Europese Richtlijn kopen op afstand in Burgerlijk Wetboek

Steeds vaker koopt de consument via internet, telefoon, post, fax of andere communicatietechniek, maar bij dit soort overeenkomsten gesloten op afstand loopt de consument bijvoorbeeld het risico dat hij/ zij minder of vluchtiger informatie krijgt over hetgeen hij aanschaft.

Per 1 februari aanstaande zal de Europese Richtlijn ter bescherming van de consument bij overeenkomsten op afstand in de Nederlandse wetgeving (Burgerlijk Wetboek) worden opgenomen. In het wetsvoorstel wordt de leveranciers o.a. de volgende verplichtingen opgelegd:
* Voor èn na het sluiten van de overeenkomst moet de leverancier de consument informatie verstrekken over hun naam, adres en over bijbehorende rechten en verplichtingen.

* Deze gegevens moeten voor de consument op een duurzame manier toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld schriftelijk of via een CD-ROM.
* De consument kan de overeenkomst binnen een bedenktijd van zeven werkdagen ongedaan maken. Indien de leverancier niet aan zijn informatieverplichtingen heeft voldaan bedraagt deze bedenktijd 3 maanden.

* Verder regelt het wetsvoorstel dat leveranciers geen agressieve verkooptechnieken mogen uitoefenen op de consument.
* De wet bevat ook een bepaling tegen frauduleus gebruik van de betaalkaart van de consument.

Uitgebreide infomratie over de inhoud van de wetswijziging is te vinden op:

www.justitie.nl/a_beleid/fact/e-commerce.htm