Gemeente Tilburg

25-01-2001

Essentiële taak gemeente in gezondheidsbeleid

Gezondheid in Beeld 2001 - 2006

De gemeente gaat het komend jaar gebruiken om de nota Lokaal Gezondheidsbeleid, Gezondheid in Beeld 2001-2006 op te stellen. Veel diensten en afdelingen van de gemeente voeren beleid uit dat een relatie heeft met gezondheid en aanverwante beleidsterreinen. De nota bestaat uit een beschrijving van de gezondheidssituatie van de Tilburgers, een gemeentelijke visie op de rol van de overheid bij het bevorderen van de volksgezondheid en er worden prioriteiten gesteld aan de problemen waar de komende vier jaar aandacht aan wordt besteed. Hierbij wordt uitgegaan van een brede visie op gezondheid. Aan het nieuwe gezondheidsbeleid worden door het Rijk een aantal algemene doelstellingen gekoppeld: mannen en vrouwen leven langer in gezondheid, de verschillen in gezonde levensverwachting in relatie tot de sociaal economische status moeten kleiner worden, jongeren vertonen minder risicogedrag en de psychosociale en psychische problemen nemen af.

Van project Gezondheid in Beeld naar structureel gezondheidsbeleid Het opstellen van het nieuwe gezondheidsbeleid komt enerzijds voort uit project Gezondheid in Beeld, dat in 1997 in Tilburg is gestart, anderzijds uit de opdracht van het ministerie van Volksgezondheid om vóór 2003 gemeentelijk gezondheidsbeleid te formuleren. Doel van het project Gezondheid in Beeld was het ontwikkelen van nieuw beleid. Het project kende twee sporen: het opzetten van een gezondheidsmonitor en het uitvoeren van een aantal projecten op het terrein van de volksgezondheid. De gezondheidsmonitor is deels gevuld en heeft een belangrijke rol bij de beschrijving van de gezondheidssituatie van de Tilburgse bevolking.

Van de projecten zijn de volgende projecten afgerond: Binnenmilieu, Drempelverlaging, Zorgplein en Multiprobleem-gezinnen. Het project Allochtonen en Gezondheidszorg is structureel geworden en de projecten Wijzer Grijzer en Gelijke Gezondheid, Gelijke Kansen zijn net gestart. De projecten zijn er op gericht de sociaal economische gezondheidsverschillen weg te werken. Aangezien kwetsbare groepen met een lage sociale status vaak geconcentreerd in bepaalde wijken wonen, zijn veel projecten wijkgericht opgezet. Deze projecten worden nu vertaald naar het structurele lokale gezondheidsbeleid. Verder is er een aantal ontwikkelingen waaraan in de nota aandacht geschonken moet worden zoals de verschillende Regiovisies, het tekort aan huisartsen en tandartsen etc, de aansturing en financiering door de gemeente van het Instituut voor Maatschappelijk Werk en de ontwikkelingen op het terrein van de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg, waarvoor op dit moment een convenant in voorbereiding is.

Alle partijen die op enige wijze betrokken zijn bij het thema gezondheid en het gezondheidsbeleid nemen deel in themagroepen. De themagroepen onderzoeken bepaalde onderwerpen, zoals Ouderen, GezondheidsEffectScreening en Gezondheid en Milieu, Jongeren en Allochtonen. Het Zorgkantoor en het Regionaal Consumenten- en Patienten Platform worden betrokken bij het opstellen van de nota. Daarnaast is er een klankbordgroep, die bestaat uit vertegenwoordigers uit het brede veld van zorg (zorginstellingen, scholen, wijk- en buurthuizen, politie en raadsleden).