Rotterdam, 25 januari 2001.

Besluitvormingsmodel gebouwonderhoud

Gefundeerd beslissen over herstellen,
vervangen of niets doen

Gebouwgebruikers, beheerders en adviseurs die gebreken aan bouwdelen constateren, kunnen kiezen uit drie opties: herstellen, vervangen of niets doen. Het Besluitvormingsmodel gebouwonderhoud van Stichting Bouwresearch (SBR) helpt hen bij het nemen van een gefundeerde en voor alle betrokkenen acceptabele beslissing. Het model is toepasbaar voor iedere situatie waarin men een besluit moet nemen of een advies wil onderbouwen.

Het Besluitvormingsmodel gebouwonderhoud behandelt de hoofdlijnen in het besluitvormingsproces voor onderhoud aan bouwkundige elementen. Door de drie delen van het model te doorlopen, komt de gebruiker stapsgewijs tot een afgewogen beslissing. De gegevens moeten worden ingevuld op een uitgebreid registratiefomulier dat de basis vormt van dit nieuwe model. Het formulier is opgenomen in de publicatie en ook digitaal meegeleverd. Het Besluitvormingsmodel gebouwonderhoud ondersteunt zowel financieel als technisch betrokkenen bij het nemen van een beslissing over het wel of niet uitvoeren van onderhoud aan een gebouw. Het model is overzichtelijk omdat het zich beperkt tot de keuzes te herstellen, te vervangen of niets te doen.

Beslissingsondersteunend
Wanneer gebreken worden vastgesteld is duidelijkheid gewenst omtrent de actie die moet worden genomen. Aanvankelijk werd uitgegaan van het ontwikkelen van beslissingsmodellen voor een aantal bouwdelen die een numeriek resultaat opleveren. Omdat tijdens het vooronderzoek bleek dat het vaststellen van numerieke grenzen arbitrair is, is een model ontwikkeld dat beslissingsondersteunend werkt. Tezamen met de kennis en ervaring van iedereen die bij dat proces is betrokken, leiden de uitkomsten tot de meest geschikte aanpak.

Waardering in klassen
Het model bestaat uit drie delen. In het eerste blok komen het onderhoudsbeleid en de technische staat van het gebouw en het element aan de orde, waaruit een voorlopige keuze van de drie opties volgt. Het tweede blok gaat in op de kosten en de factoren die de kosten beïnvloeden. Ook dit leidt weer tot een keuze in samenhang met het beschikbare budget. Daarna worden het risico en de financiële consequenties bepaald van het wel of niet nemen van actie. Is het definitieve resultaat niet acceptabel, dan kan het gehele model opnieuw worden doorlopen. Het Besluitvormingsmodel gebouwonderhoud maakt gebruik van waarderingsblokken die samengesteld zijn op basis van inschattingen in een klassenindeling en niet van exacte waarderingen. Voorbeelden verduidelijken de informatie.