Quick scan mogelijke maatregelen emissiereductie in negen EU-landen

In het Regeerakkoord is afgesproken dat Nederland in Europa pleit voor een verhoging van het emissiereductie doel naar 55% in 2030 (het huidige doel is ten minste 40%). Mocht een aangescherpte doelstelling in de EU niet haalbaar blijken, dan zal Nederland ernaar streven om met gelijkgestemde Noordwest-Europese landen tot ambitieuzere afspraken te komen dan de door de EU-toegewezen landenallocatie. Door samen op te trekken met onze buurlanden voorkomen we grote concurrentienadelen voor de Nederlandse economie.

CE Delft heeft in dit verband een quick scan uitgevoerd naar mogelijke maatregelen die een kopgroep van landen gezamenlijk zou kunnen uitvoeren om efficiënter haar klimaatdoel te houden.

In de quick scan heeft CE Delft uiteengezet welke maatregelen er in andere Noordwest-Europese landen worden genomen, waar er overlap zit tussen de maatregelen, welke maatregelen een groter effect zouden hebben als een kopgroep ze gezamenlijk zou implementeren en op welke terreinen er nog maatregelen genomen moeten worden. De resultaten van de studie zijn gebruikt voor een ambtelijke inventarisatie van beleidsopties.

Dit rapport is alleen beschikbaar in het Engels.