Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuws van Schuldhulpverlening

Kostgeld vragen: waarom en hoeveel?
Als uw inwonende kinderen een eigen inkomen krijgen, of wanneer iemand bij u komt inwonen, dan komt u voor de vraag te staan: moet ik kostgeld vragen en zo ja: hoeveel?

In bepaalde gevallen mogen kinderen een eigen inkomen hebben zonder dat de kinderbijslag vervalt. Zo mogen thuis inwonende kinderen van 16 jaar en ouder 2.405,-- netto per kwartaal verdienen zonder dat dit invloed heeft op de kinderbijslag. Als de kinderbijslag ophoudt, betekent dit meestal niet dat ook de financiële lasten wegvallen. De kinderbijslag is immers bedoeld als bijdrage in de kosten die u voor de kinderen maakt: verzekering, voeding, kleding en verwarming bijvoorbeeld. Daarom is het redelijk dat kinderen met een eigen inkomen bijdragen in de kosten van levensonderhoud; ofwel kostgeld betalen.

Afspraken
Praat op uw gemak met uw kinderen en laat ze zien wat alles kost. Soms hebben ze daar geen idee van. Maar: als ze zelfstandig gaan wonen, krijgen ze er ook mee te maken. Maak daarom duidelijke afspraken!
Ook als iemand bij u in huis komt wonen, krijgt u extra kosten: water, gas, elektriciteit, telefoon. In veel gevallen eet de kostganger ook mee. Misschien krijgt u zelfs minder inkomsten: een lagere uitkering, minder huursubsidie.

Hoeveel kostgeld vragen?
Bij de bepaling van het kostgeld moet u rekening houden met de extra kosten en met de eventuele daling van uw inkomen. Zet alle kosten op een rij. Eet de kostganger mee? Reken uit wat een maaltijd gemiddeld kost en deel dit bedrag door het aantal personen dat mee eet. Degene die een eigen inkomen heeft, betaalt zijn eigen deel. Hetzelfde geldt voor de maandelijkse lasten, zoals huur van de woning, water, gas en telefoon. Die telt u op en u deelt het bedrag door het aantal mensen dat in uw huis woont. Ook de verliesposten, zoals verlaagde huursubsidie en/of uitkering telt u op, en ook daarvoor vraagt u een vergoeding.

Vragen
Heeft u vragen over kostgeld, dan kunt u die bespreken met een medewerk(st)er van de gemeente. U kunt altijd langskomen op de inloopspreekuren op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen van 8.00 tot 12.00 uur. Wilt u gebruikmaken van dit spreekuur dan kunt u zich melden op een van deze dagen in de wachtruimte van Sociale Zaken op de eerste verdieping van het gemeentehuis, Rivierweg 111. Voor telefonische informatie kunt u iedere werkdag tussen 9.00 en 10.00 uur bellen met mevrouw E. Blok van Schuldhulpverlening, telefoonnummer 28 48 419. Aan Schuldhulpverlening zijn geen kosten verbonden.