Allochtonen best bereikbaar via persoonlijke benadering
Allochtonen worden het best bereikt door een persoonlijke, mondelinge benadering, die uitgaat van hun capaciteiten en niet van problemen. Voor succesvolle participatie van allochtonen zijn zelfredzaamheid en zelfrespect de sleutelbegrippen. Dat blijkt uit het zojuist verschenen boek Vraag t ze persoonlijk. Inspiratiebronnen voor veelkleurige bewonersparticipatie, een gezamenlijke uitgave van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en Aedes vereniging van woningcorporaties. Het boek bevat een bundeling van elf projecten waarin allochtonen succesvol participeerden. Het gaat merendeels om leefbaarheidsprojecten in buurten, onder meer in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Deventer. Echter, ook een project in de Rotterdamse zorgsector en een stedelijk project voor het opleiden van allochtone intermediairs in Bergen op Zoom zijn beschreven. De projecten werden in 2000 genomineerd voor de IPP-prijsvraag Opvallend Aanwezig. Alle beschreven projecten bieden een veelheid aan ideeën en praktische tips om allochtonen beter te bereiken en hen daadwerkelijk te betrekken bij kwesties die de kwaliteit van leven rechtstreeks raken. Uit het boek blijkt vooral dat opbouwwerkers succesvol zijn in de benadering van allochtonen. Dat komt volgens de auteur door hun geduldige en netwerkachtige manier van werken. Cruciaal in participatieprojecten is het eigendomsgevoel: van wie is het probleem en de oplossing? Alleen door allochtonen medeverantwoorde-lijk te maken voor een probleem en daarbij ruimte te bieden voor eigen initiatieven en onorthodoxe oplossingen is er perspectief op echte oplossingen en verbeteringen. Bij het bereiken van allochtonen kunnen intermediairs een belangrijke rol spelen en soms is een seksegescheiden aanpak gewenst, gezien de spilfunctie van allochtone vrouwen in buurten, zo blijkt uit het boek. Hansje Galesloot is freelance journalist en historicus. Eerder publiceerde zij over projecten voor dak- en thuislozen (Burgerschap in de rafelrand, 1999) en over buddyzorg aan mensen met HIV en aids (Vriendschap voor een vreemde, 1999).
Vraag 't ze persoonlijk. Inspriratiebronnen voor veelkleurige bewonersparticipatie; 124 pagina's; ISBN 90 6473 392 9, f 40,22. Verkrijgbaar via de boekhandel of rechtstreeks bij de uitgever: Instituut voor Publiek en Politiek, Prinsengracht 911-915, 1017 KD Amsterdam.
Voor meer informatie over dit persbericht: Instituut voor Publiek en Politiek, Machteld van Ede 020 5217639 of Nico Bloot 020 52 17 638.
8 maart 01