Reactie Nederlandse regering op het geweld dat de afgelopen weken is opgelaaid in Syrië

‘Het kabinet is diep verontrust over het geweld dat de afgelopen weken is opgelaaid in Syrië, in het bijzonder in Oost-Ghouta, Idlib en Afrin. Dit gewetenloze geweld tegen onschuldige burgers moet stoppen’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag.

De aanhoudende bombardementen op Oost-Ghouta en Idlib, waarbij ook meldingen zijn gemaakt van de inzet van chemische wapens, hebben de afgelopen weken honderden slachtoffers en tienduizenden vluchtelingen tot gevolg gehad. In Oost-Ghouta is het geweld de afgelopen dagen zo geëscaleerd, dat naar verluidt binnen 48 uur meer dan 250 mensen, waaronder 58 kinderen en 42 vrouwen, zijn omgekomen en negen ziekenhuizen zijn getroffen.  

‘De strijdende partijen moeten zich aan het humanitair oorlogsrecht houden en de schrijnende humanitaire situatie moet verbeteren. De landen die nog invloed hebben op het Assad-regime moeten hun verantwoordelijkheid nemen dit mogelijk te maken. Nederland heeft woensdag krachtig hiertoe opgeroepen in de VN-Veiligheidsraad en steunt een resolutie van die strekking volmondig’, aldus de minister.