Nieuws
de Eerste Nationale Huiswijn Competitie
Proefschrift organiseert in het kader van Horecava 2001,
i.s.m. Amsterdam RAI de Eerste Nationale Huiswijn Competitie
voor
kroegen, cafés, eetcafés, eethuizen, brasserieën, bars, herbergen,
hotels en restaurants
datum: maandag 8 januari 2001
locatie: Amsterdam RAI
Als het om wijncultuur gaat, heeft Nederland de afgelopen decennia een
groot deel van zijn achterstand op de rest van Europa ingehaald. Een
glas wijn bij de maaltijd is voor de velen iets vanzelfsprekends
geworden, ieder zichzelf respecterend dagblad of magazine heeft
tegenwoordig een wijnrubriek en de ideale opbouw van een wijnkaart is
een dankbaar onderwerp voor discussie.
Hoe staat het met de huiswijnen?
Wat betreft de huiswijnen die in ons land geschonken worden, is er tot
nu toe nauwelijks sprake geweest van enige inventarisatie.
In hoeverre is de meer vanzelfsprekende rol die wijn in onze
eetcultuur speelt van invloed op de huiswijn die restaurants en cafés
voeren?
Wordt er, net als 20 jaar geleden, nog steeds voornamelijk gekozen
voor een goedkope wijn die makkelijk wegdrinkt, zonder werkelijke
aandacht voor kwaliteit of karakter?
Wordt die keuze bewust afgestemd op de heersende smaaktrends?
Gaat de voorkeur nog altijd uit naar Frankrijk of is de Nieuwe Wereld
favoriet?
Durft men zijn nek uit te steken en iets afwijkends, origineels te
schenken?
Om dergelijke vragen te kunnen beantwoorden, heeft Proefschrift in
samenwerking met Amsterdam RAI besloten de Eerste Nationale Huiswijn
Competitie uit te schrijven.
Visitekaartje
Een goede huiswijn fungeert immers als visitekaartje voor een
restaurant, café of andere eet/drinkgelegenheid. Hij is tekenend voor
de kwaliteit van de zaak en voor de deskundigheid van degene die gaat
over de wijnselectie. Een toegankelijke en betaalbare huiswijn die
meer dan doorsnee kwaliteit biedt, geeft de wijnminnende gast
aanleiding om vaker terug te komen. Een café-huiswijn moet gewoon
toegankelijk en lekker zijn, een wijn waarvan je graag nog een glas
drinkt. Voor restaurants en eetcafés geldt hetzelfde, alleen moet de
huiswijn tevens goed te combineren zijn met uiteenlopende gerechten op
de kaart.
Belangrijk is ook de prijs-kwaliteitverhouding. Een huiswijn is in
principe vriendelijk geprijsd; het hoeft echter niet de goedkoopste
wijn op de kaart te zijn kwaliteit en karakter zijn hun prijs waard.
Hoe en wat?
De Eerste Nationale Huiswijn Competitie is open voor cafés,
restaurants, eethuizen, bars, etc. (NB: Ook wijnimporteurs kunnen
namens cafés, restaurants, etc. wijnen insturen.)
Tijdens de voorronden zullen witte en rode huiswijnen in drie
categorieën worden geproefd: café, eetcafé en restaurant. Op deze
wijze wordt een onderscheid gemaakt op basis van de functie die de
huiswijn heeft en van het bestedingsbudget van de bedrijven.
In de finale worden in iedere categorie de beste 5 witte en 5 rode
wijnen geproefd door een professionele jury van louter coryfeeën, met
o.a. Edwin Raben (topsommelier Land- en Koetshuis Wolfslaar, Breda),
Wina Born (moeder aller culinaire schrijvers), Nicolaas Klei
(wijnschrijver), Bert Buschbach (chefkok restaurant De Compagnon,
veelbelovende nieuwe entrée in de Lekker Top 100), Arnold van West
(culinair fotograaf), Jan van Lissum (wijncriticus, Proefschrift, De
ProefKrant), enz., enz.
Bij haar beoordeling zal de jury letten op een aantal basiseisen
waaraan een huiswijn moet voldoen, o.a. prijs-kwaliteitverhouding,
toegankelijkheid en (in geval van eetgelegenheden) toepasbaarheid bij
verschillende soorten gerechten.
Hoe doet u mee?
Stuur vóór 24 december uw huiswijn (wit, rood of allebei) naar:
Proefschrift/Huiswijncompetitie
Oudeschans 11
1011 KR Amsterdam
Gelieve per wijn 3 flessen op te sturen, elk voorzien van een sticker
met daarop:
- naam en adres van café of restaurant
- verkoopprijs per fles en per glas
- categorie A (café/kroeg), B (eetcafé) of C (restaurant)
(NB: Ook wijnimporteurs kunnen namens cafés, restaurants, etc. wijnen
insturen.)
Programma Eerste Nationale Huiswijn Competitie
Maandag 8 januari:
12.00 16.00 uur - voorronden
16.30 uur - finale
18.00 uur - prijsuitreiking
Dinsdag 9, woensdag 10 en donderdag 11 januari:
15.00 15.45 uur - Proeverij Finalewijnen Nationale Huiswijncompetitie
de beste drie uit iedere categorie, zoals maandag verkozen
Met vriendelijke groet, namens het organisatiecomité,
Jan van Lissum
Copyright © 1996-2000 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum