CALAMITEITENFONDS

Nederlander kiest voor veiligheid tijdens vakantie

Rotterdam, 8 januari 2001
Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Nederlander kiest voor veiligheid tijdens vakantie

De Nederlandse vakantieganger dekt zich steeds meer in tegen onverwachte risico's tijdens zijn vakantie. Het marktonderzoekinstituut NIPO heeft in opdracht van het Calamiteitenfonds Reizen onderzocht of de vakantieganger zich bewust is van de dreiging van natuurrampen, oorlogen of politieke onlusten. Maar liefst 91% van de ondervraagden gaf aan daar op te letten bij de voorbereiding van de vakantie.
Als zich onverhoopt toch een calamiteit voordoet, wil 76% al voor vertrek geregeld hebben, dat men direct naar huis kan.

Het Calamiteitenfonds Reizen, door de Stichting Garantiefonds Reisgelden in samenwerking met de Nederlandse reisbranche in het leven geroepen om in geval van zo'n bijzondere situatie tijdens de vakantie de helpende hand te bieden, wordt door maar liefst 96% van alle vakantiegangers toegejuicht.

Directeur P. Silbermann van het Calamiteitenfonds Reizen: De ondervraagden geven aan, dat niet alleen een veilig gevoel (23%), maar ook het beperken van de financiële risico's (60%) als zeer waardevol worden ervaren.

De consumentenbijdrage aan dit wereldwijd unieke fonds bedraagt f 7,50 per reisovereenkomst (gemiddeld f 2,75 p.p.) en dekt risico's, die niet door reisverzekering en annuleringsverzekering kunnen worden verzekerd.
Zo wordt bij vroegtijdige beëindiging of onderbreking van een vakantie als gevolg van natuurgeweld, politieke onlusten of oorlog(dreiging) een aangepaste reis naar een veilig gebied geregeld. Voor zover nodig wordt zelfs repatriëring naar Nederland georganiseerd en worden de niet genoten vakantiedagen aan de consument terugbetaald.

In de eerste 9 maanden van haar bestaan (het Calamiteitenfonds Reizen ging op 1 april 2000 van start) werden enkele duizenden vakantiegangers geholpen. In totaal werd ruim f 2,1 miljoen aan of ten behoeve van gedupeerde consumenten uitgekeerd: bij calamiteiten op 14 bestemmingen variërend van de Fiji Eilanden, waar zich politieke onlusten voordeden, tot Zwitserland, naar aanleiding van de overstromingen aldaar.

Voor de Nederlandse vakantieganger, die een georganiseerde vakantie boekt is nu een compleet vangnet beschikbaar, dat risico's vóór en tijdens vakanties tot een minimum beperkt: de annulerings- en reisverzekeringen, het vorig jaar opgerichte Calamiteitenfonds Reizen en het Garantiefonds Reisgelden, dat reeds in 1983 van start ging en voorkomt dat consumenten de dupe worden van insolvabele reisondernemingen. Met het laatstgenoemde fonds vergelijkbare regelingen zijn naar Nederlands voorbeeld inmiddels ook in de andere lidstaten van de Europese Unie ingevoerd.



----

Einde bericht