FNV

Onderhandelingen Sociaal Plan ING lopen vast
FNV Voorlichting - publieksinfo@fnv.nl

Met reorganisaties bij ING in het vooruitzicht, zijn de onderlingen over een Sociaal Plan vastgelopen. De vakbonden zijn teleurgesteld.

De vakbonden zijn zwaar teleurgesteld over nadat de onderhandelingen over een nieuw Sociaal Plan bij ING vastliepen. Nieuwe afspraken zijn nodig omdat het oude Sociaal Plan al op 1 januari 2001 afliep.

De ING heeft reeds een reorganisatie aangekondigd voor de activiteiten op het gebied van hypotheken. De komende jaren zullen meer reorganisaties volgen.

De verschillende bedrijven die onder de ING Groep vallen (bijvoorbeeld de Postbank, ING Bank, Nationale Nederlanden) bieden voor een deel dezelfde diensten of producten. ING heeft beslist dat verschillende ondersteunende diensten dan ook kunnen worden samengevoegd.

Heikel punt in de onderhandelingen is een werkzekerheidsgarantie voor het personeel. ING wil die garantie niet geven. De vakbonden willen dat er een werkzekerheid komt binnen de ING Groep door middel van interne of externe bemiddeling. In ieder geval willen bonden de mogelijkheid van gedwongen ontslagen voorkomen.

Bonden waren zelfs bereid om onder voorwaarden af te zien van de werkzekerheidsgarantie. Voorwaarden hierbij zijn controle op herplaatsingsactiviteiten en verbeterde vertrekregelingen.

Het minimum voor de vakbonden is zekerheid voor medewerkers die onder een reorganisatie vallen in de vorm van herplaatsing in een andere baan of goede vertrekregelingen. De ING Groep is echter niet bereid om zich vast te leggen op regelingen die voor de vakbonden aanvaardbaar zijn.

De vakbonden geven de ING Groep tot 19 februari de tijd om met een nieuwe opening te komen om te onderhandelen. Gebeurt dit niet dan komt er geen nieuw Sociaal Plan.

Volgens de CAO ING zal het bedrijf dan per aangekondigde reorganisatie moeten onderhandelen met de vakbonden. Aangezien de vakbonden dan alsnog aan tafel zullen zitten, snappen ze ook niet dat ING nu niet bereid is om te komen tot centrale afspraken.

Veel grotere concerns in de sector banken/verzekeringen hebben de afgelopen jaren reorganisaties aangekondigd. Daarbij is het telkens wel gelukt om met de werkgevers op basis van werkgelegenheidsgaranties of op basis van acceptabele vertrekregelingen een goed Sociaal Plan af te sluiten.


1 februari 2001


Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/nieuws of http://www.fnv.nl/bondgenoten.