Orgasol Management Consultancy


INFORMATIE MESTSTOFFEN NEDERLAND EN EUROPA

* De prijzen van meststoffen zijn vanaf juli 2000 snel gestegen en zullen door de te verwachten krapte in Frankrijk en een ander bevoorradingsbeleid van de kunstmestproducenten in Duitsland, Nederland en Belgiestijgen tot eind mei 2001 verder stijgen; eind januari 2001 kost KAS in Nederland aan GH Hfl 315,--/ton en in Duitsland DM 275,--/ton per schip 600 ton. Ook kali en fosfaat zijn fors duurder geworden.

* De mengmeststoffen in Nederland en Duitsland zijn medio januari met nogeens fl 1,20 verhoogd.

* De dollarkoers is er mede oorzaak van dat honderdduizenden tonnen stikstofmeststoffen van Europese fabrieken naar de USA geexporteerd worden uit. (Alleen vanuit Nederland al ruim 600 000 ton urean)

* En de aardgasprijs wordt vertraagd in de olieprijs doorberekend. De gasprijs wordt op basis van de hoge olieprijs van september 2000 pas in maart/april 2001 geheel in de kunstmestprijs doorberekend.

* Voor 1 ton KAS is circa 800 m3 aardgas nodig (800 x Hfl 0,08 = Hfl 64,00 / ton KAS extra)

* Boerenprijzen voor KAS 27% rond 36,-- en zullen in maart stijgen naar 37,50 tot 38,50/100 kg franco silo.

* Gebruik van organische mest is alleen een alternatief als men weet wat men ontvangt en welke gehalten er in zitten.
* De BSE-affaires in m.n. Duitsland hebben verstrekkende gevolgen en veel boeren krijgen met extra kosten te maken. De Europese Commissie neemt de kosten van onderzoek op zich en vraagt de lidstaten elders bezuinigingen aan te geven om de 2 miljard Euro te kunnen betalen die dit extra kost

* Vvoedselveiligheid wordt een hot item en normering op landelijk en europees niveau krijgt voorrang

* De EuroQAP-normering zal wellicht standaard worden voor de europese voedselveiligheid.

* De sluiting cq inkrimping van/bij circa 30 Europese kunstmestfabrieken met een totale produktiecapaciteit tot meer dan 2 miljoen ton die recent heeft plaats gevonden bij o.a. Hydro Agri, Kemira, BASF, e.a. in Nederland, England, Belgie, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Spanje werkt mee aan de prijsverhogingen.

* Dit voorjaar is met de voor Nederland nieuwe en emissiearme spaakwiel-injecteur op diverse gronden geinjecteerd. Proeven op wintertarwe de proefboerderij Ebelsheerd in Nw.Beerta zijn aangelegd. De ervaringen in 2000 op schrale, droogtegevoelige gronden in Duitsland zijn zonder meer goed. Het effect op bodemschimmels wordt positief beinvloed. Vooral het gebruik van zwavelhoudende vloeibare meststoffen geeft een gunstig effect . Nadere info over de spaakwielinjecteur : ACM-Meppel, telefoon 0522 26 8100 of Loonbedrijf Alfing in Termunterzijl, tel 0596 60 1324.