Gemeente Groningen: B & W besluiten

2001: Internationale Jaar van Vrijwilligers
De vraag is: 'Hoe gaan we in Groningen aandacht besteden aan het Internationale Jaar van Vrijwilligers?'. Het jaar 2001 is namelijk het internationale jaar voor vrijwilligers. De gemeente Groningen hecht veel waarde aan het werk dat vrijwilligers doen. Tussen de 33.000 en 40.000 Stadjers doen aan vrijwilligerswerk. Het gemeentebestuur wilde alle vrijwilligersorganisaties in de stad een groot feest aanbieden, maar zij waren hier niet enthousiast over. De organisaties wilden het geld liever op een zinvollere manier besteden. Volgens hen moeten de activiteiten op een aantal punten gericht zijn, namelijk:
* PR en werving: thematisch, op maat en zo mogelijk wijkgericht
* Kwaliteitsimpuls door goede facilitering van het vrijwilligerswerk
* Aandacht en positieve stimulans en maatschappelijk ondernemen
* Vernieuwing: aansluiten bij maatschappelijke trends en ontwikkelingen

* Specifieke aandacht voor de allochtone vrijwilliger Het gemeentebestuur heeft de vrijwilligersorganisaties f 10.000,- beschikbaar gesteld om deze ideeën verder uit te werken.

Datum besluit: dinsdag, 23 januari 2001
Nota: Een voortgangsrapportage over het Vrijwilligersbeleid van de gemeente Groningen

Grote belangstelling voor plan Lewenborg
Op de inspraakavond van het stedenbouwkundig plan voor Lewenborg waren maar liefst 100 mensen aanwezig. Daarnaast heeft het gemeentebestuur nog eens 40 schriftelijke reacties op het plan ontvangen.
De meeste bezwaren gaan over het winkelcentrum, parkeerplaatsen die verdwijnen en het verlengen van de Ra/Lijzijde. Het gemeentebestuur komt op sommige punten de bewoners tegemoet. Ten eerste komt er een beter plan voor het verkeer en de parkeerplaatsen bij de basisscholen. Daarnaast gaat het college de mogelijkheden onderzoeken naar een extra loop/fietsbrug over de Singel. In het plan voor Lewenborg staat onder meer dat sommige voorzieningen een andere plaats krijgen.
Het gaat om het gezondheidscentrum, 2 schoollokalen van de 'Tweemaster', de snackbar bij 't Toplicht en het Le Roygebied. Het college stelt de raad voor het plan en de inspraakrapportage vast te stellen. Voor het plan is ongeveer f 50 miljoen nodig.

Datum besluit: dinsdag, 23 januari 2001
Nota: Raadsvoorstel stedenbouwkundig plan centrumzone Lewenborg

Bestemmingsplan Van Starkenborgh is veranderd
Het gemeentebestuur heeft het ontwerp-bestemmingsplan Van Starkenborgh veranderd.
Het nieuwe bestemmingsplan geeft onder meer duidelijker aan dat het netto vloeroppervlak van het wijkgebouw in de Hunze 500m² mag bedragen (het netto grondoppervlak is 230m²). Het Hunze Overleg Platform dacht namelijk dat het vloeroppervlak slechts 230m² mocht bedragen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen en er kwamen 4 reacties binnen. De overige reacties gaan met name over het verkeer en de inrichting van de Hunzezone.

Datum besluit: dinsdag, 23 januari 2001
Nota: Vaststelling bestemmingsplan Van Starkenborgh

Klachtenprocedure uitgebreid
Klachten over instellingen die subsidie van de gemeente krijgen, kan de ombudsvrouw nu ook behandelen. In het verleden kon de burger met een klacht alleen terecht bij de instelling zelf of bij het gemeentebestuur. Het college heeft inmiddels de Algemene Subsidieverordening gewijzigd. Dit betekent dat alle instellingen een eigen klachtenprocedure moeten ontwikkelen, tenzij het college van B&W zegt dat de schaal of de activiteit te kleinschalig is.

Datum besluit: dinsdag, 23 januari 2001
Nota: Vaststelling van de verordening tot wijziging van de Algemene Subsidieverordening

Bodemtaken naar de gemeente
De gemeente neemt per 1 januari 2003 de bodemtaken van de provincie Groningen over. Hiervoor ontvangt het college een vergoeding van ruim vier ton per jaar. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft hierover onderhandeld met de minister van VROM. Het ministerie van VROM geeft aan dat er in 2004 een evaluatie plaatsvindt.

Datum besluit: dinsdag, 23 januari 2001
Nota: Overdracht provinciale bodemtaken naar gemeente Groningen

Eén plek voor alle vragen van gehandicapten
Binnenkort kunnen mensen met een handicap voor al hun vragen over zorg en voorzieningen op één plaats terecht. Dit is het uitgangspunt van het project 'verbrede indicatiestelling gehandicaptenzorg'. Momenteel is het namelijk niet mogelijk verschillende vragen over zorg in één keer te bekijken. De plaats waar de gehandicapten terechtkunnen, is het Indicatieorgaan Regio Centraal Groningen. Met deze regeling bereidt het gemeentebestuur zich voor op aangekondigde uitbreidingen van het kabinet over dit onderwerp.

Datum besluit: dinsdag, 23 januari 2001
Nota: Verbrede indicatiestelling; projectplan Verbrede indicatiestelling gehandicaptenzorg

Extra subsidie voor Somalisch Pension
Het project 'Somalisch Pension' krijgt een incidentele subsidie van maximaal een halve ton. Het project helpt problematische jonge Somalische mannen die veel overlast veroorzaken. Deze mannen krijgen een dak boven hun hoofd en ze gaan onder meer naar school en aan het werk. Het project startte in 1998 maar liep vertraging op. Door deze vertraging kwam het project in financiële problemen. Om het project toch goed af te kunnnen ronden, geeft het gemeentebestuur een incidentele subsidie van maximaal f 50.000,-.

Datum besluit: dinsdag, 23 januari 2001
Nota: Subsidieverzoek t.b.v. doorstart Project Somalisch Pension'

Nieuwe rioolvorm in de Molukkenvijver
In de Molukkenvijver komt (onder de waterspiegel) een opslagtank om het vijverwater minder vuil te maken bij de leging van het riool. Dit is een nieuwe methode die werkt als volgt: het riool sluit onder op de tank aan; het rioolwater stroomt in de tank; dit rioolwater drukt het vijverwater in de tank over de rand en het vervuilde water blijft in de tank achter; het vervuilde water stroomt vervolgens weer terug naar de riolering. Op deze manier blijft het vijverwater schoner. De opslagtank in de Molukkenvijver komt er in het eerste kwartaal van 2001.

Datum besluit: dinsdag, 23 januari 2001
Nota: Experimenteel bergbezinkbassin Molukkenplantsoen

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 25 januari 2001. Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.