Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=408351



Verslag van de bijeenkomst van de werkgroep op hoog niveau voor asiel en migratie (HLWG) op 15
januari 2001
Samenvatting
Verslag

Aan de Voorzitter van de Algemene Commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Personenverkeer, Migratie en Consulaire Zaken Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 1 februari 2001 Auteur Drs. E.G.Q. van de Linde

Kenmerk DPC/JP/05/01 Telefoon +31 (0)70 348 4988

Blad /3 Fax +31 (0)70 348 5046

Bijlage(n) 2 (Verslag HLWG 15 januari & rapport aan de Europese Raad van Nice) E-mail Egq-vande.linde@minbuza.nl

Betreft HLWG Asiel en Migratie

Zeer geachte Voorzitter,

Zoals toegezegd tijdens het Algemeen Overleg over de Werkgroep op Hoog Niveau voor Asiel en Migratie (HLWG) d.d. 18 mei 2000, gaat U hierbij, mede namens de Staatssecretaris van Justitie, het verslag toe van de HLWG-bijeenkomst van 15 januari 2001. Als bijlage is tevens de Nederlandse versie van de rapportage aan de Europese Raad van Nice toegevoegd.

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken

Verslag van de bijeenkomst van de werkgroep op hoog niveau voor asiel en migratie (HLWG) op 15
januari 2001


Samenvatting

Het Zweedse Voorzitterschap kondigde in haar eerste HLWG-vergadering een ambitieus programma aan, waarin de concrete uitvoering van de actieplannen centraal staat. Daarbij zal het Zweedse Voorzitterschap zorgdragen voor een zo optimaal mogelijke coördinatie tussen het EU-migratie en het EU-ontwikkelingssamenwerkingsbeleid.

Voor het jaar 2001 stelt de EU 10 miljoen Euro beschikbaar voor samenwerking met derde landen op het gebied van asiel en migratie.

Verslag



1. Presentatie van het programma van het Zweedse Voorzitterschap m.b.t. de HLWG

Het Zweedse Voorzitterschap zal het komende halfjaar de nadruk leggen op de daadwerkelijke uitvoering van de actieplannen. Het Voorzitterschap hecht daarbij groot belang aan de inzet van expert-landengroepen, alsmede aan een dialoog met de betrokken regio's, waarbij zoveel mogelijk gebruik zal worden gemaakt van reeds bestaande samenwerkingsverbanden (bv. het Stabiliteitspact voor de Balkan en de Associatie Raad met Marokko). Teneinde de pijleroverstijgende benadering van de actieplannen te waarborgen, zal het Zweedse Voorzitterschap zorgdragen voor een zo optimaal mogelijke coördinatie tussen de verschillende EU-fora.


2. Budgetline voor samenwerking met derde landen op het gebied van asiel en migratie

Het Commissievoorstel voor de EU-begroting 2001, waarin een budgetline van 10 miljoen Euro is opgenomen voor samenwerking met derde landen op het gebied van asiel en migratie, is door de begrotingsautoriteit (EP en de Raad) goedgekeurd. Het EP stelt dat deze budgetline prioritair bedoeld is voor maatregelen t.a.v. landen van transit en oorsprong. Daarnaast stelt het EP dat deze maatregelen gericht dienen te zijn op enerzijds de bestrijding van illegale migratie en anderzijds de versterking van democratie en rechtsstaat


3. Samenwerking met Marokko

Het actieplan Marokko zal worden uitgevoerd binnen het kader van de Associatie Raad EU-Marokko. De algehele monitoring van het actieplan Marokko, als ook van de overige actieplannen, blijft in handen van de HLWG, die hiertoe door de Raad is gemandateerd.


4. Samenwerking met Albanië

Op 12 februari zal een missie naar Albanië plaatsvinden, bestaande uit een Troika van het Voorzitterschap, België en de Commissie, alsmede Italië, als opsteller van het actieplan. Voorts zal worden bekeken op welke wijze voor de uitvoering van het actieplan Albanië aansluiting kan worden gevonden bij het Stabiliteitspact voor de Balkan.


5. Samenwerking met Sri Lanka

De Sri Lankaanse autoriteiten hebben de wens kenbaar gemaakt met de EU te willen samenwerken t.a.v. de beheersing van migratiestromen. Binnen het kader van een 'Joint Committee EU-Sri Lanka' kan waarschijnlijk eind februari over het actieplan worden gesproken.


6. Samenwerking met Turkije t.a.v. het actieplan Irak
Het Voorzitterschap heeft Turkije uitgenodigd voor een bijeenkomst in maart in Stockholm waar de EU-werkzaamheden van het Strategisch Comité voor Immigratie, Grenzen en Asiel (SCIFA) en de HLWG zullen worden besproken.


7. Relatie migratie en ontwikkeling

Succesvolle ontwikkelingssamenwerking kan tevens een bijdrage leveren aan de beheersing van migratiestromen. Daarom is het van belang dat er coördinatie plaatsvindt tussen het EU-migratiebeleid en het
EU-ontwikkelingssamenwerkingsbeleid. Daarbij kan, volgens de Commissie, o.a. gebruik worden gemaakt van reeds bestaande samenwerkingsverbanden waarin bepalingen t.a.v. migratie zijn opgenomen, zoals het nieuwe Loméverdrag en de Cairo-verklaring die is aanvaard tijdens de EU-Afrikatop in april 2000.


8. Samenwerking met geïnteresseerde derde landen
Op 19 april zal een HLWG-vergadering worden belegd met de Kandidaatlidstaten.

Kenmerk DPC/JP/05/01
Blad /3