Politiebericht Groningen: Groningen 25-01-2001 Bekentenissen in brand bedrijvencomplex Rijksweg Donderdag 25 januari 2001

Drie verdachten zitten vast

Het onderzoeksteam van de politie die de brand van een bedrijvencomplex aan de Rijksweg onderzoekt heeft van de drie nu nog vastzittende verdachten bekentenissen. De drie jongens (tweemaal 17 en 18 jaar) uit Groningen hebben tegenover de politie bekend een bankstel in brand te hebben gestoken. Het brandende bankstel stond onder een inpandige luifel en leidde tot de grote brand van het bedrijvencomplex op 9 januari. De drie jongens zitten in de bewaring en worden volgende week woensdag voor de raadkamer geleid.

Uit de verklaringen van de aangehouden verdachten blijkt dat op de bewuste dinsdagavond een groep jongens vertoefde onder de luifel. De jongens waren daarheen gegaan nadat een andere groep jeugd, die normaal verblijft op die plek, daar waren vertrokken. De grotere groep jeugd pleegde uit verveling wat vernielingen aan de bank en de bank werd aangestoken. Vanwege de rookontwikkeling werd het vuur daarop weer gedoofd. De grote groep ontbond zich en de drie jongens die nu nog vast zitten bleven achter en staken alle drie de bank opnieuw aan waarop zij vervolgens de plaats verlieten. Het brandende bankstel zette in korte tijd de inpandige luifel en vervolgens het hele complex in de brand.

Volgens de verdachten waren ze op die avond aan het klooien en handelden ze zonder een voor opgezet plan. Zij hadden niet de bedoeling om het complex in de brand te zetten maar het brandende bankstel leidde daar wel toe. De jongens zijn alle drie schoolgaand en maken deel uit van een groep die vaker vertoefd op het complex, echter op een andere plek dan de groep die verblijft waar de brand is ontstaan. Van rivaliteit tussen de groepen is geen sprake. De verdachten worden niet verdacht van andere feiten en de brandstichting is als zodanig als een eenmalig incident te beschouwen.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900 - 8844