Gemeente Tilburg

15-01-2001

Nieuwe regels bijstand

In januari en februari nog kans om aanvragen in te dienen

Mensen die een bijstandsuitkering hebben, en in verband met het nieuwe belastingstelsel met ingang van 1 januari 2001 nog geen voorlopige teruggaaf hebben gekregen, worden in januari en februari nog niet gekort op hun uitkering. De gemeente Tilburg zal deze mensen in januari en februari oproepen voor een persoonlijk gesprek. Dit gesprek heeft als doel dat uitkeringsgerechtigden met ingang van maart de voorlopige teruggaaf wel krijgen. Zij hebben daar recht op en Sociale Zaken zal hen dan ook helpen bij het invullen van de benodigde formulieren. Vanaf 1 maart wordt de korting wel toegepast. Dit heeft het college van b&w deze week besloten.

Tilburg: 2540 gerechtigden
In Tilburg zijn de klanten van Sociale Zaken vanaf augustus 2000 via nieuwsbrieven en persoolijke brieven geïnformeerd over de mogelijke gevolgen van de belastingherziening. Het gaat daarbij om zo'n 2540 personen die in aanmerking komen voor de voorlopige teruggave. Tot 15 januari 2001 heeft Sociale Zaken van zo'n 575 klanten een kopie van de beschikking ontvangen. Uit informatie van de Belastingdienst blijkt dat aan 1460 klanten van Sociale Zaken Tilburg een beschikking is afgegeven. Dit betekent dat zo'n 900 mensen nagelaten hebben een kopie op te sturen en dat uiteindelijk zo'n 1000 mensen nog geen of te laat actie hebben ondernomen.
Overigens worden klanten, die weigeren de heffingskorting aan te vragen of niet aan de oproep van Sociale Zaken gehoor geven direct gekort.

Gevolgen nieuwe belastingstelsel
Het nieuwe belastingstelsel heeft gevolgen voor mensen met een bijstandsuitkering. Zij komen in aanmerking voor een zogeheten heffingskorting die maandelijks door de Belastingdienst op hun rekening wordt bijgeschreven. Het daarvoor bestemde aanvraagformulier dat zij in oktober vorig jaar van de Belastingdienst hebben ontvangen moest vóór 1 december 2000 worden teruggestuurd. Daarop volgde dan een beschikking van de Belastingdienst waarvan een kopie naar Sociale Zaken moest worden opgestuurd. Deze belastingteruggaaf wordt door Sociale Zaken op de bijstandsuitkering gekort. Dit kan betekenen dat wanneer men als bijstandsgerechtigde die heffingskorting eind vorig jaar niet bij de Belastingdienst heeft aangevraagd, men met ingang van
1 januari 2001 maandelijks minder van Sociale Zaken zou krijgen overgemaakt. Gebleken is dat veel mensen een à twee maanden in zo'n situatie kunnen geraken omdat zij nog geen aanvraag voor die heffingskorting hebben ingediend. Het is een landelijk probleem en de minister van SZW stelt dan ook een qua uitvoering wat soepeler beleid voor om er in ieder geval voor te zorgen dat mensen in de bijstand niet in de problemen komen. Met het eerdergenoemde collegebesluit volgt de gemeente Tilburg die lijn.