Speech bij vlag hijsen op Coming Out Day, 11 oktober 2023

Speech bij vlag hijsen op Coming Out Day, 11 oktober 2023

Beste mensen,
 

Wat fijn dat jullie er zijn. Ik vind het geweldig dat ik als gay minister voor de tweede keer de Progress vlag mag hijsen. Een vlag die symbool staat voor de trots en diversiteit van de Lhbtiq+ community en voor inclusie en vooruitgang.
 

Trots en vooruitgang is er zeker. Ik ben al vijftien jaar getrouwd met mijn man, vijftig jaar geleden was het echt ondenkbaar dat dit ooit had gekund. Nederland kreeg in januari 2022 met 14 vrouwen en 4 gays het kleurrijkste kabinet ooit. En ons Regenboognetwerk groeit en bloeit.
 

Maar ik zie helaas ook achteruitgang. Transgenders die met de dood bedreigd worden. Homo’s die bespuugt worden als ze hand in hand lopen. Bedreigingen aan het adres van mensen die een regenboogvlag voor hun raam hebben hangen. En dan heb ik het nog niets eens over al die landen waar deze vlag niet mag wapperen, omdat homoseksualiteit er nog steeds verboden is.
 

Er bestaat voor Lhbtiq-plussers, nee eigenlijk voor iedereen, geen land waar je beter geboren kunt worden dan Nederland. Een land waar iedereen de vrijheid heeft om te zijn wie die is. Een land waar we verschillen accepteren en zelfs koesteren. Een land dat koploper is wat betreft de acceptatie van homoseksualiteit.
 

Hoe kan het dan toch dat in zo’n land een groot deel van de Lhbtiq+ community zich ongelukkig, niet geaccepteerd en onveilig voelt…? Daar lig ik weleens wakker van.
 

Ik ben 54 en gelukkig van de generatie voor wie het steeds makkelijker werd om uit de kast te komen. Toen ik nog bij mijn ouders in Ede woonde, wist ik al dat ik op jongens viel, maar ik ben daar pas openlijk voor uitgekomen toen ik Rotterdam studeerde.
 

Helaas is het anno 2023 voor té veel mensen erg ingewikkeld om uit de kast te komen. Oók in Nederland. Dat is voor mij onacceptabel en daarom ben ik graag een boegbeeld. Ik zal nooit verzwijgen dat ik gay ben.
 

Als mensen mij vragen of mijn vrouw ook meekomt, antwoord ik altijd dat ik een man heb. Ook als ik een land ben dat homofoob is. Maar ik geef eerlijk toe dat als Bart en ik samen op vakantie gaan, we liever een land uitzoeken waar we geen problemen krijgen.
 

Toch ben en blijf ik een optimist. Voor mij staat het als een paal boven water dat mensen niet in een hokje passen. Ik ben dan ook blij dat IenW een diverse en inclusieve organisatie wil zijn. En dat we als Rijksoverheid het Diversity Week-thema ‘Verschil Verrijkt’ met z’n allen omarmd hebben. Ik geloof in de kracht van diverse teams op de werkvloer en een inclusieve en gelijkwaardige organisatiecultuur. Want of je nu op de brug staat, inspecteur bent, beleid maakt of spullen inkoopt, bij IenW mag je jezelf zijn.
 

Daarom blijf ik me inzetten voor diversiteit en inclusie en hijs ik zo meteen met veel trots de Progress vlag.