

België 39

Frankrijk 38

Duitsland 38

Oostenrijk 37

Zweden 34

John Poot, partner bij Arthur Andersen Nederland, over het rapport: Dit rapport kan regeringen helpen hun strategieën voor het aantrekken en ontwikkelen van groeiende dynamische ondernemingen te herzien. Het rapport heet niet voor niets Not Just Peanuts . Het toont namelijk duidelijk de sterke en zwakke punten van de individuele landen. Aan de hand van feiten wordt aangetoond welke veranderingen het bedrijfsleven ten goede zouden komen.

20 thema s onderzocht

Voor de eerste uitgave van dit rapport hebben Arthur Andersen en GrowthPlus zich beperkt tot negen landen in Europa. De volgende edities zullen worden uitgebreid tot alle lidstaten van de Europese Unie. Naast negen Europese landen zijn ook de VS bestudeerd aangezien dit land zonder twijfel een omgeving biedt waarin groeiondernemingen tot bloei komen. De drie hoofdonderwerpen, Financiering, Mensen en Bedrijfsomgeving zijn ieder onderverdeeld in een aantal thema s, in totaal 20, die ondernemers als belangrijkste hebben benoemd. Zo zijn bij het onderwerp mensen, waarin Nederland dus als beste uit de bus kwam, thema s als tolerantie voor faillissementen, belasting van aandelenopties, fiscaal kader m.b.t aandelenplannen en vermogensbelasting onderzocht. Daarbij komt een aantal opvallende zaken naar voren.

Nederland: goede belastingregeling voor aandelenopties

In een moderne, door kennis gedreven economie slaagt de ondernemer omdat hij hooggekwalificeerde mensen aanneemt, aan zich bindt en opleidt. Die mensen kunnen gebruik maken van financiële, intellectuele en technologische middelen om nieuwe mogelijkheden te exploiteren. Uit het rapport blijkt dat Europese ondernemers zich echter geconfronteerd zien met een tekort aan vaardigheden . Een restrictief immigratiebeleid verergert de situatie, doordat de Europese ondernemers geen nieuwe medewerkers met de benodigde vaardigheden kunnen aantrekken van buiten de EU. In dit kader zijn de recente wetswijzigingen in enkele landen zoals bijvoorbeeld Duitsland een moedige stap. , aldus Elias van Herwaarden, Director Business Locations Services bij Arthur Andersen.Voor het onderzoek zijn de verschillende arbeidswetgevingen op dit aspect doorgelicht. Dit om te bepalen in hoeverre het aangrijpen van nieuwe mogelijkheden door de wetgeving wordt beperkt.

Deze problemen worden versterkt door de wijze waarop Europese overheden aandelenopties, bonussen en andere soorten risicodragende beloningen belasten. In veel landen worden aan werknemers verstrekte aandelenopties bijvoorbeeld belast als inkomen in plaats van vermogen, zodat er ook sociale premies over moeten worden afgedragen. Een ander probleem is dat in elk Europees land optieregelingen anders worden belast. Dit kan leiden tot dubbele belasting van opties, die een medewerker door internationale uitzending verkrijgt. Het vormt een drempel voor bedrijven, die hun medewerkers binnen de EU willen overplaatsen.

Het rapport constateert dat Nederland een tamelijk voordelige belastingregeling kent voor aandelenopties vanuit werkgevers optiek. Nederland scoort daarmee dus goed. Dat geldt ook voor acceptatie van faillissementen. Een aantal landen (Spanje, Zweden, Duitsland, Oostenrijk) verbinden sociale consequenties aan het faillissement van een ondernemer. Deze sociale consequenties zijn niet wettelijk vastgelegd, maar bestaan in de praktijk wel.

Insolvabiliteit wordt in de meeste landen geïnterpreteerd als de onmogelijkheid om te betalen . Alleen in Nederland en de Verenigde Staten bestaat geen regelgeving voor een gedwongen faillissement van een bedrijf of een particulier.

Voor een goed ondernemingsklimaat zijn naast Mensen ook de andere twee hoofdonderwerpen Financiering en Bedrijfsvoering van groot belang. Nederland scoort daar in het algemeen gemiddeld op, hetgeen ook terug is te zien in de eindscore. Dit betekent dat op een groot aantal punten nog veel te verbeteren valt om beter dan standaard uit de bus te komen. Daarbij kan worden gedacht aan thema s als fiscale maatregelen voor herinvestering, individuele belasting en ondernemingsbelasting.

Arthur Andersen

Arthur Andersen is een wereldwijde multidisciplinaire zakelijke dienstverlener op het gebied van Assurance, Business Consulting, Corporate Finance, eBusiness, Human Capital, Legal Services, Outsourcing, Risk Consulting en Tax Services. Wereldwijd zijn ruim 77.000 mensen in dienst, verdeeld over 382 kantoren in 81 landen. Bij de Nederlandse Arthur Andersen organisatie werken ruim 1.400 mensen op de kantoren in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Aruba en Curaçao.

GrowthPlus

GrowthPlus (Top 500 Job Creating Entrepreneurs) is de vereniging die de meest dynamische, banenscheppende ondernemers samenbrengt om een enkele stem te laten horen voor het ondernemerschap in Europa. Doel van de vereniging is het ondernemerschap in heel Europa te promoten en beleidsmakers te adviseren, teneinde het klimaat voor groeiondernemingen te verbeteren.

////