Verkenning biobased routes circulaire glastuinbouw

Het rapport betreft een verkenning naar concepten voor biobased business met plantaardige reststromen uit de glastuinbouw. De verkenning geeft een overzicht van kansrijke richtingen en marktpartijen om mee samen te werken, en is uitgevoerd door Smits Consult voor Groene Groei in samenwering met Stichting Glastuinbouw Nederland.

Om echt vooruit te komen moet de sector zelf afnemer worden van circulaire producten op basis van eigen plantaardige reststromen. Je kunt daarbij denken aan experimenteerruimte en proeftuinlocaties (Living Labs) binnen een programma “Circulaire tuinbouw”.

De ambitie van het ministerie van LNV op het terrein van circulaire economie en kringlooplandbouw kan in de glastuinbouw sterk worden bevorderd indien het collectief van glastuinbouw zelf ook afnemer wordt van de producten die uit die plantaardige reststromen kunnen worden geproduceerd zoals bijvoorbeeld verpakkingen, meststoffen en teeltsubstraten.

Perspectiefvolle opties worden de komende periode verder uitgewerkt.

In het rapport wordt de aanbeveling gedaan dat de brancheorganisatie glastuinbouw een ambitie en toekomstvisie formuleert ten aanzien van circulariteit in de glastuinbouw 2025 in een programma “Biobased routes circulaire glastuinbouw”.