Persbericht nr. 04

Nijmegen, 12 januari '01

Geachte heer/mevrouw,

Hierbij stuur ik u het februariprogramma van Cultuur op de Campus. Voor nadere inlichtingen kunt u ten alle tijden contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groeten,

Annemieke Attema
Medewerker Publiciteit & Werving
Cultuur op de Campus
T: 024-3615912 (ma,di,do,vrij)
E: A.Attema@dcm.kun.nl

Programma Cultuur op de Campus februari 2001

Donderdag 1 februari
Cabaret: Frank Gunning
Omlaaggevallen

Frank Gunning is een doorgewinterde cabaretier, bekend als de helft van het duo Koopmans & Gunning. Maar vanmiddag slaat bij hem de plankenkoorts toe, alsof hij nooit eerder op een podium stond. Hij moet het namelijk zien te redden zonder zijn maatje Daniël Koopmans. Met trots presenteert Halte 4 de allereerste try-out van de allereerste solovoorstelling van Frank Gunning: Omlaaggevallen. Gunning biedt de toeschouwers een inkijkje in de verschillende kanten van een schizofreen maar beminnelijk mens. Hijzelf?

Halte 4, lokaal E 4.02, Erasmusplein 1, 12.45 - 13.30 uur

Donderdag 1 februari
Film: The Straight Story

The Straight Story (David Lynch, 1999) is het waargebeurde verhaal van Alvin Straight, een zeventigjarige man die vijfhonderd kilometer moet afleggen om zijn zieke broer op te zoeken. Hij legt deze tocht door drie van de verenigde staten af op een gemotoriseerde grasmaaier. De reis neemt enkele weken in beslag en Lynch brengt alle aspecten van deze bijzondere tocht uitgebreid in beeld. Dit varieert van de mensen die Straight onderweg tegenkomt tot de weidse, schitterend gefotografeerde landschappen, en niet te vergeten het door de tijd en vele rimpels getekende gezicht van Alvin zelf.

Meer dan tien jaar lang heeft Lynch rondgewroet in de onderbuik van de Amerikaanse samenleving met films als Blue Velvet, Wild At Heart, de televisieserie Twin Peaks en de nachtmerrie Lost Highway. Niemand had na het zien van die laatste film een rolprent als deze kunnen verwachten en toch maakt David Lynch met The Straight Story één van de mooiste films uit zijn carrière.

Collegezalencomplex, Zaal 2, Mercatorpad 1, 19.30 - 22.00 uur, toegang fl. 1,-

Dinsdag 6 februari
De wasmasjien-draaiavond
'Laat maar lekker draaien'

Aaaaah! Overal duiken ze op, je kunt onmogelijk aan ze ontsnappen: de dj's. Ieder café heeft een home-dj, op radiozenders en televisiekanalen stelen dj's de show en elke zichzelf respecterende popster heeft een dj in zijn clip. Kinderen willen geen brandweerman of zuster meer worden, maar dj. Pubers willen niet meer in een bandje spelen, maar dj-en. Scratchen blijkt een werkzame therapie te zijn voor RSI-patiënten. Zelfs in bejaardenhuizen trekken discjockey-workshops meer belangstellenden dan de jokeravonden.

Ook onder studenten heeft het vinylvirus genadeloos toegeslagen. Daarom presenteert de SPC vanavond een open dj-podium waar iedereen zijn eigen schijven kan komen draaien. Ben je discjockey, plaatjesdraaier, vinylgek of singletjesverzamelaar? Neem je platen mee, stop ze in de wasmasjien en laat maar lekker draaien.

CultuurCafé, Mercatorpad 1, 16.30 - 18.00 uur. Wil je draaien? Bel 024
-3612823 of mail spc@student.kun.nl

Woensdag 7 februari
Cabaret: Mariska Vollering
Bravoure

Haar naam is Mariska Vollering. Het programma heet Bravoure. Mariska is een creatief chaoot, een niet al te vrouwelijk lefgozertje dat veel praat. Bravoure gaat over alles waar je stoer over kan doen: negen broers, onderwijservaring, het melkquotum van je vader en een playbackshowtrauma.

CultuurCafé, Mercatorpad 1, 20.00 - 21.00 uur

Donderdag 8 februari
Openingsborrel en Premièrefilm BreedBeeld!

Cultuur op de Campus en Stichting Breedbeeld verwelkomen de gasten van de premièrefilm met een borrel in het Cultuurcafé. Feestelijk opgeluisterd met jazzmuziek van Skoolbus!

Campus, Cultuurcafé, vanaf 19:00 uur.

BreedBeeld Roadmovie: Gone in Sixty Seconds (VS, 2000, Dominic Sena)

Randell 'Memphis' Raines is een legendarische autodief, maar hij heeft zijn criminele bestaan lang geleden aan de wilgen gehangen. Na een onheilspellend bezoek van een oude vriend besluit hij zijn oude beroep van autodief weer op te pakken om zo het leven van zijn broer te redden. Het gaat om een nacht, vijftig auto's en de toekomst van zijn familie. Met o.a. Nicolas Cage, Angelina Jolie en Robert Duvall.

Campus, Collegezalencomplex, Zaal 3, 19:30-21:30 uur.

Donderdag 8 februari
Cabaret: Rozendaal / Van Alten
Monddood

Het cabaretduo Rozendaal / Van Alten speelt vanmiddag 'Monddood', een voorstelling die opvalt door de vele eetbare rekwisieten. Het tweetal voegt dus een extra dimensie toe aan het begrip 'lunchvoorstelling'.

De Rotterdamse cabaretiers werken sinds enkele jaren samen. Met hun vorige programma 'Geen gemaar' bereikten zij de finales van Cameretten en van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Jeroen S. Rozendaal schrijft verhalen en gedichten, en presenteert maandelijks een talkshow in Nighttown te Rotterdam. Pim van Alten werd aan de kleinkunstacademie onder andere opgeleid door Joost Prinsen, Paul de Leeuw en Kees van Kooten. Hij werkte in musicals samen met Liesbeth List en Brigitte Kaandorp. Van Alten is tevens lid van de impro-theatergroep Op sterk water. Het zijn dus niet de minsten die zich vandaag in Halte 4 aan je voorstellen. Wees er op tijd bij!

Halte 4, lokaal E 4.02, Erasmusplein 1, 12.45 - 13.30 uur

Dinsdag 13 februari
Singer-songwriter: Paul de Graaf

Paul de Graaf is al een grote naam in Nijmegen en omstreken, maar nu staat hem een landelijke doorbraak te wachten. De singer-songwriter heeft de finale bereikt van het Nationaal Songfestival, dat op 3 maart door Paul de Leeuw gepresenteerd wordt. Misschien reist De Graaf in mei wel af naar Kopenhagen, om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival! De muziek van het nummer 'Laat je zien' componeerde De Graaf zelf, de tekst is van Paul Fiselier.

De Graaf timmert sinds 1993 in muzikale zin aan de weg, onder andere als lead-zanger in verschillende bands. Uiteindelijk volgt hij zijn hart en kiest hij voor de puurheid van het singer-songwriterschap. De juiste stap, zo blijkt als hij in 1998 het singer-songwriterfestival Nijmegen wint. Paul de Graaf zingt nummers in zijn moerstaal. 'Laat je zien' is het enige nederlandstalige lied dat de songfestivalfinale haalde. De teksten van Paul de Graaf gaan over 'de drie grote ellen des levens': Leven, Liefde en Loslaten. Kom luisteren naar Paul de Graaf en vertel het later aan je kleinkinderen.

CultuurCafé, Mercatorpad 1, 16.30 - 18.00 uur

Dinsdag 13 februari
Film i.s.m. SPS: At first sight

Amy Benic (Mira Sorvino) boekt een vakantie om te ontstressen en laat zich ter plaatse behandelen door masseur Virgil Adamson (Val Kilmer). Hij weet Amy letterlijk en figuurlijk te raken en de twee krijgen een relatie. De reden dat Virgils tastzin zo fijn ontwikkeld is, ligt in het feit dat hij sinds zijn derde blind is. Amy haalt hem over om experimentele chirurgie te ondergaan en zo krijgt Virgil zijn gezichtsvermogen terug. De wereld kunnen zien blijkt echter iets anders dan de wereld kunnen begrijpen. Virgil moet erg wennen aan zijn herwonnen zicht, hetgeen zijn relatie met Amy onder druk zet. Dit verergert als Virgil voor de tweede keer het licht in zijn ogen dreigt te verliezen.

De film wordt ingeleid door mw. Drs. E.P.R.M. van den Heuvel, GZ psychologe in de hulpverlening aan blinden en slechtzienden. Ze is werkzaam bij het Theofaan Instituut te Nijmegen en het Bartiméus Instituut te Deventer. Mevrouw van den Heuvel zal een en ander vertellen over de structuur van de hulpverlening aan blinden en slechtzienden, en over de psychosociale aspecten van het blind of slechtziend zijn.

Collegezalencomplex, Zaal 2, Mercatorpad 1, 19.00 - 22.00 uur, toegang fl. 1,-

Woensdag 14 februari
Cabaret: Wijnand de Jong

Wijnand kreeg tijdens zijn studie, die hij dit jaar afrondt, steeds meer kleinkunstjeuk. Hij staat dus niet voor zijn lol op het podium, maar uit trieste noodzaak. Hij wordt narrig, onhandelbaar en ernstig labiel als hij te lang niet optreedt. Wijnand gaat dan praten tegen spiegels en bushokjes. Hij valt ook postbodes en kassières lastig - wat zijn ouders 'ronduit gênant' noemen. Zijn vader verklaart: 'Als we dit aan hadden zien komen, waren we nooit aan dat ondankbare kreng begonnen. Zijn broer is een gerenommeerd diplomaat, zijn zus runt een viersterrenhotel. Wijnand is een schande voor onze familie, een dissonante prutser.'

Wijnands pianist Diewer Cools vertelt: 'Hij zingt vreselijk vals, kent zijn teksten nooit uit zijn hoofd en komt sowieso steevast te laat. En meestal is hij dan nog stoned van de slaappillen. Wat kan ik nog meer zeggen, ik begeleid hem uit medelijden.'

Ten slotte Janneke en Stefan van de SPC: 'Nadat Wijnand ons drie weken lang non-stop had bestookt met e-mails, faxen, telefoontjes en sms-jes, besloten we hem maar te boeken. Na vandaag hopen we eindelijk van hem af te zijn.' Laat op Valentijnsdag je hart spreken en kom kijken naar deze Camerettendeelnemer.

CultuurCafé, Mercatorpad 1, 20.00 - 21.00 uur

Donderdag 15 februari
Verteltheater: Ingeborg Uijt den Boogaard
De Lof der Zotheid

In 1509 schreef Erasmus de Lof der Zotheid (Moriae Encomium) min of meer als grap. Zijn vriend Thomas Moore vond het zo leuk, dat hij Erasmus aanspoorde om het te laten uitgeven. En met succes: De Lof der Zotheid werd na de bijbel het bestverkochte boek. Het werk is een eenling in het oeuvre van Erasmus, dat verder bestaat uit serieuze, wetenschappelijke publicaties.

Ingeborg Uijt den Boogaard is een veelzijdig actrice en regisseuse. Ze werkte voor radio, televisie en film. Ook maakte ze toneelbewerkingen van Reinaart de Vos, Beatrijs en van werk van Oscar Wilde en de gebroeders Grimm. Vandaag is ze de Godin van de Zotheid, door Erasmus geschapen onder het motto 'Veel weten doet vaak alleen maar veel lijden.' Schuif je boeken dus aan de kant, en kom naar het Erasmusgebouw voor de Lof der Zotheid.

Halte 4, lokaal E 4.02, Erasmusplein 1, 12.45 - 13.30 uur

BreedBeeld Liefdesfilm: Los Amantes del Circular Polar (Spanje, 1998, Julio Medem)

Ana en Otto zijn acht jaar oud wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Meteen betekenen ze iets bijzonders voor elkaar. Otto's vader en Ana's moeder ontmoeten elkaar via Otto, worden verliefd en gaan samenwonen. Otto en Ana hebben elkaar in het geheim lief. Wanneer Otto's moeder plotseling sterft, verbreekt hij het contact met zijn vader en Ana. Toch blijven hun levens elkaar kruisen. Het lot kan niet worden vermeden en hun oneindige liefde kan niet verbroken worden. Op de poolcirkel, waar ook de dag oneindig is, vinden ze elkaar terug. Met o.a. Najwa Nimri, Fele Matinez en Nancho Novo.

Campus, Collegezalencomplex, Zaal 3, 19:30-21:30 uur.

19 tot en met 22 februari: Brabantse Week

Carnaval! Volgend weekend barst hét feest van het zuiden weer in alle hevigheid los. Cultuur op de Campus brengt de stemming er alvast in, door een Brabantse week te organiseren. Het drukke programma vervult een tweeledige functie: enerzijds bijdragen aan de voorpret (bierproefavond, Brabants cabaret) en anderzijds een beeld van Brabant geven dat verder gaat (lezing, Van Gogh-film). Voor alle Brabanders: een feest van herkenning. Voor alle anderen: dé kans om eindelijk te begrijpen wat brabo's bedoelen als ze zeggen: 'da's typisch Brabants!'

Dinsdag 20 februari
Brabantse band: Shifted

Shifted is de naam van een vierkoppige band uit de buurt van 's-Hertogenbosch. De leden zijn jong, maar ambitieus, en hebben al flink wat podiumervaring. Coen, Edwin, Jasper en Tim maken afwisselende, zelfgeschreven muziek waarnaar geluisterd en waarop gedanst kan worden. De bandleden schuwen niet om op het podium naast gitaar, bas en drums ook de accordeon, de cello en de tuba te bespelen.

De muziek van Shifted is beïnvloed door allerlei bands, uiteenlopend van Smashing Pumpkins tot Korn, en van dEUS tot Deftones. Shifted viel twee keer in de prijzen bij de regionale Kunstbende. Onlangs trad de band nog op in de Batcave van 013 in Tilburg, nu staat dit Brabantse talent in het CultuurCafé.

CultuurCafé, Mercatorpad 1, 16.30 - 18.00 uur

Dinsdag 20 februari
Brabantse bierproefavond i.s.m. brouwerij Maasland

Met carnaval doet voor velen de kwaliteit van het bier er minder toe dan de kwantiteit. Eigenlijk is dat zonde, aangezien de Brabantse brouwerijen heel wat bijzondere bieren te bieden hebben. Vanavond krijg je de kans om je bierpapillen eens wat fijner af te stellen. Brouwerij Maasland uit Oss verzorgt een proefsessie met louter Brabantse bieren. Aan het eind van de avond kun je gegarandeerd de meest obscure soorten uit de kleinste gehuchten van elkaar onderscheiden. Een vaardigheid waar je gatverpiellekes indruk mee gaat maken!

CultuurCafé, Mercatorpad 1, 20.00 - 22.00 uur, toegang fl. 5,-. Opgeven? Bel 024-3612823 of mail spc@student.kun.nl

Woensdag 21 februari
Lezing: Peter Nissen
Bestaat Brabant echt?

In onze tijd van globalisering en van mondiale leefstijlen is er tegelijk een toenemende hang naar de eigenheid van de regio. Ook in Brabant wordt het 'eigene' gecultiveerd. 'Brabantse nachten zijn lang', zo wordt gezongen. En de VVV's verspreiden graag het beeld van het idyllische, bourgondische Brabant. De gildebroeder en de poffer zijn iconen geworden van het Brabants eigene. Maar wat is dat eigene? Bestaat het wel? Is er zoiets als een Brabantse culturele identiteit? En als die niet bestaat, waar komt dan de behoefte vandaan om het romantische beeld van Brabant toch te koesteren?

Peter Nissen, nu hoogleraar kerkgeschiedenis aan de KUN, was vier jaar bijzonder hoogleraar 'Cultuur in Brabant' aan de KUB in Tilburg, en zou het dus moeten weten.

Thomas van Aquinostraat 1.00.03, 16.30 - 17.30 uur

Woensdag 21 februari
Brabants Cabaret: Nasmaak, Marcel Franssen, Luc & Jan

In Noord-Brabant stikt het van het cabarettalent. Iedereen kent natuurlijk Theo Maassen en Hans Teeuwen, maar er is meer, veel meer. Vanavond staan er drie Brabantse acts op het CultuurCafé-podium die er niet om liegen. Alledrie namen ze deel aan het CabareteSKE festival in Eindhoven, alledrie zijn ze honderd procent Brabants, alledrie staan ze garant voor een topavond.

De Nasmaak
Askr (22), Henry (18) en Maurice (22) uit Eindhoven vormen sinds september 2000 De Nasmaak. Het trio brengt humor met een vreemde nasmaak die lang blijft hangen. De CabareteSKE-jury oordeelde: 'Drie jonge honden met enorm veel tempo, lef en uitstraling (...)'

Marcel Fransen
Marcel (33) is naar eigen zeggen 'opgegroeid en afgetuigd' in Helmond. Toch verdedigt hij zijn geboorteplaats met verve, want echt niet iedereen is werkeloos in Helmond ... De CabareteSKE-jury: '(...) een verrèkte goeie!'

Luc & Jan
In het programma 'Witte was' maken Luc & Jan gebruik van strijkplanken en humor. Voor zij een cabaretduo oprichtten, hadden zij samen een autobedrijf, een reclamebureau en legden zij stoepjes. Het jury-oordeel: 'Lef, brutaliteit, veelzijdigheid en kracht (...)'

CultuurCafé, Mercatorpad 1, 20.00 - 22.00 uur

Donderdag 22 februari
Brabants cabaret: Swanenberg en Van Heeswijk
Humor op z'n Brabants

Cor Swanenberg (Rosmalen) vertelt met veel humor over zijn jeugd op een keuterboerderij in het zand. Ook draagt hij moderne sprookjes voor in het Meierijs dialect. Jo van Heeswijk (Vorstenbosch) begeleidt hem op accordeon, een instrument dat hij al zestig jaar bespeelt, zonder ooit les te hebben gehad. Swanenberg en Van Heeswijk brachten samen drie cd's uit in Brabants dialect. Cor Swanenberg is auteur van een aanzienlijk oeuvre van boeken en publicaties over Brabant en Van Heeswijk werkt momenteel aan een solo-cd.

Het duo laat je vanmiddag lachen en wegdromen. Je kunt je hart ophalen aan de verhalen waar je bij je ouders en grootouders nooit genoeg van kreeg.

Halte 4, lokaal E 4.02, Erasmusplein 1, 12.45 - 13.30 uur

Donderdag 22 februari

Film: Hans Teeuwen Marathon
Hard en Zielig, Met een Breierdeck en Trui

Eigenlijk behoeft Hans Teeuwen geen introductie. Iedereen kent hem, als zichzelf, of als Guido, Mariska van de Pijnakker of Rupert. Nog dadelijks worden zijn pantomime voor blinden en zijn bijbelverhaal in treincoupés geciteerd. Vanavond krijg je de kans om je onder het genot van een drankje urenlang onder te dompelen in Teeuwens opmerkelijke geest. Eindelijk zie je ze alledrie achter elkaar, op een groot scherm. Natuurlijk kun je ook komen voor die ene show die je tot nu toe steeds gemist had.

CultuurCafé, Mercatorpad 1, 18.00 - 23.00 uur (Hard en Zielig: 18.00 uur, Met een Breijerdeck: ca. 19:40 uur, Trui: ca. 21.20 uur)

Exposities

Sinds kort vaste prik in het programma-aanbod van Cultuur op de Campus: de exposities in de gangen van het Collegezalencomplex. Kunst van jonge (regionale) kunstenaars die op deze wijze hun talenten tentoonstellen aan het studentenpubliek.

Amnesty International
Fotografie

De fototentoonstelling Young People under Occupation, Right to Education is sinds november op reis door Nederland. In deze tentoonstelling is het werk te zien van Palestijnse fotografen die in hun eigen land het leven van jongeren in de jaren negentig vastlegden. Amnesty International vraagt met het tonen van deze foto's aandacht voor de restricties in bewegingsvrijheid waar Palestijnse jongeren dagelijks mee te maken hebben.

15 januari tot en met 15 februari.

Norma Fötsch
Fotografie

Het werk van Fötsch kan gelden als een rechtstreekse verbeelding van natuurlijke schoonheid. Op subtiele wijze brengt zij de rijkdom van Moeder Natuur naar voren in een fotocollectie die zelfs het meest onverwachte biologisch leven niet buiten beschouwing laat.

15 februari tot en met 15 maart

Marco Overkamp
Beeldende Kunst

Marco Overkamp toont een selectie uit de afgelopen drie jaar schetsen en schilderijen. Werken met een uiteenlopend karakter die wel van dezelfde hand komen. Ruw en verfijnd met vaak menselijke gestalte als uitgangspunt of als conclusie.

15 januari/15 februari

Martine Windig
Beeldende Kunst

1 februari/1maart




BreedBeeld/DeVijf

De komst van Stichting BreedBeeld is groots gevierd, onder andere met kunstfestival 'Verdraaid! De Vijf'. Een project van het kunstenaarsinitiatief was het vastleggen van de startavond. Deze maand is in de gangen van het collegezalencomplex het resultaat te zien van wat tijdens het festival in De Foyer gebeurde. Door middel van beeldhouwkunst, fotografie en schilderkunst geeft de expositie van BreedBeeld/De Vijf een impressie van kunstzinnig Nijmegen en haar excessen.

15 februari tot en met 15 maart.

Robbie Kersten
Foto's van topsporters
Gang Spinozagebouw, tot en met 24 februari

Klaasje Vroon
Schilderijen
Expositieruimte UMC St. Radboud, eerste verdieping, Geert Grooteplein 10, tot en met 4 maart

Water: Bron van Leven
Tentoonstelling over twee Simavi projecten in India Volkenkundig Museum, Thomas van Aquinostraat 1, tot en met februari

Cultuur op de Campus

De campus van de KUN leeft, ook op cultureel gebied! Studium Generale, De Studenten Programmerings Commissie, Halte 4 en het Volkenkundig Museum verzorgen gedurende het hele jaar culturele programma's die vooral te zien zijn in het CultuurCafé. Dit café bevindt zich in het hart van de campus in het Collegezalencomplex en is van maandag tot en met vrijdag geopend vanaf 16:00 uur.

Inlichtingen over de programma's:

T: 024-3615912 (Annemieke Attema)
E: A.Attema@dcm.kun.nl
I : www.cultuuropdecampus.nl


-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
SPC - Cultuur op de Campus
post Postbus 9103
6500 HD Nijmegen
bel/fax 024-3612823
mail SPC@student.kun.nl
kijk http://www.cultuuropdecampus.nl