Bericht aan Nederlanders in Libanon, verstuurd via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken - 26 september 2024

Bericht van de Nederlandse ambassade in Beiroet, verstuurd via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken naar Nederlanders in Libanon, op 26 september 2024, om 12:31 uur.

Beste Nederlanders in Libanon,

De Israëlische bombardementen gaan in alle hevigheid door. Dat heeft grote impact op de Libanese bevolking en ongetwijfeld ook op u. Met dit bericht willen we u voorzien van informatie en adviezen in deze moeilijke tijd.

Sinds 20 oktober 2023 geldt kleurcode rood voor heel Libanon. Dit houdt in: reis niet naar Libanon. Bent u in Libanon? Verlaat dan het land.

Vluchten

De afgelopen tijd hebben steeds meer luchtvaartmaatschappijen hun vluchten geannuleerd. De situatie verandert continu. Volgens onze laatste informatie, is Middle East Airlines (MEA) op dit moment vrijwel de enige luchtvaartmaatschappij die vluchten uitvoert van en naar Beiroet. Deze vluchten zijn voor een groot deel volgeboekt. Toch willen wij u op het hart drukken: blijf proberen een vliegticket te boeken.
Een door de Nederlandse overheid georganiseerde evacuatie is op dit moment niet aan de orde. Tegelijkertijd is Nederland, in nauwe samenwerking met onze bondgenoten, voorbereid op diverse mogelijke scenario’s.

Schuilen

Bent u op dit moment nog in Libanon? Of bent u van plan om in het land te blijven? Zoek dan een veilige plek. Houd uw familie op de hoogte hoe het met u gaat. Ga alleen naar buiten als dat moet. Koop voor een aantal dagen water, voedsel en eventuele medicatie zodat u binnen kunt blijven. Bekijk tips over wat u kunt doen in een crisissituatie, bijvoorbeeld hoe u een noodpakket samenstelt.

Verplaatsen

Bereid u voor op het moment dat u zich plotseling moet of wilt verplaatsen. Zet een vluchttas klaar. Deze tas moet niet te zwaar zijn. Neem daarom alleen noodzakelijke spullen mee. Denk aan:

  • Reisdocumenten: Paspoort, zorgverzekeringsbewijs, rijbewijs, vaccinatieboekje
  • Medicatie en een eventuele doktersverklaring
  • Mobiele telefoon, oplader en (volle) powerbank
  • Geld: een creditcard en vooral contanten
  • Water en voedsel
  • Indien mogelijk: een papieren kaart van de regio/het land

Gaat u zich verplaatsen? Laat uw dierbaren dan weten waar u naartoe gaat en welke route u volgt. Verplaats u bij voorkeur niet alleen en wees als vrouw extra voorzichtig. Gaat u zich met de auto verplaatsen? Zorg voor de registratiepapieren en voldoende brandstof. Houd rekening met drukke wegen: uw reis kan langer duren dan gepland.

Informatieservice

U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft aangemeld bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Verandert er iets in uw situatie? Heeft u het land kunnen verlaten? Of verandert er iets in uw contact- of verblijfsgegevens? Geef dat dan zo snel mogelijk door via de Informatieservice. Ga naar de website en gebruik de gele knop (‘Eerder aangemeld?’). Kent u Nederlanders in Libanon die zich nog niet hebben geregistreerd? Vraag hen dan dat alsnog te doen via de Informatieservice.

Ambassade

De Nederlandse ambassade in Beiroet is open. Juist in deze tijd, is het belangrijk voor Nederland om oren en ogen op de grond te hebben en via diplomatieke weg te kunnen pleiten voor de-escalatie. Uiteraard staan wij ook klaar om Nederlanders in nood te helpen, voor zover de veiligheidssituatie dat toelaat.
De ambassade is open voor reguliere consulaire dienstverlening. Lees wat u bij de Nederlandse ambassade in Beiroet kunt regelen en hoe u een afspraak maakt.
Bent u in nood? De Nederlandse ambassade in Beiroet is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van Nederland Wereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

We hopen dat u veilig bent en blijft, en wensen u sterkte.

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse ambassade in Libanon