Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Provincie opent nieuw steunpunt natuur- en milieu-educatie middenkust
Brugge, 25/1/2001
Om de natuur- en milieueducatie (NME) in West-Vlaanderen op een meer gestructureerde en professionele wijze te ondersteunen koos de provincie voor de realisatie van streeksteunpunten NME. Hier zijn verschillende redenen voor:
h NME gebeurt best zo dicht mogelijk bij de leefwereld van betrokkenen.
h gemeentelijke milieudiensten zijn meestal reeds zwaar belast. NME krijgt meer kansen en mogelijkheden op streekniveau. h de groeiende trend in de NME is netwerkvorming, dit betekent o.a. een spreiding van de infrastructurele voorzieningen over het hele grondgebied van de provincie en vooral ook een samenwerking tussen bestaande voorzieningen en centra.
h het valoriseren van vrijwilligerswerk en het betrekken van NME-verenigingen gebeurt gemakkelijker gedecentraliseerd.

In het Provinciaal Milieubeleidsplan 1999-2002 is voorzien in de oprichting van 8 streeksteunpunten natuur- en milieueducatie (NME) in de Provincie. Op 1 januari 2000 zijn volgende steunpunten operationeel: het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels, de Westhoek, Zuid-West-Vlaanderen en nu ook de Middenkust.

In de regio Middenkust werden de afgelopen jaren reeds heel wat NME-initiatieven genomen. O.a. de Week van de Zee zorgde voor een stevig netwerk van vrijwilligers en deskundigen. Ook enkele andere voorzieningen zorgen voor een uitgebreide NME-werking. De aanwezigheid van een sterke partner als Horizon Educatief binnen het netwerk en de uitbouw van de werking in het openluchtcentrum Duin en Zee zorgen voor bijkomende structuren.

De provincie en de stad Oostende hebben de handen in elkaar geslagen en een overeenkomst gesloten om de start en de werking van dit nieuw streeksteunpunt natuur- en milieueducatie mogelijk te maken. Het is te vinden in het openluchtcentrum Duin en Zee te Oostende. De heer Wim Haghebaert heeft als kersverse ¡¥steunpunter¡¦ o.a. de ambitie om met dit steunpunt de vele iniatieven inzake NME extra zuurstof te bieden.

Wie er meer wil over weten: - Steunpunt NME Middenkust - Fortstraat 128 - 8400 Oostende - tel.: 059 32 67 69.