Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
14

Directie:
voorlichting

Publicatiedatum:
31 01 2001

Status:
informatie

Van der Ploeg verdeelt 200 miljoen gulden voor restauratie kanjermonumenten

Voor de restauratie van 26 zogeheten kanjermonumenten in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht wordt de komende jaren een bedrag uitgetrokken van bijna 103 miljoen gulden. Staatssecretaris dr. F. van der Ploeg heeft dit bekend gemaakt op een bijeenkomst in het Vredespaleis in Den Haag. Enkele van deze kanjers zijn de Beurs van Berlage in Amsterdam (10 miljoen gulden), Rijkswerf Willemsoord in Den Helder (8 miljoen gulden), Kasteel de Haar (10 miljoen gulden), het Van Nellecomplex (5,8 miljoen gulden) in Rotterdam en het Vredespaleis in Den Haag (3 miljoen gulden).

Met de bekendmaking in het Vredespaleis rondt Van der Ploeg de toewijzingen af van restauratiesubsidies voor kanjermonumenten in geheel Nederland. In totaal stelt het Rijk een bedrag beschikbaar van bijna 200 miljoen gulden. Eerder op de dag besloot de staatssecretaris vijftien grote rijksmonumenten in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg in aanmerking te laten komen voor restauratiegelden van het rijk. Voor deze kanjers wordt in totaal een bedrag van 63,5 miljoen gulden uitgetrokken.. Het gaat om onder meer de Basiliek van Sint Jan en de Vestingwerken in Den Bosch (samen 17,5 miljoen gulden). Andere gehonoreerde monumenten zijn het badpaviljoen in Domburg (1,8 miljoen gulden), de kloosterkazerne in Breda (2,7 miljoen gulden, het Glaspaleis in Heerlen (6,5 miljoen gulden) en het kasteel Neubourg in Gulpen (9,4 miljoen gulden).

Woensdagochtend maakte Van der Ploeg de toewijzing van restauratiesubsidies bekend voor de provincies Groningen, Friesland, Overijssel en Gelderland. Daarbij zijn twaalf monumenten gehonoreerd voor een bedrag van in totaal 30,5 miljoen gulden. Enkele daarvan zijn het Voormalig Stadsziekenhuis in Kampen (1,4 miljoen gulden), de Synagoge in Enschede (3,3 miljoen gulden), kasteel Nederhemert in Zaltbommel (5,5 miljoen gulden) en de Nieuwestadskerk in Zutphen (3,9 miljoen gulden).

Het rijk heeft in totaal 200 miljoen beschikbaar gesteld om de restauratieachterstand bij kanjermonumenten aan te pakken. Kanjermonumenten zijn omvangrijke en complexe rijksmonumenten die dringend aan restauratie toe zijn. Verder uitstel van restauratie leidt tot grote vervolgschade en hoge kosten. In een brief aan de Tweede Kamer noemt Van der Ploeg de "kanjers, waarom het hier gaat, een nationale keurcollectie van bijzondere gebouwen en complexen uit verschillende tijden; rijksmonumenten die om verschillende reden grote cultuurhistorische waarde vertegenwoordigen en waarvan de instandhouding van groot belang is".

In totaal zijn 121 subsidieverzoeken in het kader van het Besluit Rijkssubsidiering Grootschalige Restauraties bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) ingediend. Het gaat hier veelal om kerkgebouwen, kastelen en landhuizen. Op basis van de subsidiecriteria zijn landelijk 69 aanvragen voor behandeling in aanmerking gekomen. Daarvan zijn 53 aanvragen gehonoreerd, waarvan 42 geheel en elf gedeeltelijk. Van deze elf gaat het in negen gevallen om restauraties waarbij een spreiding van de werkzaamheden mogelijk is.

Van der Ploeg schrijft de Tweede Kamer dat na de verdeling van de 'kanjergelden' kan worden begonnen met de noodzakelijke restauratie van veel grote monumenten. In de toekomst zal echter nog meer geld nodig zijn om deze operatie te voltooien.
Zie Verdeling subsidie (31Kb)