Tijdelijke aanpassing van het Afgifte visumproces aan de buitengrens (Schiphol) voor aanmonsterende zeevarenden door gesloten consulaire afdelingen i.v.m. Covid-19 maatregelen

Sinds het uitbreken van de COVID-19 zijn er Nederlandse ambassades, in wisselende samenstelling, af en toe gesloten geweest. Om het voor zeelieden toch mogelijk te maken een visum voor aanmonstering te verkrijgen is de regeling “Visum on arrival” ingevoerd. In dit kader faciliteert de Koninklijke Marechaussee tijdelijk de afgifte van een visum aan visumplichtige zeevarenden op Schiphol. Vanwege het feit dat de meeste Nederlandse ambassades inmiddels weer open zijn, is deze tijdelijke procedure per 12 oktober a.s. gewijzigd.

De mogelijkheid om een Visa on Arrival (VOA) op Schiphol aan te vragen wordt alleen geboden aan zeevarenden die:

(1) door sluiting (vanwege covid-19) van de Nederlandse ambassades in het buitenland aantoonbaar niet in hun land van herkomst een visum hebben kunnen verkrijgen en die

(2) gaan aanmonsteren in Nederland.

Als de aanvraag van de zeevarenden binnen het bovenstaande kader past dan kan de aanvraag voor een visum door de rederijen of scheepsagenten rechtstreeks worden ingediend bij het Maritieme Back Office van de KMar of de ZHP Dutch.immigration@mindef.nl. Als een “okay to board” wordt afgegeven aan de rederijen of scheepsagenten kan de zeevarende naar Nederland reizen en kan er aan de Nederlandse grensdoorlaatpost een visum on arrival afgegeven worden.  De reguliere toegangsvoorwaarden voor Nederland blijven gewoon van kracht.

De KNVR is per 12 oktober, als bemiddelaar voor de rederijen en scheepsagenten, uit het aanvraagproces gehaald. Een tijdslot reserveren voor de VOA hoeft niet meer.