Gemeente Amsterdam

|
Persberichten
|
Voorzitter Amsterdamse registratiecommissie officier in de orde van Oranje Nassau

Voorzitter Amsterdamse registratiecommissie officier in de orde van Oranje Nassau

Prof.dr. Jan Strackee, voorzitter van de Registratiecommissie van de gemeente Amsterdam, is op 15 december jl. benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding is hem toegekend vanwege zijn grote betekenis voor de privacybescherming in de gemeente Amsterdam. Saskia Bruines, wethouder Telecommunicatie, reikte de Koninklijke Onderscheiding uit. Zij roemde Jan Strackee daarbij als boegbeeld van de Registratiecommissie.

De Registratiecommissie is door de gemeenteraad ingesteld als een onafhankelijke adviseur van het gemeentebestuur en als toezichthouder bij de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. In feite is de Registratiecommissie daarmee een 'lokale Registratiekamer' avant la lettre, want de commissie bestaat al sinds 1982. Daarmee was Amsterdam de eerste gemeente. Jan Strackee kreeg de onderscheiding bij zijn afscheid na twaalf jaar voorzitter te zijn geweest. Het privacybeleid van Amsterdam is soms wat eigenzinnig, maar verdient veel lof voor zijn transparantie, zei de plaatsvervangend voorzitter van de Registratiekamer mr. Ulco van de Pol, op een klein symposium ter gelegenheid van het afscheid. Hij zei dat de Registratiekamer graag ziet dat organisaties hun eigen toezicht regelen, zodat de Kamer iets kan terugtreden.

De gemeente Amsterdam is wat dat betreft een heel goed voorbeeld. Niet eerder is een dergelijke onderscheiding toegekend aan iemand die zijn sporen verdiend heeft als toezichthouder bij de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

^


-

© gemeente Amsterdam - 11-01-2001