Nederlandse Taalunie

19 januari 2001

25 januari: gezamenlijke Gedichtendag

Nederland en Vlaanderen organiseren dit jaar voor het eerst een gezamenlijke Gedichtendag.

Het zal moeilijk worden om op 25 januari in het Nederlandse taalgebied niet met poëzie in aanraking te komen. Literaire organisaties, uitgeverijen, boekwinkels, bibliotheken, culturele centra en scholen organiseren activiteiten in heel Nederland en Vlaanderen. Van Assen tot Zulte zijn er voorleesavonden, lezingen en exposities gepland. Een poëzieontbijt en een literaire salon, een poëziemarathon en een concert met gezongen gedichten - de lijst van initiatieven is haast niet te overzien. Kranten, tijdschriften, radio en tv besteden op 25 januari aandacht aan poëzie. Op de meest onverwachte plaatsen, op trein, tram of abri, zal men een gedicht of dichtregel aantreffen. Een speciale gedichtenbundel door Judith Herzberg zal het licht zien. De Nederlandse Dichter des Vaderlands, Gerrit Komrij, zal de Gedichtendagprijzen uitreiken voor de drie beste gedichten van 2000.

Op de Gedichtendag wordt ook het favoriete Nederlandstalige gedicht van Vlaanderen bekendgemaakt. De Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB) zal posters verspreiden met dit gedicht, die gratis af te halen zijn bij de boekhandels.

De vzw Behoud de Begeerte coördineert de activiteiten in Vlaanderen. In Nederland is de coördinatie in handen van Stichting Poetry International.

De Nederlandse Taalunie ondersteunt de gezamenlijke Gedichtendag met een subsidie. De verwachting is dat dit evenement rond poëzie in de komende jaren verder zal uitgroeien tot een geïntegreerd Nederlands-Vlaamse activiteit.

Bekijk voor meer informatie en een volledig programma van activiteiten de website van Poetry International.



© Nederlandse Taalunie