Politiebericht Friesland: Friesland 13-01-2001 Politieberichten van 12/1 (13.00 uur) tot 13/1 (13.00 uur)

Oosterwolde: aanrijding bus en personenauto
Op de kruising van de Dertien Aprilstraat met de trambaan vond vrijdag omstreeks 12.15 uur een aanrijding plaats tussen een personenauto en een bus van de vervoersmaatschappij Arriva. Er ontstond alleen materiële schade. Omdat de verklaringen van de betrokken bestuurders over de toedracht van het ongeval uiteenlopen, wil de politie graag in contact komen met eventuele getuigen (0900-8844).

Delfstrahuizen: inbraak horecapand
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een horecapand aan de Marwei. Nadat een raam was geforceerd, werd een geldbedrag weggenomen. Een 43-jarige inwoner van Delfstrahuizen deed aangifte.

Heerenveen: aanhouding winkeldiefstal
Een 19-jarige inwoonster van Groningen is vrijdag om 12.50 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan de Dracht. Zij werd betrapt door winkelpersoneel toen ze een aantal kledingstukken zonder betalen probeerde mee te nemen. De vrouw bleek in het bezit te zijn van verschillende goederen die van diefstal uit andere winkels afkomstig waren.

Sneek: meisje aangerand
Een 15-jarig meisje uit Sneek is zaterdag 6 januari in de Wijde Burgstraat door een nog onbekende man aangerand. Het slachtoffer liep rond 22.00 uur in de genoemde straat en hoorde dat ter hoogte van de speelgoedzaak Bart Smit iemand achter haar aan rende. Een man sprak haar vervolgens in het Engels aan. Ze wilde weg lopen, maar werd door de man bij haar arm gegrepen. Ze sloeg de man in het gezicht waarop deze haar terugsloeg. De man drukte haar vervolgens tegen een muur, waarna hij haar betastte. Op dat moment naderden twee fietsers, een man en een vrouw van ca. 50 jaar. De mannelijke fietser riep: `Wat moet dat daar?` De onbekende man liet daarop het meisje los en rende hard weg. Het signalement van de dader luidt: lengte 1,75 tot 1,85 meter, zeer donkere huidskleur, ingevallen gezicht (geen junktype), kort haar, gekleed in een donker gekleurd jack, leeftijd ca. 18 to 20 jaar, sprak Engels. De politie wil graag in contact komen met eventuele getuigen, in het bijzonder met de mannelijke en vrouwelijke fietser, telefoon: 0900-8844.

Drachten: hennepkwekerij
Bij een inval in een woning aan De Dracht heeft de politie vrijdag om 13.00 uur een hennepkwekerij aangetroffen. In een slaapkamer werden 230 hennepplanten aangetroffen alsmede diverse apparatuur. De planten en apparatuur werden in beslag genomen. Ook bleek dat er buiten de elektriciteitsmeter stroom werd afgetapt. Tegen de 35-jarige bewoner, die niet aanwezig was, werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: gewonde bij vechtpartij
Een 16-jarige inwoner van Harlingen is vrijdag om 12 50 uur gewond geraakt bij een vechtpartij op een school aan de Cornelis Trooststraat. De jongen werd om onduidelijke reden diverse malen in het gezicht geslagen door een medeleerling, een 15-jarige inwoner van Leeuwarden. Deze laatste werd door de politie aangehouden. Het slachtoffer moest zich in het MCL laten behandelen, waarbij een wond in zijn gezicht werd gehecht.

Leeuwarden: man beroofd
Een 24-jarige inwoner van Nijmegen is vrijdag om 15.10 uur op het Stationsplein van drie tassen beroofd. Het slachtoffer stond nabij de taxistandplaats van het NS-station, toen hij door een onbekende man in de rug werd gelopen. Een andere man ging er vervolgens met de drie tassen van de man, waarin onder meer een laptopcomputer en een portemonnee vandoor. De politie heeft naar aanleiding van het signalement van beide mannen de omgeving van het station nog afgezocht, doch niemand aangetroffen.

Dongeradeel: aanhouding na bedreiging
Een 62-jarige inwoner van de gemeente Dongeradeel is vrijdag om 18.30 uur in zijn woning aangehouden, omdat hij zijn 39-jarige buurman met een mes had bedreigd. De man was zwaar onder invloed van alcohol en werd op het politiebureau ingesloten. In zijn woning werd een groot kapmes aangetroffen en in beslag genomen.

Wijnjewoude: eenzijdig ongeval met letsel
Een 6-jarig jongetje uyit Drachten is vrijdag om 18.00 uur bij een eenzijdig ongeval op de Merkebuorren gewond geraakt. Het slachtoffer zat zonder gordel in een auto, die bestuurd werd door zijn 41-jarige vader. Deze verloor na een inhaalmanoeuvre door de gladheid de controle over zijn voertuig en botste tegen een boom. Het slachtoffer kwam met zijn hoofd tegen de voorruit terecht en werd met onbekend hoofdletsel per ambulance naar het MCL vervoerd.

Heerenveen: ongeval met zeven auto`s
Op de A32 ter hoogte van de afslag Oranjewoud vond vrijdag om 17.20 uur een aanrijding plaats waar zeven auto`s bij betrokken waren. Het ongeval ontstond toen een 54-jarige inwoner van Heerenveen naar zijn zeggen licht wilde afremmen met de in verband met zijn handicap geïnstalleerde stuurrem. De auto remde echter ineens sterk af en kwam op de linkerrijbaan tot stilstand. Zes achterop komende voertuigen botsten vervolgens op elkaar en raakten daarbij beschadigd. De Heerenvener raakte in paniek en reed door naar zijn woning. Later die avond heeft de politie zich bij zijn woning gemeld en heeft hij op het bureau een verklaring afgelegd. Zijn auto zal technisch onderzocht worden. De bestuurder van één van de andere auto`s die bij de aanrijding betrokken was werd in het ziekenhuis van Heerenveen onderzocht in verband met nekklachten.

Witmarsum: inbraak auto
In een auto die geparkeerd stond aan de carpoolplaats aan de Van Aylvaweg is vrijdag tussen 07.00 en 16.30 uur ingebroken. Nadat een portier was geforceerd, werd de radio/cd-speler weggenomen. De 40-jarige eigenaar uit Makkum deed aangifte.

Harlingen: mishandeling
Een 29-jarige inwoner van Harlingen is vrijdag omstreeks 22.30 uur op de Prinses Margrietstraat door twee mannen mishandeld. Het slachtoffer liep zijn hond uit te laten toen hij achter een woning gebonk op de ramen hoorde. Op dat moment kwam een onbekende man op hem aflopen waar hij woorden mee kreeg en die hem een vuistslag in het gezicht gaf. Hij sloeg de man terug, waarop deze een mes trok. De onbekende man sloeg hem nogmaals in het gezicht, waarbij hij diverse krassen in het gezicht opliep. Hij werd vervolgens door een tweede man met een honkbalknuppel op het achterhoofd en de rug geslagen. Het slachtoffer wist te ontkomen naar zijn woning, waar hij de politie waarschuwde en zich onder doktersbehandeling liet stellen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Joure: voetganger aangereden
Een 55-jarige voetganger uit Joure is vrijdag om 23.00 uur op de Harddraversweg gewond geraakt bij een aanrijding met een personenauto. Het slachtoffer stak plotseling de weg over, waarna hij werd aangereden door de auto, die bestuurd werd door een 40-jarige inwoner van Goingarijp. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Hommerts: onder invloed
Een 25-jarige inwoner van Leeuwarden is zaterdag om 00.50 uur op de Jeltewei aangehouden, omdat hij onder invleod een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 670 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal kreeg. Omdat hij geen rijbewijs had en zijn auto niet verzekerd was werd hij ook daarvoor verbaliseerd.

Surhuisterveen: bromfietser aangehouden
Een 21-jarige inwoner van Opende is zaterdag om 02.00 uur op de Groningerstraat aangehouden. De man reed zonder helm, achterlicht, bromfietscertificaat en onder invloed (390 ug/l) op een bromfiets. Voor al deze feiten ontving hij een proces-verbaal.

Leeuwarden: inbreker overlopen
De 30-jarige bewoner van een woning aan de Sireksmastraat heeft vrijdag om 23.50 uur een inbreker in zijn woning overlopen. Toen hij thuis kwam trof hij een hem ombekende man in zijn woning aan, die vervolgens uit een raam aan de achterzijde vluchtte. Uit de woning wordt niets vermist.

Jirnsum: aanhouding na vernieling
Een 36-jarige inwoner van Jirnsum is zaterdag om 00.15 uur in zijn woning aangehouden op verdenking van het plegen van vernielingen. De man had om onduidelijke reden van twee auto`s met een ijzeren staaf de ruiten hebben vernield. Hij werd op het politiebureau ingesloten.

Heerenveen: aanrijding onder invloed
Een 24-jarige inwoner van Sneek heeft zaterdag om 03.30 uur onder invloed een eenzijdig ongeval veroorzaakt op de Haskeruitgang. Ter hoogte van de kruising met het Turfschip was hij met zijn auto op een verkeersgeleider gebotst en vervolgens over de kop geslagen. Op het bureau moest hij een blaasproef ondergaan. Gezien de uitslag, 530 ug/l, werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Hij werd daarna naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht, waar hij ter observatie werd opgenomen.

Leeuwarden: onder invloed
Een 45-jarige inwoner van Leeuwarden is zaterdag om 03.50 uur op de Tuinbouwstraat aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 570 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 6 uren kreeg.

Leeuwarden: aanhoudingen voetbalwedstrijd
In totaal 7 personen zijn aangehouden tijdens ongeregeldheden rond de voetbalwedstrijd Cambuur-FC Groningen. Voorafgaand aan de wedstrijd ontstond een vechtpartij in de Cambuurbar, die zich naderhand op het Cambuurplein voortzette. Daarbij werd de eerste aanhouding verricht. Tijdens de wedstrijd werd één persoon wegens het plegen van vernielingen aangehouden. Na de wedstrijd ontstond een vechtpartij tussen aanhangers van beide clubs, waarbij in totaal nog eens vijf personen werden aangehouden. In verband met de wedstrijd was de politie onder meer aanwezig met een sectie ME (25 personen), de Aanhoudingseenheid, een aantal hondengeleiders. De aangehouden personen wonen in: Leeuwarden, Sneek, Assen, Deinum, en Noardburgum.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272