25 januari 2001 Nr. 2001/15
Steeds meer etnische minderheden aan de slag via MKB-convenant
Steeds meer werkzoekenden van allochtone afkomst komen aan de slag via het convenant minderheden. Het convenant werd vorig jaar april afgesloten tussen het kabinet, MKB-Nederland en Arbeidsvoorziening en had tot doel 20.000 mensen extra te plaatsen uit etnische minderheidsgroepen.Vooral de laatste maanden is er sprake van een sterke toename. Uit een tussentijdse evaluatie, die minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mede namens minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt dat in de periode tot eind vorig jaar ruim 18.000 vacatures in het kader van het convenant zijn aangemeld. Daarvan waren er eind vorig jaar ruim 7.200 vervuld, waarvan ruim 5.300 door etnische minderheden. Daarnaast vonden 2.300 allochtone cliënten, na extra begeleiding van Arbeidsvoorziening in het kader van het convenant, zelf werk in het midden- en kleinbedrijf.
Na een wat trage start laten de resultaten van het convenant sinds vorig najaar een steeds gunstiger beeld zien. Het aantal vacatures is sinds september sterk gegroeid terwijl ook het aantal verwezen kandidaten is toegenomen. Deze wekelijkse groei van het aantal vervulde vacatures blijft zich doorzetten. De resultaten zijn door een lange aanloopperiode pas in het najaar goed op gang gekomen. Zo heeft het enige tijd geduurd voordat individuele werkgevers voldoende op de hoogte waren van de landelijk gemaakte afspraken. Ook is Arbeidsvoorziening in de eerste maanden bezig geweest om de speciaal voor de uitvoering van het convenant in te zetten projectteams op volle sterkte te brengen. Aanvankelijk bleek ook het aantal direct bemiddelbare allochtonen minder groot dan op voorhand werd aangenomen.
Uit de voorlopige evaluatie blijkt dat wat betreft de deelnemers het overgrote deel niet in Nederland is geboren. De helft is korter dan tien jaar in Nederland. Er blijken verhoudingsgewijs veel nieuwkomers door de arbeidsbureaus voor vacatures te worden voorgedragen.
Een groot deel daarvan blijkt (Nederlandse) taalproblemen te hebben. Volgens het onderzoek is er sprake van een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt. Veruit de meesten hebben alleen een lagere (33%) of middelbare (45%) opleiding. Het contact met Arbeidsvoorziening beperkte zich voorheen voor de meesten tot het inschrijven als werkzoekende. De kandidaten die niet direct naar een baan bemiddeld kunnen worden krijgen een scholingstraject aangeboden.